Historie van 19 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 februari hebben plaatsgevonden.

1674: de Vrede van Westminster

Engeland en Nederland tekenen de Vrede van Westminster. Hierdoor komt de kolonie Nieuw-Amsterdam in Engelse handen. De Engelsen geven het een nieuwe naam: New York.

1937: de Nederlandse vlag

Koningin Wilhelmina ondertekent het kortste Koninklijk Besluit ooit. Het luidt: “De kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zal zijn rood, wit en blauw”. (Foto: ANP).

1946: begin van Arbeidsvitaminen

De eerste Arbeidsvitaminen gaan de lucht in. Het radioprogramma is één van de langstlopende ter wereld. Het eerste nummer dat wordt gedraaid is Go Ahead van The Columbia Orchestra. In de eerste jaren wordt er alleen muziek gedraaid, vanaf de jaren 60 komen presentatoren aan het woord. Enkele bekende presentatoren zijn Meta de Vries, Bas Westerweel en Hans van der Togt. (Foto: ANP).

1917: de geboortedag van Annie de Reuver

Annie de Reuver (Rotterdam, 1917) was een Nederlandse zangeres. Al in de jaren 30 van de vorige eeuw maakt ze plaatopnamen met The Ramblers. In de jaren 40 treedt ze op met met onder anderen Teddy Scholten. Ze reist de wereld over en dat gaat haar tegen staan. Vanaf 1946 is ze daarom te horen bij het Nederlands orkest The Skymasters. Annie de Reuver is zeer populair en is wekelijks op de radio te horen. Ze is regelmatig te horen met Eddy Christiani in de jaren 50 en heeft hits als Kijk Eens In De Poppetjes Van Mijn Ogen. Met De Boertjes Van Buuten treedt ze in de jaren 60 op. Annie de Reuver heeft een neus voor talent. Zo ontdekt ze onder anderen Pierre Kartner, Oscar Harris, Ben Cramer en De Kermisklanten. De jaren 70 staan voor Annie de Reuver in het teken van het ontdekken van nieuw talent en het zoeken naar geschikt repertoire voor hen. Voor de NCRV is werkt ze als talentenjager voor onder meer Los Vast van Jan Rietman. Manke Nelis’ grootste hit Kleine Jodeljongen is in de jaren 80 door Annie de Reuver geproduceerd. Ze wordt koninklijk onderscheiden. Ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag verschijnt haar biografie Onverbloemd. Annie de Reuver overlijdt op 1 januari 2016 in Rotterdam. (Foto: ANP).

1948: de geboortedag van Pim Fortuyn

Pim Fortuyn (Driehuis, 1948) was een Nederlands politicus, socioloog en schrijver. Hij promoveert in de sociale wetenschappen en wordt hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Zijn politieke loopbaan begint bij de PvdA. Daarna gaat hij naar de VVD. Hij wordt lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Vervolgens richt hij zijn eigen partij op, de Lijst Pim Fortuyn. Fortuyn neemt geen blad voor de mond en heeft kritiek op onder meer de islam. Fortuyn heeft een eigen manier van uiten en is een fel debater. Vlak voor de verkiezingen van 2002 stevent zijn partij af op een grote verkiezingsoverwinning. De linkse activist Volkert van der Graaf ziet in Fortuyn een gevaar. Daarom vermoordt hij Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum. (Foto: ANP).

1966: de geboortedag van Paul Haarhuis

Paul Haarhuis (Eindhoven, 1966) is proftennisser van 1988 tot en met 2003. Hij boekt vooral in het dubbelspel grote successen. Haarhuis is een rechtshandige speler, 1,88 m lang, 80 kg zwaar. Zijn hoogste ranking als enkelspeler bereikte hij op 6 november 1995: 18e. Als dubbelspeler stond hij op 31 januari 1994 bovenaan de ranglijsten. In het dubbelspel wint hij in totaal 54 toernooien, waarvan de meeste met Jacco Eltingh. Samen met Eltingh wordt hij wereldkampioen in 1993 en 1998. Ze winnen alle grandslamtoernooien, waaronder Wimbledon. De KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond) benoemt hen voor die zegereeks tot ereleden.

1970: de geboortedag van Danny de Munk

Danny de Munk (Amsterdam, 1970) steelt de harten van het Nederlands publiek als twaalfjarige jongen in de speelfilm Ciske de Rat. De film komt in 1984 uit en de titelsong Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen wordt een nummer 1-hit in Nederland. In 2011 is Danny te zien in de film Old Stars. Het is een vervolg op de succesvolle film All Stars waarvan tevens een serie is afgeleid. In 2012 is hij met Henk Poort in het theater te zien met Jeugdherinneringen. Het is een avond vol sketches, liedjes en anekdotes. In de jaren daarop volgen Jeugdherinneringen 2 en 3. Bloed, Zweet en Tranen heet het programma van SBS6 waarin Danny in 2013 is te zien. Natuurlijk is Danny in 2015 van de partij bij Holland Zingt Hazes. Tevens heeft hij in dat jaar een i-Tunes nummer 1-hit met het nummer Je Leeft Maar 1x. Danny neemt in 2017 na 35 jaar definitief afscheid van Ciske de Rat de Musical. Hij ontvangt daarvoor de Musical Award voor Beste Musical. Danny de Munk wordt in 2022 beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en van verkrachting. Hij ontkent de beschuldigingen. (Foto: ANP).

1963: de geboortedag van Kiki Classen

Kiki Classen (Rotterdam, 1963) wordt bij het grote publiek bekend als Wiep in de comedyserie Zeg ‘ns AAA. Wiep is het nichtje van dr. Van de Ploeg (Sjoukje Hooymaaijer). De serie was een van de langstlopende comedyseries uit de geschiedenis van de Nederlandse televisie. Op 27 augustus 2010 trouwt ze met haar vriend Ad Kastelijn. (Foto: ANP).

1975: de geboortedag van Katja Schuurman

Katja Schuurman (Utrecht, 1975) is meedere malen gekozen tot mooiste vrouwelijke televisieverschijning van het jaar. een Nederlands actrice en zangeres. Haar grote doorbraak komt met haar rol als Jessica Harmsen in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Vanaf 2008 tot 2010 is ze te zien in de serie S1ingle. In 2011 speelt ze in de film All Stars 2: Old Stars en in 2012 in Black Out. Daarnaast is ze presentatrice van het muzikale spelprogramma Nick Tegen Simon. Katja was getrouwd met Thijs Römer. Ze hebben een dochter genaamd Sammie. De twee gaan in 2015 uit elkaar. Katja maakt in 2013 bekend dat ze lijdt aan een dwangneurose. In 2014 is ze samen met haar inmiddels ex-man te zien in de RTL-serie Nieuwe Buren. Op 21 juni 2019 trouwt Katja met chef-kok Freek van Noortwijk. Op 8 augustus 2020 worden zij de ouders van een dochter, Coco Loulou genaamd. In november 2021 gaan Katja en Freek uit elkaar. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE