Historie van 19 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 april hebben plaatsgevonden.

1782: erkenning Verenigde Staten

Nederland erkent na Frankrijk de Verenigde Staten van Amerika. De eerste daad van Nederland aan de jonge staat is het verstrekken van een lening van 2 miljoen dollar. De eerste ambassadeur is John Adams, die later de tweede president van de Verenigde Staten zal worden.

1943: Joodse opstand in Warschau

De Joodse opstand in het getto van Warschau vindt plaats. Deze wordt beëindigd in hetzelfde jaar op 16 mei. De opstand wordt bloedig neergeslagen door de nazi’s.

1943: Albert Hoffmann gebruikt LSD

Albert Hoffmann, de ontdekker van LSD, neemt voor de eerste keer bewust de hallucinogene stof in. Hij denkt dat de stof een bijdrage kan zijn als psychotherapeutisch medicijn. Zijn eerste trip verloopt vol spanningen. Zo hallucineert hij dat zijn buurvrouw een kwade heks is, dat hij krankzinnig is en dat LSD hem vergiftigt. (Foto: ANP).

1956: huwelijk van prins Rainier en Grace Kelly

Op 19 april 1956 vindt één van de beroemdste sprookjeshuwelijken in de geschiedenis plaats. Actrice Grace Kelly trouwt met prins Rainier III van Monaco. Er wordt gezegd dat de actrice niet gelukkig is in het huwelijk, omdat ze door de prins gedwongen wordt te stoppen met acteren. Het huwelijk eindigt abrupt in 1982 wanneer prinses Gracia overlijdt aan de gevolgen van een auto-ongeluk. (Foto: ANP).

1980: laatste aflevering van Pipo de Clown

Na 557 afleveringen valt het doek voor Pipo de Clown. De eerste aflevering wordt uit gezonden in 1958 bij de NTS. In eerste instantie zijn het korte afleveringen van slechts 5 minuten, maar de VARA zendt vanaf 1970 langere afleveringen uit. Pipo (Cor Witschge) woont met zijn vrouw Mamaloe en dochter Petra in een woonwagen, waarmee ze de hele wereld rondtrekken. In 2003 schittert de clown nogmaals, maar dan op het witte doek in Pipo en de p-p-p-parelridder. (Foto: ANP).

1993: FBI-aanval op gebouw van Branch Davidians

In de Texaanse stad Waco valt de FBI een gebouw van de sekte Branch Davidians aan. In februari van dat jaar willen agenten hun leider, David Koresh, arresteren wegens verboden wapenbezit. Hierbij schieten de sekteleden 4 federale agenten dood en de FBI doodt 5 Branch Davidians. De sekteleden zijn zwaarbewapend en willen maandenlang niet naar buiten komen. Als de leden wederom een ultimatum breken, is het voor de FBI reden om met wapens, tanks en traangas de aanval te openen. Een vuurgevecht is het gevolg en er breekt brand uit. Ongeveer 80 sekteleden komen om het leven. (Foto: ANP).

1995: bomaanslag in Oklahoma

In de Amerikaanse stad Oklahoma blazen terroristen een federaal gebouw op. Er sterven 168 mensen, onder wie 19 kinderen, en er raken meer dan 500 mensen gewond. Als de daders zijn gepakt blijken het allen geboren en getogen Amerikanen, die een bloedhekel hebben aan de federale overheid. Het is een wraakactie voor de aanval van de FBI op het gebouw van de Branch Davidians in de stad Waco op dezelfde dag in 1993. De hoofddader van de aanslag in Oklahoma, Desert Storm-veteraan Timothy McVeigh, krijgt de doodstraf en wordt in 2001 ter dood gebracht. (Foto: ANP).

2004: André Kuipers in de ruimte

André Kuipers wordt de derde in Nederland geboren ruimtevaarder. Zijn doel is het internationale ruimtestation ISS. Hij verblijft 10 dagen in de ruimte. Op 21 december 2011 wordt hij voor langere tijd de ruimte ingeschoten. (Foto: ANP).

2005: Joseph Ratzinger wordt paus Benedictus XVI

Kardinaal Joseph Ratzinger wordt paus Benedictus XVI. Paus Benedictus is de 265ste paus van de Katholieke kerk. In 2013 treedt hij af wegens gezondheidsredenen. (Foto: ANP).

2013: vondst van een 14e eeuws ‘horloge’

Archeologen vinden in Zutphen een zogenoemd kwadrant uit de 14e eeuw. Het is daarmee het oudste horloge dat ooit is gevonden in Noord Europa. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

1917: de geboortedag van Johnny Hoes

Johnny Hoes (Rotterdam, 1917 – 2011) was een Nederlandse zanger. Zijn lied Och Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven is de best verkochte single uit de Nederlandse geschiedenis. Ander succes heeft hij met De Smokkelaar en Ard en Keessie (Geef  ‘m Van Katoen). Johnny Hoes is ontdekker en producer van vele artiesten, onder wie De Zangeres Zonder Naam. Zo produceert hij het nummer De Vogeltjesdans. Zijn bijnaam luidt De Koning Van De Smartlap. Johnny Hoes overlijdt op 23 juli 2011 in zijn woonplaats Weert. (Foto: ANP).

1925: de geboortedag van John Kraaijkamp sr.

In Amsterdam wordt in 1925 Jan Hendrik Kraaijkamp geboren. Zijn carrière begint hij als zanger en in de jaren 50 werkt hij als bassist-entertainer. Rijk de Gooyer ontdekt hem en samen nemen ze het nummer Twee Jongens En Een Gitaar op. Het eerste nummer dat ze opnemen is het begin van een lange samenwerking. Ze nemen nog diverse liedjes op en in 1968 wordt De Bostella goud. In de jaren 60 en 70 is het duo tevens veelvuldig op de televisie te zien in de Johnny en Rijk-show.

1946: de geboortedag van Tim Curry

Tim Curry (Grappenhall, Groot-Brittannië, 1946) is een Britse acteur en muzikant. Zijn ouders zijn erg gelovig en in zijn jeugd wordt Tim naar een kostschool gestuurd. In 1978 brengt Tim Curry zijn eerste album uit: Read my Lips. Hierna volgen nog 2 albums: in 1979 is dat Fearless en in 1981 komt Simplicity uit. Hierna richt hij zich volledig op zijn filmcarrière en inmiddels heeft hij in meer dan 100 films en series gespeeld. Enkele films waarin hij speelt zijn: The Rocky Horror Picture Show (1975), It (1990), Titanic (1996) en Charlie’s Angels (2000). In het begin van de jaren 90 is hij één van de eerste bekende Hollywood-acteurs die zijn stem leent aan een karakter van een computerspel. Tim Curry speelt vanwege zijn uiterlijk meestal een slechterik. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE