Historie van 19 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 maart hebben plaatsgevonden.

1956: de laatste bokswedstrijd van Bep van Klaveren

Op 48-jarige leeftijd bokst Bep van Klaveren (26 september 1907 – 12 februari 1992) zijn laatste wedstrijd. Hij bokst tegen de Duitser Werner Handtke. The Dutch Windmill moet de wedstrijd voortijdig afbreken vanwege een oogblessure. Van Klaveren heeft dan al vele successen op zijn naam staan. In 1928 wordt hij olympisch kampioen in de klasse vedergewicht. Later wordt hij Europees kampioen in de klasse lichtgewicht (1931) en in de klasse middengewicht (1938). (Foto: ANP).

1962 het eerste album van Bob Dylan

Op 19 maart 1962 verschijnt het eerste album van Bob Dylan, getiteld Bob Dylan. Dylan woont in New York en ontmoet daar de legendarische folklegende en mensenrechtenactivist Woody Guthrie. De plaat is sterk beïnvloed door Guthrie en Dylan schrijft Song To Woody voor de folklegende hetgeen op Dylans eerste plaat verschijnt. Ook de traditional House Of The Rising Sun ontbreekt niet op zijn debuutalbum. De plaat Bob Dylan is de eerste stap van Robert Allen Zimmerman, Bob Dylan, naar eeuwige roem. (Foto: ANP).

1942: de geboortedag van Rinus Israël

Rinus Israël (Amsterdam, 1942) is een voormalig voetballer. Zijn bijnaam luidt IJzeren Rinus. Hij vormt eind jaren 60 en begin jaren 70 een keihard verdedigingsduo met Theo Laseroms. Hij wint in 1970 met Feyenoord de Europa Cup I waarin hij één van de doelpunten voor zijn rekening neemt. Ook wint hij met de Rotterdammers de UEFA Cup. Na zijn carrière als voetballer wordt IJzeren Rinus coach van onder meer Feyenoord. Tot en met 2009 is hij scout voor de Rotterdammers. Vanaf 2010 traint Rinus Israël Young Boys uit Haarlem. Die club wordt in 2012 opgeheven. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van Glenn Close

Glenn Close (Greenwich, Connecticut, VS, 1947) is een Amerikaans actrice. Van 1974 tot 1981 maakt ze deel uit van het theatergezelschap New Phoenix Repertory Company. Bij dit gezelschap wordt ze ontdekt door regisseur George Roy Hill. Hij cast haar voor de film The World According to Garp. Voor haar debuut in deze film krijgt Glenn een Oscarnominatie. Ook voor haar rollen in The Big Chill, The Natural en Dangerous Liaisons wordt ze genomineerd voor een Oscar. In 2011 kruipt ze in de huid van de Schotse zangeres Susan Boyle en is ze te zien in de film Albert Nobbs. (Foto: ANP).

1948: de geboortedag van Martine Bijl

Martine Catharina Maria Bijl wordt in 1948 in Amsterdam geboren. In 1965 ontdekt Willem Duys haar. Ze heeft enkele vroege hits met De Makelaar van Schagen en Bloemendaalse Bos. Ook maakt ze deel uit van de winnende Nederlandse afvaardiging naar het Knokke-festival van 1966 en treedt ze op in een serie eigen televisieprogramma’s. Ook in het theater verwerft Martine faam. Vanaf 1982 staat ze regelmatig op de planken met haar one-woman-shows. Martine speelt in films als Help, De Dokter Verzuipt en Vroeger Kon Je lachen. Als schrijfster levert ze diverse liedjes en kinderboeken. Daarnaast vertaalt ze musicalteksten, onder andere die van The Lion King.

1955: de geboortedag van Bruce Willis

Bruce Willis (Idar-Oberstein, Duitsland, 1955) is een Amerikaans acteur die geboren wordt op een Amerikaanse legerbasis in West-Duitsland. Na zijn middelbare school gaat hij naar New York om acteur te worden. Hij speelt in eerste instantie in toneelstukken. Bruce Willis wordt beroemd door zijn rol in de televisieserie Moonlighting, die te zien is van 1985 tot 1989. Met de eerste Die Hard-film in 1988 breekt hij ook door als filmacteur. Hij speelt in meerdere beroemde films als Pulp Fiction, 12 Monkeys en The Sixth Sense. Op 16 oktober 2006 wordt hij beloond met een ster op de wereldberoemde Hollywood Walk of Fame. In maart 2022 kondigt de familie van Bruce Willis het einde aan van zijn acteercarrière, omdat hij lijdt aan afasie, een taalstoornis als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. In februari 2023 hebben artsen bij Bruce Willis fronto-temporale dementie vastgesteld, een vorm van dementie waarbij het hersendeel wordt aangetast waarmee we keuzes maken, plannen maken en onze coördinatie regelen. (Foto: ANP).

1985: de geboortedag van Yolanthe Sneijder-Cabau

Yolanthe Sneijder-Cabau (Ibiza, Spanje, 1985) is een Nederlands-Spaanse actrice en tv-presentatrice. Tot 2009 kruipt ze in de huid van Julia in de soap Onderweg Naar Morgen. Daarna presenteert ze diverse programma’s. Tot in 2009 is ze verloofd met de Volendamse artiest Jan Smit. De relatie komt in dat jaar ten einde. Vervolgens krijgt ze een relatie met voetballer Wesley Sneijder met wie zij in 2010 in het huwelijk treedt. In 2019 maken Yolanthe en Wesley bekend dat ze gaan scheiden. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE