Historie van 19 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 juni hebben plaatsgevonden.

1667: begin van de Tocht naar Chatham

De Tocht naar Chatham begint. Nederlandse oorlogsschepen onder leiding van admiraal Michiel de Ruyter varen de Medway, een zijrivier van de Theems, op. Daar ligt een groot deel van de Engelse vloot. De Ruyter en zijn mannen vernietigen alles wat zij tegen komen. Als buit neemt hij HMS Royal Charles mee terug. De spiegel van het schip hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. De Tocht duurt 4 dagen en maakt deel uit van de Tweede Engelse Oorlog. Het is het eerste wapenfeit van het in 1665 opgerichte Korps Mariniers onder aanvoering van kolonel Willem Joseph van Ghent.

1953: executie van Ethel en Julius Rosenberg

Het echtpaar Julius en Ethel Rosenberg worden op de elektrische stoel in de Verenigde Staten geëxecuteerd. Het echtpaar is schuldig bevonden aan spionage voor de Sovjet-Unie. Ze zouden geheimen van de atoombom aan de Russen hebben doorgespeeld. Van Julius is uit gedecodeerde berichten gebleken dat hij daadwerkelijk een KGB-spion was en dat hij zich heeft bezig gehouden met spionage. Er is echter geen sluitend bewijs gevonden voor datgene waarvoor hij is veroordeeld, namelijk het doorspelen van geheimen over de atoombom. Van Ethel is nooit een spoor van bewijs gevonden dat zij betrokken was bij de activiteiten van haar man. (Foto: ANP)

1978: publicatie van de 1e Garfield

De strip Garfield van Jim Davis komt uit. Garfield gaat over het dagelijks leven van een kat samen met zijn baasje. Jim Davis wil een strip uitbrengen die goed genoeg is voor landelijke verspreiding in de Verenigde Staten. Er zijn geen strips met katten in de hoofdrol dus besluit hij Garfield te tekenen. (Foto: Shutterstock)

1942: de geboortedag van Jos Brink

Jos Brink was acteur, kleinkunstenaar, schrijver, dominee en tv-presentator. Jos Brink wordt op 19 juni 1942 geboren in het Noord-Hollandse Heiloo. Na zijn middelbare school vertrekt hij naar de toneelopleiding. Vervolgens maakt hij in 1959 zijn debuut bij de hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie. Op het toneel debuteert hij in 1961 met het cabaret Luchtballonnen. Samen met zijn levenspartner Frank Sanders start hij in 1972 Tekstpierement, een theaterproductiebedrijf. Dit wordt vernoemd naar het gelijknamige cabaretgezelschap, één van de topgroepen van de jaren 70. De eerste musical wordt in 1979 uitgebracht.

1947: de geboortedag van Salman Rushdie

Sir Salman Rushdie (Bombay, India, 1947) is een schrijver van fictie en essayist. Hij groeit op in Bombay. In zijn boeken vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Midnight’s Children lanceert hem naar literaire roem. In 1988 volgt The Satanic Verses (De Duivelsverzen). Dit leidt wereldwijd tot converse. De Iraanse ayatollah Khomeiny spreekt een doodvonnis over hem uit en de schrijver moet onderduiken.

1978: de geboortedag van Glennis Grace

Glenda Batta alias Glennis Grace (Amsterdam, 1978) is een Nederlandse zangeres. Al op 11-jarige leeftijd wordt ze gevraagd door Julio Iglesias om een duet met hem te zingen. In 1994 wint ze als 16-jarige de Soundmixshow als Whitney Houston. Hiermee sleept ze een platencontract binnen. Haar eerste single I’m Gonna Be Strong behaalt datzelfde jaar de 13de plaats in de Nederlandse Top 40. Haar eerste album Real Emotion uit 1995 wordt echter geen succes. Net als de singles die volgen. Om deze reden wordt het rond 1996 stiller rondom de zangeres.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE