Historie van 2 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 januari hebben plaatsgevonden.

1909: de 1e Elfstedentocht vindt plaats

Op 2 januari 1909 wordt de 1e Elfstedentocht georganiseerd door de Friese IJsbond. Deze bond wil het daar bij laten en daarom werd door een aantal enthousiastelingen op 15 januari 1909 de Vereniging de Friesche Elfsteden opgericht. Alle latere Elfstedentochten in de geschiedenis zijn door deze vereniging georganiseerd.

1957: de AOW-uitkering start

De staat keert voor de 1e keer AOW (Algemene Ouderdomswet) uit. De gelukkige is de heer Bakker uit de Boterdiepstraat in Amsterdam. De wet is ingevoerd door minister van Sociale Zaken Suurhoff in het kabinet Drees. Vandaar de uitdrukking: Hij Trekt Van Drees. (Foto: ANP).

1965: introductie van de Hitparade

Voor het eerst wordt de Nederlandse Hitparade uitgezonden. Het wordt gepresenteerd door Joost den Draaijer voor de zender Veronica. Het nummer I Feel Fine van The Beatles staat op nummer 1. Veronica zendt de Top 40 iedere zaterdag uit tussen 2 en 4 uur.

1967: de eerste tv-reclame

Voor het eerst wordt reclame uitgezonden op de Nederlandse televisie.

1937: de geboortedag van Martin Ros

Martin Ros (Hilversum, 1937) was uitgever, auteur, recensent, maar bovenal een bibliofiel van de bovenste plank. Luisteraars konden hem iedere zaterdagochtend schmierend, piepend en kreunend van enthousiasme zijn nieuwste vondsten horen aanprijzen in de Tros Nieuwsshow. In 2007 is zijn laatste voordracht voor die omroep omdat de TROS wil verjongen. Geboren als katholiek in het protestantse Hilversum groeide Ros enigszins geïsoleerd op. Omdat hij al jong een fanatisme voor het geschreven woord aan de dag legt, spoort zijn vader hem aan om het gymnasium alfa af te ronden, vanwege de nadruk op klassieke talen. Na zijn opleiding stort Ros zich op het schrijven en verzamelen. Hij produceert boeken over wielrennen, Sisi en de Haïtiaanse slavenopstand. Martin Ros overlijdt op 8 december 2020 als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Hij is 83 jaar geworden.

1948: de geboortedag van Penney de Jager

Penney de Jager (Utrecht, 1948) werkt al een half leven als choreografe voor diverse producties, van dansvoorstellingen tot showballet. Toch herinneren de meeste mensen haar van het AVRO-programma Toppop, waar ze van 1970 tot en met 1985 het Penny de Jager-Showballet leidt. Na het stoppen van Toppop richt De Jager een eigen dansschool op die ze 10 jaar later overdraagt aan mediagigant Endemol. Na in de VS te hebben gewoond, woont ze tegenwoordig weer in Nederland. In 2014 wordt Penney benoemd in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: ANP).

1968: de geboortedag van Anky van Grunsven

Samen met haar trouwe paard Bonfire voert Anky van Grunsven gedurende de jaren ’90 de mondiale dressuurtop aan. Na een serie gouden plakken op Europese en wereldkampioenschappen komt in 2000 de ultieme beloning. Anky pakt het goud op de Olympische Zomerspelen van Sydney. Een kunstje dat ze vier jaar later nog eens herhaalt op haar nieuwe paard Salinero. En ook in Peking 2008 wint ze een gouden plak. Anky van Grunsven wordt praktisch op een paard geboren. Op haar zesde jaar krijgt ze van haar vader een pony, een shetlander genaamd Heleentje. Een jaar later wordt de kleine Anky wel lid van de lokale ponyclub, maar van professioneel rijden is vooralsnog geen sprake. Dat besluit komt na het behalen van haar HAVO-diploma. Met Bonfire pakt ze vanaf 1992 maar liefst negen nationale dressuurtitels. Nationaal is ze onverslaanbaar, maar het grote internationale succes laat nog even op zich wachten. In 1994 wordt ze wereldkampioen, maar op de Olympisch Spelen van ‘96 haalt ze tweemaal zilver. Des te groter is de vreugde wanneer ze in 2000 dan eindelijk de felbegeerde gouden plak haalt.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE