Historie van 19 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 juli hebben plaatsgevonden.

1870: Begin Frans-Duitse of Frans-Pruisische Oorlog

Een gewapend conflict tussen Frankrijk en een coalitie onder aanvoering van Pruisen breekt uit. Frankrijk vreest de snel groeiende Pruisisch-Duitse macht. Tot 1870 is Frankrijk de dominante natie op het vasteland, maar het ziet zijn positie nu bedreigd. De oorlog verloopt desastreus voor de Fransen en leidt tot de ondergang van het Tweede Franse Keizerrijk. Tevens leidt de oorlog tot de oprichting van het Duitse Keizerrijk. Op 18 januari 1871 wordt in de Spiegelzaal van Versailles in Frankrijk Wilhelm I van Pruisen gekroond tot de 1e keizer van het Duitse Keizerrijk. Dit rijk bestaat tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 als keizer Wilhelm II naar Nederland vlucht.

1900: opening van de Franse metro

De eerste Franse metrolijn wordt in Parijs geopend. Het traject loopt van Porte de Vincennes naar Porte Maillot.

1908: oprichting van Feyenoord

De Rotterdamse voetbalclub Feyenoord wordt in café De Vereeniging opgericht. Feyenoord is de eerste Nederlandse club die de EuropacupI wint in 1970. In datzelfde jaar worden de Rotterdammers tevens winnaar van de Wereldcup voor clubteams. Feyenoord is één van de meest succesvolle clubs in Nederland.

1834: de geboortedag van Edgar Degas

Edgar Degas (Parijs, 1834 – Parijs, 26 september 1917) was een Franse impressionistische kunstschilder en beeldhouwer. Samen met Manet reist hij naar Londen in 1868. Hier begint hij met het schilderen van de beroemde balletscènes. L’etolie ( La danseuse sur la scène) uit 1878 is één van zijn bekende werken. Dit schilderij hangt in het Musee d’Orsay in Parijs. Op latere leeftijd begint hij blind te worden. Daarom richt hij zich op beeldhouwen. In 1909 is hij zijn gezichtsvermogen kwijt en houdt op met artistieke activiteiten. Hij overlijdt op 83-jarige leeftijd.

1934: de geboortedag van Willem Nijholt

Willem Nijholt (Gombong, Nederlands-Indië, 1934) was een Nederlandse acteur en musicalster. Hij is geboren op Java en zit in zijn jeugd in een jappenkamp. Hij zal daar zijn hele leven de littekens van meedragen. Het gezin Nijholt verhuist na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland. Hij belandt in 1957 op de toneelschool. Hij speelt daarna bij het Rotterdans toneel en de Nederlandse Comedie. Hij werkt met Wim Sonneveld, volgens Nijholt de belangrijkste periode in zijn leven. Hij speelt begin jaren 70 in het televisieprogramma Oebele. Verder is hij in die tijd op de televisie in De Stille Kracht, De Kris Pusaka en Willem van Oranje.

1945: de geboortedag van Anna Enquist

Anna Enquist (Amsterdam, 1945) is het pseudoniem van de Nederlandse schrijfster Christa Widlund-Broer. Zij debuteert in 1991 met de poëziebundel Soldatenliederen. In 2002 mag zij het boekenweekgeschenk schrijven. Deze krijgt de naam De IJsdragers. Van 2014 is Anna Enquist 2 jaar lang de stadsdichteres van Amsterdam.

1947: de geboortedag van Brian May

In 1947 wordt Brian May in Hampton, Groot-Brittannië geboren. Tijdens zijn jeugd begint hij met muziek maken. Hij studeert in Hampton wis- en natuurkunde, studies die hij pas in 2007 voltooit. Eind jaren 60 richt hij samen met zijn jeugdvriend Tim Staffell en Roger Taylor de band Smile op. In 1970 stapt Tim Staffell op, waardoor de band Smile opgeheven wordt.

1958: de geboortedag van Rik Launspach

Rik Launspach (Arnhem, 1958) is een Nederlandse acteur. In 1992 behaalt hij een groot succes met de film Oeroeg. Hiervoor krijgt hij een prijs voor de beste acteur in een Nederlandse productie. Hierna speelt hij in enkele films. Ook speelt hij in enkele series, als Meiden van de Wit en Oud Geld. Hij is daarnaast ook bezig met het schrijven van screenplays. In 2010 is Rik te zien in de film De Gelukkige Huisvrouw naar het gelijknamige boek van Heleen van Royen. Rik debuteert als schrijver in 2009 met de roman 1953 over de watersnoodramp. Het boek vormt het script voor de film De Storm. Zijn debuut krijgt in 2011 een opvolger getiteld Man Meisje Dood. Rik Launspach speelt in 2013 de rol van Nick in de komedie Smoorverliefd.

1973: de geboortedag van Xander de Buisonjé

Xander de Buisonjé (Voorburg, 1973) is een Nederlandse zanger. Hij zingt in de periode 1993-2002 in de band Volumia!. Een bekend nummer van deze band is Hou me vast!. In 2002 gaat Xander solo. Hij zingt dan Nederlandse en Engelstalige nummers. In 2005 zingt hij tijdens het afscheid van André Hazes de hit Zij Gelooft In Mij.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE