Historie van 19 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 mei hebben plaatsgevonden.

1896: Zimmermans rijdt met de auto van Utrecht naar Den Haag

De eerste auto wordt door de rechtmatige eigenaar, fotograaf Alphonse Zimmermans, gereden van Utrecht via Leiden naar Den Haag. De auto is een Benz Viktoria.

1897: vrijlating van Oscar Wilde

Op 19 mei 1897 mag de Britse schrijver Oscar Wilde de gevangenis uit. Hij is een gebroken man, die al zijn verbale scherpte en geestdrift in het gevang is kwijtgeraakt. Hij belandt in het cachot vanwege zijn homoseksuele relatie met Sir Alfred Douglas. Wilde slijt z’n laatste jaren in Frankrijk, waar hij op 46-jarige leeftijd overlijdt. (Foto: ANP)

1965: de oudste schildpad overlijdt

In Tonga overlijdt Tui Malila. Tui is een schildpad. En bereikt de gezegende leeftijd van 192. Of is het 188? De bronnen spreken elkaar tegen. Hoe dan ook, het is wél de oudste ons bekende schildpad. Het beest is een geschenk van kapitein James Cook aan de Koninklijke Familie van Tonga. Het betreft een exemplaar van de stralenschildpad (Geochelone radiata). Deze schenking vindt plaats in 1773 of 1777. Vandaar dat we een slag om de arm houden qua leeftijd.

2018: huwelijk prins Harry en Meghan Markle

De Britse prins Harry en actrice Meghan Markle geven elkaar het ja-woord in St. George’s Chapel in Engeland. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1940: de geboortedag van Jan Janssen

Jan Janssen (Nootdorp, 1940) is een voormalige Nederlandse wielrenner. Jan Janssen is de eerste Nederlander die de Tour de France op zijn naam weet te schrijven. Dat doet hij in 1968. Janssen is geen wielrenner met een uitgesproken specialisme. Dat weet hij te compenseren met een tomeloze inzet. Voor de laatste etappe heeft hij nog een achterstand op de Belg Herman van Springel. Als de afsluitende rit is gereden, wint Janssen de Tour met het tot dan toe kleinst mogelijk verschil van 38 seconden. Janssen is tevens driemaal winnaar van de groene trui. Als hij stopt met wielrennen richt hij een fietsenfabriek op.

1950: de geboortedag van Ron Brandsteder

Ron Brandsteder is een veelkunner. Hij is zanger, muzikant, komiek en presentator. Ron is vooral bekend van shows waarin flink gelachen wordt. Hij krijgt, vooral als hij samenwerkt met André van Duin, regelmatig de slappe lach. Ron wordt geboren in Amsterdam in 1950. Hij gaat aanvankelijk studeren aan de Nyenrode Universiteit en in de VS, waar hij afstudeert.

1952: de geboortedag van Bert van Marwijk

Bert van Marwijk (Deventer, 1952) is een voormalige Nederlandse voetballer. Hij is trainer en de voormalige bondscoach van Oranje. Als voetballer speelt hij voor Go Ahead Eagles, AZ ’67, MVV, Fortuna Sittard en het Belgisch FC Assent. Hij speelt 1 Interland. Na zijn carrière als voetballer wordt hij trainer. In 2002 wint hij met Feyenoord de UEFA-cup. Van Marwijk is de schoonvader van Mark van Bommel. Bert van Marwijk is als bondscoach van Oranje verliezend finalist tijdens het WK in Zuid- Afrika in 2010. Na het desastreus verlopen EK in 2012 stapt hij op als bondscoach. In september 2013 is hij trainer van het Duitse HSV waar hij in februari 2014 wordt ontslagen wegens tegenvallende prestaties. Aan het einde van het seizoen 2014/2015 ondersteunt hij de technische staf van Go Ahead Eagles in de strijd om degradatie van de club te voorkomen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE