Historie van 2 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 augustus hebben plaatsgevonden.

1964: Tonkin-incident leidt tot escalatie Vietnamoorlog

Vietnam is na de oorlog opgedeeld in een communistisch Noord-Vietnam en het door het Westen gesteunde Zuid-Vietnam. In 1964 wil president Johnson van de Verenigde Staten niet dat ook Zuid-Vietnam in communistische handen valt. Johnson heeft een mandaat nodig van het Congres om militair in te grijpen, hetgeen hij alleen krijgt als hij bewijs heeft voor Noord-Vietnamese agressie tegen de VS, die in die tijd zo’n 15.000 troepen hebben gestationeerd in Zuid-Vietnam. Johnson geeft in het geheim opdracht voor het uitvoeren van aanvallen op Noord-Vietnam, door kanonneerboten die worden ondersteund door Amerikaanse oorlogsschepen in de Golf van Tonkin. Op 2 augustus 1964 wordt torpedojager USS Maddox 16 kilometer buiten de kust van Noord-Vietnam aangevallen door Noord-Vietnamese torpedoboten. Voor de aanval zou de USS Maddox zich binnen de territoriale wateren van Noord-Vietnam hebben begeven. In de nacht van 4 op 5 augustus meldt USS Maddox dat zij samen met een andere Amerikaanse torpedojager wederom zijn aangevallen door Noord-Vietnamese schepen. Uit onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in 2005 blijkt dat deze 2e aanval nooit heeft plaatsgevonden. Het vermeende incident leidt er wel toe dat op 7 augustus het Congres de Tonkinresolutie aanneemt, waardoor de president zonder toestemming van het Congres vrij is om militair in te grijpen in Vietnam en in elk ander Zuidoost-Aziatisch land dat onder de voet dreigt te worden gelopen door de communisten. Johnson stuurt meer troepen en het is het begin van de grootschalige oorlog tussen de VS en Noord-Vietnam.

1990: Irak valt Koeweit aan

Irak valt de naburige staat Koeweit binnen. Het is de eerste actie die leidt tot de Golfoorlog.

1996: goud voor de hockeymannen op de Spelen

Het Nederlandse mannenhockeyteam wint voor het eerst in de geschiedenis goud op de Olympische Spelen. Oranje verslaat Spanje met 3-1.

1612: de geboortedag van Saskia van Uylenburgh

Saskia van Uylenburgh (Leeuwarden, 1612) was de vrouw van Rembrandt van Rijn. Zij staat vele malen model voor haar man en is dan ook op een aantal van zijn schilderijen te bewonderen. Het paar krijgt 4 kinderen. Sakia van Uylenburgh overlijdt op 14 juni 1642 in Amsterdam.

1940: de geboortedag van Will Tura

Will Tura (Veurne, België, 1940) is een Vlaamse zanger. Naast zingen schrijft hij ook liedjes en is hij muzikant. In 1963 scoort hij zijn eerste hit met Eenzaam Zonder Jou. Hij zingt in alle soorten genres, van kleinkunst tot vrolijke Nederlandse pop. In 1993 zingt Tura het lied Hoop Doet Leven op de begrafenis van Koning Boudewijn. Will Tura wordt in 2001 door de koning van België verheven in de adelstand. Hij heeft ongeveer 135 platen op zijn naam staan.

1942: de geboortedag van Leo Beenhakker

Leo Beenhakker wordt in 1942 geboren in Rotterdam. Op jonge leeftijd is hij al op het voetbalveld te vinden. Hij speelt onder andere bij Xerxes en Zwart-Wit’28. Xerxes is een voormalige Nederlandse profclub en is inmiddels een amateurclub. Na zijn actieve voetbalcarrière besluit Beenhakker om trainer te worden. Hij begint in 1965 als trainer bij de amateurclub SV Epe. Na 2 seizoenen vind hij het genoeg geweest en wordt assistent-trainer bij de profclub Go Ahead Eagles. Hierna volgen alleen nog topclubs. In 1976 komt hij bij Feyenoord als jeugdtrainer. In 1978 besluit hij naar Ajax te gaan. Hij pakt met Ajax de eerste titel van zijn trainersloopbaan; hij wordt namelijk landskampioen. Hierna zal hij nog diverse landskampioenschappen pakken, onder andere de Spaanse met Real Madrid.

1953: de geboortedag van Mieke van der Weij

Mieke van der Weij (Rotterdam, 1953) is een Nederlandse radio- en televisiepresentatrice. Na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam begint ze haar journalistieke loopbaan bij Het Parool. Daarna maakt ze de overstap naar de radio. Ze presenteert onder andere bij de AVRO, de VPRO en de TROS. Vervolgens maakt ze de stap naar televisie. Ze begint bij de lokale omroep van Amsterdam, AT5. Daarna is ze te zien bij de NPS, waar ze Kunstmest presenteert. Bij de NCRV presenteert ze Andere Ogen en de Nationale Nieuwsquiz. In mei 2006 viert ze haar 10-jarige jubileum als presentatrice van De Rijdende Rechter. Mieke van der Weij is één van de vaste presentatoren van het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE