Historie van 19 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 augustus hebben plaatsgevonden.

1960: lancering van Spoetnik 5

De lancering van de raket Spoetnik 5 vindt plaats. In de raket bevinden zich de honden Belka en Strelka. In tegenstelling tot de eerste hond in de ruimte, Laika, overleven de dieren de ruimtereis wel. Strelka schenkt zelfs na haar reis het leven aan 6 puppy’s. Na hun uiteindelijke dood worden de 2 ‘kosmonauten’ opgezet.

1960: gevangenisstraf voor Gary Powers

Gary Powers wordt tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld in de Sovjet-Unie. Powers wordt neergeschoten boven de Sovjet Unie als hij met zijn U2-vliegtuig spionage-opnamen maakt.

1989: de Pan-Europese Picknick

De Pan-Europese Picknick vindt plaats. Oorspronkelijk is het een vredesdemonstratie van Hongaarse en Oostenrijkse vredesactivisten. Het rondt later uit in de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van West- en Oost-Duitsland.

1991: de Augustusstaatsgreep

Er vindt een coup plaats in de Sovjet-Unie. Michaïl Gorbatsjov wordt onder huisarrest geplaatst. 3e dagen later wordt hij bevrijd en is Boris Jeltsin de grote winnaar. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van voormalige communistische grootmacht Sovjet-Unie.

1933: de geboortedag van Gerard de Vries

Gerard de Vries (Hilversum, 1933) was een Nederlandse zanger en diskjockey. Hij is vooral bekend van zijn Parlando-muziek waarin hij in de jaren 60 van de 20ste eeuw enkele grote hits scoort. Het Spel Kaarten en Giddy up Go zijn enkele van zijn bekende nummers. Het zijn vaak vertalingen van de Amerikaanse zanger Red Sovine. De vertaalde nummers van De Vries rijmen niet en hebben vaak een moraliserende ondertoon. Naast zanger is hij ook diskjockey. Hij presenteert in het begin bij Radio Veronica en later bij de TROS onder het pseudoniem Cowboy Gerard. Gerard de Vries overlijdt op 11 juni 2015.

1939: de geboortedag van Ginger Baker

Ginger Baker (Londen, Groot-Brittannië, 1939) was een Engelse begenadigde drummer, polospeler en ruziezoeker; overal waar Baker komt, wordt het vroeg of laat knokken. Baker begint bij The Blues Breakers van John Mayall. Daar ontmoet hij Eric Clapton. Hij wordt bekend van Cream met Eric Clapton op gitaar en Jack Bruce op bass. Baker en Bruce kunnen elkaar niet luchten of zien; Baker heeft eens geprobeerd Bruce neer te steken! Dit is de belangrijkste reden voor het uiteenvallen van één van de beste bands van de jaren 60. Ook staat Cream bekend als eerste power trio; band die bestaat uit bass, drum en gitaar waardoor de muzikanten maximale vrijheid hebben. Cream is voorbeeld voor The Jimi Hendrix Experience. Baker speelt nog bij vele bands. Hij verhuist tot grote opluchting van Jack Bruce naar Zuid-Afrika. In 2005 is een reünie van Cream. Het is een zeer succesvolle éénmalige terugkeer. In 2009 wordt de biografie van Ginger Baker gepubliceerd getiteld Hellraiser. Ginger Baker overlijdt op 6 oktober 2019. Hij is 80 jaar geworden.

1945: de geboortedag van Ian Gillan

Ian Gillan (Hounslow, Groot-Brittannië, 1945) is een Engelse muzikant. Hij is voornamelijk bekend als zanger van Deep Purple. Hij begint zijn carrière in het najaar van 1962 bij The Moonshiners. In 1969 komt hij voor het eerst terecht bij Deep Purple. Het is een af en aan relatie. Vanaf 2002 is hij weer de vaste zanger van Deep Purple.

1946: de geboortedag van Bill Clinton

Bill Clinton (Hope, Arkansas, VS, 1946) is de 42ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Na enkele jaren leraar geweest te zijn, gaat hij de politiek in. Hij wordt gouverneur van de staat Arkansas. Hij wint in 1992 de verkiezingen van George Bush. Een groot deel van Clintons presidentschap wordt overschaduwd door schandalen of nep-schandalen. Het Whitewater-schandaal en de Monica Lewinsky-affaire zijn 2 van de grootste schandalen in die periode. Vooral de Monica Lewinsky-affaire heeft veel invloed op zijn presidentschap, omdat hij daarvoor bijna moest aftreden. Zijn vrouw Hillary is de voormalige minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van president Obama. Zij is presidentskandidate voor de verkiezingen in 2016.

1951: de geboortedag van John Deacon

John Deacon wordt in 1951 geboren in Londen. Hij vormt zijn eerste band The Opposition in 1964 op 14-jarige leeftijd. Hij speelt dan de ritmische gitaar die hij gekocht heeft van het geld van iemand uit zijn band. Hij wordt op een gegeven moment de bassist aangezien de vorige niet goed genoeg was om in The Opposition te blijven.

1961: de geboortedag van Cor Bakker

Cor Bakker (Landsmeer, 1961) is een Nederlandse pianist en orkestleider. Hij heeft conservatorium gedaan. Cor wordt bekend als begeleider van Paul de Leeuw. Van 2006 tot en met 2008 maakt hij Cor Achter De Dijken. Dit programma is uitgezonden onder meer door MAX. Cor wordt in 2012 koninklijk onderscheiden en mag hij zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE