Historie van 2 april

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 april hebben plaatsgevonden.

1900: 1e druk van Het Volk

Het socialistische dagblad Het Volk verschijnt voor het eerst in Nederland. In 1902 schrijft de krant een prijsvraag uit om een tekenaar te vinden voor een wekelijkse politieke prent in het zondagsbijvoegsel Het Zondagsblad. De prijsvraag wordt gewonnen door Albert Hahn, die een vast dienstverband krijgt. Andere bekende medewerkers zijn Fritz Behrendt en Jan Liber. Na de Tweede Wereldoorlog gaat het blad verder onder de naam Het Vrije Volk.

1956: Feijenoorder Henk Schouten scoort 9 maal in 1 wedstrijd

Het record uit het duel tussen Feijenoord en de Volewijckers staat nog steeds en wordt gemaakt 1 jaar voor de invoering van het betaalde voetbal in Nederland. Eigenlijk heeft Schouten er 10 op zijn naam staan, maar de scheidsrechter keurt er 1 af. Het record in de Eredivisie staat op 7 doelpunten in 1 wedstrijd gescoord door 1 speler. (Foto: ANP).

1973: zendschip De Nordeney van Radio Veronica strandt tijdens storm

Er raast een hevige storm over ons land. Het grootste slachtoffer van de zware wind is het zendschip De Norderney, van waaruit de illegale zender Radio Veronica uitzendt. Het schip raakt los buiten de territoriale wateren en wordt op het strand bij Scheveningen geworpen. De bemanning, die ijlings van boord is gehaald, gooit uit voorzorg de zendkristallen overboord om niet te worden gepakt door de politie. Het gestrande zendschip is een toeristische trekpleister: al op de eerste dag komen duizenden mensen een kijkje nemen. (Foto: ANP).

1982: Falklandoorlog

Argentinië bezet de Falklandeilanden. Hoewel de eilanden zich bevinden voor de kust van Argentinië, zijn ze officieel Brits grondgebied. Een oorlog tussen de 2 landen is het gevolg. De Britten winnen deze strijd waardoor de eilanden nog steeds Brits grondgebied zijn. (Foto: ANP).

1928: de geboortedag van Piet Römer

Op 2 april 1928 wordt in Amsterdam Petrus Römer geboren, die later bekend wordt als de Nederlandse acteur Piet Römer. Piet Römer is de tweelingbroer van de in 2007 overleden regisseur en cameraman Paul Römer. Als 14-jarige gaat Piet van school en werkt hij enige tijd als kolenboer. Een tijd later gaat hij ook naar de Amsterdamse toneelschool, die hij echter na 3 maanden al vaarwel zegt.

1929: de geboortedag van Frans Andriessen

Frans Andriessen (Utrecht, 1929) was een Nederlands oud-minister van Financiën. In 1967 komt hij voor de KVP in de Tweede Kamer, nadat zijn vader die heeft verlaten. Aanvankelijk wordt hij hier woordvoerder volkshuisvesting. In 1971 volgt hij Gerard Veringa op als partijleider als die onverwacht moet aftreden vanwege gezondheidsproblemen. In het kabinet-Van Agt I is hij Minister van Financiën. Frans Andriessen overlijdt op 22 maart 2019. Hij is 89 jaar geworden. (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van Larry Coryell

Larry Coryell (Galveston, VS, 1943) is een Amerikaanse fusion gitarist. Hij wordt gezien als één van de grootste meesters op de jazzgitaar en heeft meer dan 70 albums gemaakt in de afgelopen 35 jaar, zowel als bandleider als componist. De voornaamste invloeden van Larry Coryell zijn Chet Atkins, Chuck Berry en Wes Montgomery. Larry Coryell overlijdt op 19 februari 2017 in zijn slaap. (Foto: ANP).

1961: Manouk van der Meulen

Manouk van der Meulen (Rotterdam, 1961) is een Nederlandse actrice. Vanaf haar 21ste speelt ze in een groot aantal Nederlandse films en televisieseries. Bij het grote publiek breekt ze door met de rol van Monique Starrenburg in Spijkerhoek. Verder speelt ze Froukje Lok in Vrouwenvleugel, Daphne Couwenberg-Reitsema-Simons in Onderweg Naar Morgen en Elise Heydecoper in De Erfenis. Ook poseert ze voor de Playboy. (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie