Historie van 19 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 oktober hebben plaatsgevonden.

1959: de eerste discotheek

De Duitser Klaus Quirini begint met plaatjes draaien in een uitgaansclub. Dit vindt plaats in de Jockey Tanz Bar in Aken. Hiermee is de eerste discotheek geboren. Vòòr die tijd dansen mensen in een uitgaansgelegenheid op live muziek. Het ontketent een revolutie in de uitgaanswereld. Discotheken kennen hun hoogtijdagen in de jaren 70. Disco verovert de wereld en in discotheken dansen mensen op de nieuwe ‘moves’ die ze hebben afgekeken van films als Saturday Night Fever.

1987: Zwarte Maandag

Aandelen dalen dramatisch op aandelenbeurzen over de hele wereld. De dag staat bekend als Zwarte Maandag. De daling is groter dan die van oktober 1929, die de crisis inluidt van de jaren 30 van de vorige eeuw.

2003: heiligverklaring van Moeder Teresa

Moeder Teresa wordt zalig verklaard door de paus. Dit gebeurt 6 jaar na haar dood.

1931: de geboortedag van John le Carré

John le Carré (Poole, Dorset, Groot-Brittannië, 1931), pseudoniem voor David John Moore Cornwell, was een succesvolle schrijver van spionagethrillers. Hij schrijft boeken met als de Koude Oorlog als thema. Na zijn studie werkt hij voor de Britse geheime dienst MI5 en MI6 in West-Duitsland. Hij wordt, samen met tientallen andere Britse spionnen, verlinkt door de Britse dubbelagent Kim Philby. Philby, die behoorde tot de spionagegroep The Cambridge Five, spioneert tientallen jaren voor de Sovjet-Unie. In zijn boeken over de Britse agent George Smiley, en dan met name in volgens velen zijn beste boek Tinker Taylor Soldier Spy, speelt Philby (onder een andere naam)een rol. Van dit boek heeft de BBC een tv-serie gemaakt die op DVD is verschenen. In zijn boeken zet Le Carré zich af tegen het idee van de compleet goede tegenover de compleet kwade, zoals dat vaak wordt beschreven in boeken en films van James Bond. Veel van zijn boeken zijn verfilmd. John le Carré overlijdt op 12 december 2020. Hij is 89 jaar geworden.

1945: de geboortedag van John Lithgow

John Lithgow (New York, 1945) is een Amerikaanse acteur en zanger. Hij is twee keer genomineerd voor een Oscar voor de beste bijrol in de films The World According To Garp en Terms Of Endearment. Hij ontvangt wel drie Emmy Awards voor verschillende producties. De meeste mensen kennen John Lithgow als neurotisch buitenaards wezen Dick Solomon in de komedieserie 3rd Rock From The Sun. Minder mensen weten dat hij ook zanger is van kinderliedjes. John Lithgow is tevens pastoor van kerkgemeenschap Rose Ministries.

1950: de geboortedag van Theo Engelen

Theo Engelen (Geulle, 1950) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Hij begint in 1992 met schrijven. Hij schrijft een verhaal ter ere van de achtste verjaardag van zijn zoontje. Het vergaat het zo goed dat hij meer gaat schrijven. In 1993 komt het eerste boek uit onder de titel Schimmen Uit Het Verleden.

1953: de geboortedag van Hetty Heyting

Hetty Heyting wordt in 1953 geboren in Huissen. In 1976 studeert ze af aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam. Ze speelt in vele televisieseries, onder andere Zeg ‘ns Aaa, Farce Majeur en de Familie Knots. De Familie Knots is een creatie van Hetty Heyting zelf. Ze schrijft de serie grotendeels ook zelf. In haar loopbaan schrijft ze ook nog voor andere kinderseries als Oma Fladder, Niemand de deur uit en Steil Achterover. Daarnaast is ze ook in diverse nasynchronisaties van tekenfilms te horen. Ze is onder andere te horen in Cow & Chicken, The M.A.S.K. en The Powerpuff Girls. Op dit moment is ze nog te horen in Fairly Odd Parents, waar ze drie stemmen voor haar rekening neemt. Naast het schrijven en het nasynchroniseren is ze ook in het theater te vinden. Op 16 april 2005 speelt ze voor de laatste keer Van Mij Mag Het, een zeer succesvol theaterprogramma. Haar derde cabaretsolo is getiteld Een Veeg Teken. Ze verlegt haar grenzen opnieuw. Het is een zoektocht naar het grote genieten begonnen. Het is toegeven aan wonderlijke verlokkingen en alles doen wat God verboden heeft, is het motto. In 2008 en 2009 is Hetty te zien in de muzikale cabaretsolo Gewoon Lekker. Tevens speelt ze in 2009 twee rollen in de thriller De Spooktrein. Hetty Heyting zit in 2010 40 jaar in het vak.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE