Historie van 19 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 november hebben plaatsgevonden.

1969: Pelé scoort zijn 1000ste doelpunt

De legendarische Braziliaanse voetballer scoort zijn 1000e doelpunt in zijn carrière. Pelé speelt in Brazilië met zijn club Santos tegen Vasco da Gama wanneer hij een penalty neemt, scoort, en zo voor de 1000e keer het net raakt. Kenners in Brazilië zijn er niet van overtuigd dat de penalty op de 19e november wel echt zijn 1000e is. Volgens hen heeft Pelé die al eerder gescoord. Santos zou het met 100.000 mensen gevulde Maracanã-stadion een betere achtergrond vinden om Pelé’s jubileumdoelpunt te vieren.

1998: 136 miljoen voor een Van Gogh

Op een veiling brengt een zelfportret van Vincent van Gogh 135 miljoen gulden op. Hij schildert het schilderij in 1889 tijdens zijn verblijf in een psychiatrische inrichting. Het was een cadeau aan zijn moeder voor haar zeventigste verjaardag. Vincent van Gogh wordt tegenwoordig gezien als één van de grootste schilders die ooit heeft geleefd. Gedurende zijn leven wordt er slechts één schilderij verkocht: La Vigne Rouge. Van Gogh produceert al zijn werk gedurende een periode van slechts tien jaar, voordat hij begint te lijden aan een zenuwziekte. In 1890 pleegt hij zelfmoord.

2009: Van Rompuy wordt president van de EU

De Belg Herman van Rompuy wordt de eerste president van de Europese Unie. Hij is voorzitter van de Europese Raad. De functie is een voortvloeisel uit het Verdrag van Lissabon.

1928: de geboortedag van Ina van Faassen

Ina van Faassen (Amsterdam, 1928) was een Nederlandse actrice. Ze wordt bekend van het cabaret met Wim Sonneveld. Ook speelt ze in films en televisieseries, waaronder Baantjer. Ina van Faassen was getrouwd met de in 2010 overleden Ton van Duinhoven. Ina van Faassen overlijdt op 23 juli 2011 in Amsterdam.

1933: de geboortedag van Larry King

Larry King (New York, VS, 1933) was een bekende journalist. Hij begint zijn carrière bij de radio. Vanaf 1985 presenteert hij voor CNN Larry King Live. Zo’n beetje iedereen uit de politiek, sport en entertainment weet hij voor de camera te krijgen. De laatste uitzending van Larry King Live vindt plaats op 16 december 2010. In 2012 maakt CNN bekend dat King ook geen specials meer voor de zender zal presenteren. Hij presenteert vanaf dat jaar een talkshow op het internet getiteld Larry King Now. Een show die ook op Russia Today wordt uitgezonden. Voor diezelfde RT en andere media maakt hij het programma Politicking with Larry King. Larry King overlijdt op 23 januari 2021. Hij is 87 jaar geworden.

1938: de geboortedag van Ted Turner

Ted Turner (Cincinnati, VS, 1938) is een Amerikaanse zakenman. In 1996 gaat Turner akkoord met een fusie van zijn Turner Broadcasting System met het concern Time Warner. Dit maakt van Ted Turner in één klap de grootste individuele aandeelhouder. Tegenwoordig is hij nog steeds één van de grootste aandeelhouders. Ted Turner is de oprichter van nieuwszender CNN.

1942: de geboortedag van Calvin Klein

Calvin Klein (New York, VS, 1942) is een Amerikaanse modeontwerper. Zijn naam is tevens de merknaam van zijn voormalige kledingbedrijf Calvin Klein Inc, dat hij samen met zijn jeugdvriend en zakenpartner Barry Schwartz in 1968 opricht. Hij studeert af aan de Fashion Institute of Technology van New York in 1964. Hierna begint hij zijn eigen bedrijf. In zijn toptijd verkoopt Calvin Klein ongeveer 400.000 spijkerbroeken per week. Hij en zijn zakenpartner verkopen hun bedrijf in 2003.

1955: de geboortedag van Liz Snoijink

Liz Snoijink (Goirle, 1955) is een Nederlandse actrice. Ze speelt onder andere in de speelfilms Flodder, De Lift en Phileine Zegt Sorry. In 1979 studeert ze af aan de Toneelacademie Maastricht. In 2006 doet ze mee aan het televisieprogramma Wie Is De Mol?. Liz Snoijink speelt in 2009 in Gooische Vrouwen de rol van Carla Callewaert. Voor haar gehele oeuvre ontvangt ze in 2010 De Gouden Eeuw Award. In 2010 en 2011 is ze te zien in de musical La Cage Aux Folles en in 2012 vertolkt ze de rol van Keizerin Farah Diba in het gelijknamige theaterstuk. Tevens speelt ze de rol van de mooie Heleen in de succesvolle tv-serie van MAX, Dokter Deen. Liz Snoijink treedt in september 2013 voor de 3e keer in het huwelijk.

1961: de geboortedag van Meg Ryan

In 1961 wordt in Fairfield, Connecticut Margaret Mary Emily Anne Hyra geboren. Als Meg Ryan wordt zij vooral bekend van haar rollen in romantische komedies als When Harry Met Sally en Sleepless In Seattle. Ze studeert Journalistiek aan de New York University. Om haar studie te kunnen bekostigen, gaat ze ook acteren. In 1981 maakt Meg Ryan haar filmdebuut in de film Rich And Famous. Ze krijgt dan in 1982 een vaste rol in de soap As The World Turns. Tot 1984 speelt ze hierin de rol van Betsy. Ze krijgt enkele filmrollen aangeboden, waaronder een klein rolletje in Top Gun. De grote doorbraak van Meg Ryan komt in 1989 met de film When Harry Met Sally van Rob Reiner. Haar tegenspeler in deze film is Billy Crystal. Voor haar rol in deze film krijgt Meg Ryan een Golden Globe-nominatie. Deze film vormt meteen de basis voor haar verdere filmcarrière; de meeste films waarin ze speelt zijn romantische komedies.

1962: de geboortedag van Jodie Foster

Jodie Foster (Los Angeles, Californië, VS, 1962) is een Amerikaanse actrice. Aan de Universiteit van Yale behaalt ze een Bachelorsgraad in Literatuur. Als ze twee is begint haar carrière al met televisiereclames. Op veertienjarige leeftijd ontvangt ze een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke hoofdrol in Taxi Driver. Ze wint een Golden Globe en een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in The Accused. Voor haar rol in The Silence Of The Lambs wint ze opnieuw een Oscar. The Beaver is de titel van de film waarin Jodie Foster te zien is in 2010. Het is een zwarte komedie met onder anderen Mel Gibson. Omdat deze in de media in grof taalgebruik had laten weten wat hij van zijn ex-vriendin vindt, wordt de première uitgesteld naar december 2010. Uiteindelijk komt de film in 2011 uit. Jodie Foster trouwt in april 2014 met haar partner Alexandra Hedison.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE