Historie van 19 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 september hebben plaatsgevonden.

1912: oprichting van NAC

De voetbalclub NAC wordt opgericht in Breda. Het is een fusie tussen NOAD en ADVENDO.

1959: Chroesjtsjov mag niet naar Disneyland

Tijdens zijn bezoek aan de VS wordt de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov geweigerd in het pretpark Disneyland vanwege de veiligheid. Chroesjtsjov is ontstemt: “Wat kan er gebeuren dan? Zijn ze bang dat ik zelfmoord ga plegen? Is er sprake van een dodelijke cholera epidemie? Of hebben gangsters het pretpark veroverd?”

1981: gratis concert van Simon & Garfunkel

Simon & Garfunkel geven een gratis concert voor meer dan een half miljoen mensen in het New Yorkse Central Park. Van het concert is een plaat uitgebracht, getiteld The Concert In Central Park.

1991: ontdekking van de mummie Ötzi

Ötzi wordt vandaag door 2 toeristen in de Tiroolse Alpen gevonden. Dit ingevroren (en hierdoor mooi geconserveerde) mummie-lichaam is van een man die in de prehistorie heeft geleefd. Ötzi heeft ongeveer 5.000 jaar in het ijs gelegen.

2021: vulkaanuitbarsting op La Palma

De dag 19 september 2021 staat bij de bewoners van het Spaanse eiland La Palma in het geheugen gegrift. Zo ook bij Karel Brummer. Hij en zijn vrouw hadden een huis op La Palma dat helemaal verwoest is door de lavastroom die volgde op de uitbarsting. Karel vertelt in Villa VdB over de emotionele gebeurtenis. (Foto: ANP)

1917: de geboortedag van Pierre van Ostade

Pierre van Ostade (Goirle, 1917) was een Nederlandse acteur en spreekstalmeester. Hij werkt aan het begin van zijn carrière bij onder meer het programma Negen Heit De Klok. Later is hij te zien in Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Mijnheer?. Het meest beroemd wordt hij als stalpreekmeester van Berend Boudewijn en Willlem Ruis. In iedere uitzending klinkt een aantal malen de zin: “Pierre, wat hebben zij gewonnen?”. Pierre van Ostade overlijdt in 2005.

1929: de geboortedag van Kitty Knappert

Kitty Knappert wordt in 1929 geboren in Semarang, in het voormalige Nederlands-Indië. Ze verhuist op 4-jarige leeftijd van Indonesië naar Den Haag. De reden voor deze verhuizing is de scheiding van haar ouders. Ze gaat op jonge leeftijd op balletles omdat ze zich als snel aangetrokken voelt tot de podiumkunsten. Als 13-jarige staat ze voor het eerst op het podium van theater Diligentia in Den Haag. Ze is daar de solodanseres in een stuk. Op een gegeven moment geeft ze haar carrière als prima ballerina op, dit omdat ze geen perfecte arabesque kan maken.

1934: de geboortedag van Brian Epstein

Brian Epstein (Liverpool, 1934) was de belangrijkste manager van The Beatles. Hij werkt in een platenzaak van zijn vader in Liverpool als veel tieners vragen om het plaatje My Bonnie van een onbekende band. Epstein gaat op zoek naar de band en ziet hen optreden. Hij wordt manager van de band, genaamd The Beatles. Het eerste wat Epstein doet is het imago veranderen van ruige rockers in 4 jonge mannen in pakken die buigen na ieder nummer. Hij moet Pete Best ontslaan. Die wordt vervangen door Ringo Starr. Hij zorgt ervoor dat The Beatles een platencontract krijgen. Epstein is homoseksueel. Hij zou verliefd zijn op John Lennon en zelfs een relatie met hem hebben gehad tijdens een vakantie naar Spanje. Lennon heeft dat later ontkend. Als Epstein weer eens in elkaar geslagen is door homohaters, schrijft Lennon het refrein van het nummer You’ve Got To Hide Your Love Away (uitgebracht 20 september 1965) voor Brian Epstein. Brian Epstein overlijdt in 1967 aan een overdosis slaappillen. Over de reden van zijn dood, zelfmoord of een ongeluk, wordt nog steeds gespeculeerd.

1949: de geboortedag van Twiggy

Twiggy (Neasden, Groot-Brittannië, 1949) is een Engels supermodel, actrice en zanger. Op 16-jarige leeftijd word ze bekend door de bemoeienis van haar toenmalige manager Justin de Villeneuve. Ze wordt het gezicht van swinging London in de jaren 60. Haar bijnaam Twiggy verwerft ze door haar slanke, bijna jongensachtige figuur. Zij is voormalig jurylid in de televisieserie America’s Next Top Model.

1963: de geboortedag van Inge Diepman

Inge Diepman (Zutphen, 1963) is een Nederlandse presentatrice bij de VARA. Na haar studie komt ze terecht bij de radio. Ze start daar als telefoniste. Al snel mag ze plaats nemen achter de microfoon als presentatrice en maker van nieuwsprogramma’s. In 2001 stapt ze over naar de televisie. Ze presenteert Herexamen en Het Zwarte Schaap. In 2001 krijgt ze een Gouden Beeld voor de aflevering met Willem Aantjes van Het Zwarte Schaap. Samen met haar partner schrijft Inge in 2007 een boek over het verlies van hun zoon.

1969: de geboortedag van Candy Dulfer

Candy Dulfer (Amsterdam, 1969) is een Nederlandse saxofoniste. Ze treedt op jonge leeftijd al op met haar vader Hans Dulfer, ook een bekende saxofonist. Op 11-jarige leeftijd nemen ze samen haar eerste plaat op. Ze verwerft bekendheid door in 1982 op te treden met haar band Own Cultivation op het North Sea Jazz Festival. Ze treedt later op in de voorprogramma’s van diverse grote artiesten als Madonna en Prince. Candy heeft een grote hit met Dave Stewart getiteld Lily Was Here.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE