Historie van 2 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 december hebben plaatsgevonden.

1804: Napoleon kroont zichzelf tot keizer

Napoleon grijpt in 1799 de macht in Frankrijk en wordt consul, later zelfs consul voor het leven. De dictator voert vele oorlogen. Om zijn macht te legitimeren, heeft Napoleon een belangrijkere leiderstitel nodig. Hij laat een volksraadpleging doen die niet democratisch plaatsvindt. Ongeveer 100 procent van de stemmers is voor het keizerschap van de dictator, de tegenstemmers krijgen bezoek van de politie.

1975: de treinkaping bij Wijster

De treinkaping bij het Drentse dorp Wijster vindt plaats. Uit onvrede over het niet nakomen van gemaakte afspraken van de Nederlandse regering tussen Nederland en Molukkers, kapen ontevreden Molukkers een trein. Tegelijkertijd bezetten Molukse jongeren het Indonesische consulaat in Amsterdam. 3 gegijzelden van de trein worden geëxecuteerd. Op 14 december geven de kapers zich over. De kapers worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 14 jaar.

2002: juwelendiefstal in het Museon

Uit het Museon in Den Haag worden diamanten en juwelen gestolen. Deze hebben samen een waarde van ongeveer 6 miljoen euro.

1951: de geboortedag van Peter Holland

Peter Holland (Ter Heijde aan Zee, 1951) is een Nederlandse diskjockey. Hij begint zijn loopbaan bij de zeezender Radio Noordzee in 1971. Vanaf 1975 werkt hij bij de VARA en de NOS, onder andere met programma’s als Dubbelissjes, De Avondspits en Holland wordt wakker. Tot 2007 is Peter dj bij Radio 10. Vanaf 2007 presenteert hij het programma Hollandse Zomer voor Radio M Utrecht. Vanaf 2010 maakt hij verschillende programma’s voor die omroep. Zo presenteert hij op zaterdag het programma De Servicelijn.

1954: de geboortedag van Huub Stapel

Op 2 december 1954 wordt in het Limburgse Tegelen Huub Stapel geboren. Huub Stapel is vooral bekend geworden als acteur. Huub Stapel debuteert in 1981 op het toneel in het stuk Harold en Maude met Mary Dresselhuys. Hij speelt in vele toneelstukken en wordt genomineerd voor de Louis d’Or voor zijn rol in Eten met Vrienden. Huub Stapel wisselt zijn theaterwerk af met film- en televisiewerk in Nederland en Duitsland. Naast Ellen ten Damme is Huub Stapel te zien in reclamespotjes voor Zwitserleven. Enkele bekende films waarin hij speelt zijn De Lift, Amsterdamned, Het Meisje met het Rode Haar en Van God Los. Televisieseries waarin hij te bewonderen is, zijn onder andere Willem van Oranje, De Partizanen en Windkracht 10. Ook neemt Huub Stapel een cd op met het carnavalsliedje Och Waas Ik Maar Beej Mooder Toësgebleve van Frans Boermans.

1962: de geboortedag van Aldith Hunkar

Aldith Hunkar (Paramaribo, Suriname, 1962) is een Nederlandse televisiepresentatrice. Tijdens haar studie in Tilburg komt ze in contact met Rob Stenders. Hij helpt haar aan een Belgische regionale omroep. In 1988 gaat zij bij Radio 10 werken. Ze werkt verder voor de AVRO, de VPRO en voor de NOS. Bij de laatste omroep presenteert ze 6 jaar het Jeugdjournaal. Hierna stapt ze over naar het ‘gewone’ journaal en wordt ze de eerste camera-journalist van Nederland. In 2008 wordt bekend, nadat ze in 2007 overspannen is geworden, dat Aldith en haar werkgever een vertrekregeling zijn overeengekomen. Daarna richt ze een eigen internetomroep op, is ze in te huren als dagvoorzitter en doet ze allerlei journalistieke werkzaamheden. Ze woont de helft van het jaar op Jamaica, waar ze toeristen rondleidt. In januari 2012 meldt de VARAgids per abuis dat Aldith zou zijn overleden.

1973: de geboortedag van Jan Ullrich

Jan Ullrich (Rostock, Duitsland, 1973) is een voormalige Duitse profwielrenner. Hij wint in 1997 de Ronde van Frankrijk en wordt 5 keer tweede. In 1996 doet Ullrich voor het eerst mee in de Ronde van Frankrijk en wordt verrassend tweede. Het volgende jaar wordt hij winnaar van de Ronde van Frankrijk. Aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk in 2006 wordt Ullrich geschorst vanwege vermeende betrokkenheid bij een Spaans dopingschandaal. In 2007 beëindigt hij zijn carrière.


Reacties

Geef een reactie