Historie van 2 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 februari hebben plaatsgevonden.

1653: stadsrechten voor Nieuw-Amsterdam

Nieuw-Amsterdam, het latere New York, krijgt stadsrechten.

1709: Selkirk wordt gered

De Schotse zeeman Alexander Selkirk wordt op 2 februari 1709 opgepikt van een onbewoond eiland voor de Chileense kust. 4 jaar en 4 maanden eerder wordt hij daar op zijn eigen verzoek van boord gezet, na een onenigheid met de kapitein. Selkirks leven op het eiland heeft menig schrijver tot de verbeelding gesproken. De kapitein die hem oppikt, beschrijft de ervaringen van de eilandbewoner in zijn reisverslag. Maar Selkirks avonturen hebben hun bekendste vorm gekregen in Robinson Crusoë van Daniël Defoe. Deze schrijver weet Selkirks leven echter schromelijk te overdrijven door hem maar liefst 28 jaar op het eiland te laten blijven.

1943: einde van de Slag om Stalingrad

Na 5 maanden vechten geeft het Duitse zesde leger zich over bij Stalingrad. Ongeveer een kwart miljoen Duitse soldaten komen om het leven. (Foto: ANP).

1935: Keeler test de leugendetector

Leonarde Keeler, één van de uitvinders van de Keeler leugendetector, test voor het eerst de leugendetector op 2 mannen. Dit tweetal wordt beschuldigd van geweldpleging. Keeler betrapt de mannen op liegen. Zijn bevindingen worden meegenomen in het vonnis. De daders worden mede hierdoor veroordeeld.

1979: Sid Vicious overlijdt

Sid Vicious, bassist van de punkband The Sex Pistols, overlijdt in New York aan een overdosis heroïne. Hij neemt de drugs op een feestje ter ere van zijn vrijlating uit de gevangenis. Hij wordt er namelijk van verdacht zijn vriendin Nancy te hebben vermoord. (Foto: ANP).

2002: huwelijk van prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta

Kroonprins Willem Alexander trouwt met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. In 1999 verschijnen in de pers de eerste berichten over een mogelijke relatie tussen Máxima en Willem Alexander. Ook komt de pers erachter dat de vader van Máxima minister van Landbouw is ten tijde van het regime van dictator Videla. Om die reden is de vader van Máxima niet aanwezig bij het huwelijk. Willem-Alexander bemoeit zich met de zaak door een brief te schrijven waarin hij Videla citeert. Máxima weet de harten echter weer te stelen door Willem Alexander tijdens een televisie-interview ‘een beetje dom’ te noemen. (Foto: ANP).

1918: de geboortedag van Hella Haasse

Hella Haasse (Batavia, 1918-Amsterdam, 29 september 2011) was een Nederlandse schrijfster. Ze is één van de eersten die haar werk bekend maakt in het buitenland. Ze is één van de in het buitenland meest gelezen Nederlandse schrijvers, met maar liefst 60 schrijversjaren. Zij begint haar carrière met het schrijven van cabaretteksten, onder andere voor Wim Sonneveld. Daarna legt zij zich toe op de literatuur. Een aantal boeken heeft het leven in Nederlands-Indië als onderwerp. Een van haar bekendste werken is Oeroeg. Dit boek is in 2009 gekozen voor het jaarlijks terugkerend evenement Nederland Leest. Oeroeg wordt in de laatste maanden van 2009 gratis weggeven in de Nederlandse bibliotheek om zo een discussie los te maken over het betreffende boek. Oeroeg speelt zich af in Indonesië en gaat over de vriendschap tussen een Hollandse en een Indonesische jongen. Hella Haasse overlijdt op 93-jarige leeftijd op 29 september 2011. (Foto: ANP).

1931: de geboortedag van Dries van Agt

Dries van Agt (Geldrop, 1931) is een voormalig Nederlands politicus. Hij is van 1977 tot 1982 minister-president in 3 achtereenvolgende Nederlandse kabinetten. Daarvoor is hij minister van Justitie. Dries van Agt is de zoon van een textielfabrikant. Hij studeert rechten aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Van Agt is een aantal malen het middelpunt van politieke rellen. Nederland raakt in rep en roer als hij in 1972 de Drie van Breda, tot levenslang veroordeelde Duitse oorlogsmisdadigers, wil vrijlaten. Ook raakt hij in opspraak toen een met hem bevriende monnik tot twee maal toe een wapen een gevangenis wist binnen te smokkelen.

1948: de geboortedag van Roger Williamson

Roger Williamson (Ashby-de-la-Zouch, Leicester, Groot-Brittannië, 1948-Zandvoort, 29 juli 1973) was een zeer getalenteerd coureur. Nadat hij Brits Formule 3-kampioen is geworden, maakt hij de overstap naar de Koningsklasse van de autosport, de Formule 1. Tijdens zijn tweede race op het circuit van Zandvoort krijgt hij een lekke band waarna zijn bolide crasht en in brand vliegt. De wagen ligt op zijn kop. Roger kan zichzelf niet bevrijden. Zijn collega David Purley stopt zijn bolide en probeert uit alle macht Roger te bevrijden. Er is maar één brandblusser aanwezig en de brandweer mag niet tegen het rondrazende verkeer inrijden. David Purley spreekt nog met zijn vriend terwijl de vlammen om Roger heen grijpen. Al die tijd weet de wedstrijdleiding van niets. Roger Williamson komt om in de vuurzee. Deze tragedie is de aanleiding voor vergaande verbeteringen van de veiligheid van de autosport. Een paar dagen voor zijn dood geeft Roger in een interview aan dat zijn grote angst is om levend te verbranden… 30 jaar na het drama wordt voor Roger Williamson een standbeeld onthuld voor het circuit van Donington Park. Die dag in 1973 is een zwarte bladzij uit de geschiedenis van Circuit Park Zandvoort.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE