Historie van 2 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 juli hebben plaatsgevonden.

1600: de Slag bij Nieuwpoort

De bekendste slag uit de Tachtigjarige Oorlog vindt plaats: de Slag bij Nieuwpoort. Onder leiding van prins Maurits, zoon van Willem van Oranje, worden de Spanjaarden aangevallen om Nieuwpoort en Duinkerken weer in Nederlandse handen te krijgen en om aan de vele kapingen in die buurt een eind te maken. De slag duurt slechts 4 uur en wordt uiteindelijk door reservetroepen in de laatste fase beslist. De Slag bij Duinkerken vindt nooit plaats. De Slag vestigt de roem van prins Maurits als legerleider. De slagkracht en discipline van zijn legers worden vanaf dat moment bewonderd en gekopieerd.

1865: de oprichting van het Leger des heils

William Booth richt het Leger des Heils op. Sinds die tijd heeft dit kerkgenootschap zich verspreid over meer dan 100 landen. In Nederland heeft dit genootschap ongeveer 80 plaatselijke ‘korpsen’. Het Leger des Heils is vooral bekend door het praktiseren van de geloofsovertuiging in de vorm van directe maatschappelijke hulpverlening aan de zwakkeren in de samenleving.

1878: de eerste Varsity

De eerste Nederlandse roeiwedstrijd voor studenten op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten, de Varsity, vindt plaats. ‘Varsity’ is afkomstig van het Engelse ‘university’. Engeland houdt van oudsher een roeiwedstrijd tussen universiteiten.

1900: de Zeppelin vliegt

Voor de eerste keer kiest een Zeppelin het luchtruim. De Duitse uitvinder en luchtvaartpionier Ferdinand von Zeppelin houdt het prototype de LZ 1 (Luftschiff Zeppelin) 18 minuten in de lucht boven het Bodenmeer nabij Friedrichshafen. De LZ1 wordt aangedreven door 2 Daimlermotoren en is 128 meter lang.

1937: de laatste vlucht van Amelia Earhart

Amelia Earhart verdwijnt met haar navigator Fred Noonan tijdens wat dan de langste vlucht ooit had moeten worden. Wat precies is gebeurd, blijft tot op heden een raadsel. Earhart is in 1932 de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan per vliegtuig oversteekt en in 1935 is zij de eerste persoon die de Grote Oceaan over vliegt. Op 5 januari 1939 wordt de luchtvaartpionier doodverklaard. Nog steeds wordt gezocht naar de lichamen van Earhart en Noonan.

1949: de 1e Nederlandse hitparade

Pete Felleman presenteert voor de VARA de 1e Nederlandse hitparade, Hitparade genaamd. Hij heeft dit van de Amerikanen overgenomen. Hij heeft namelijk een abonnement op het blad Billboard, dat over hitparades en artiesten gaat. Het 1e nummer dat wordt gedraaid staat op nummer 18, wordt gezongen door Perry Como en komt uit de film South Pacific. Het nummer heet Bali Hai’i. De Hitparade wordt eens per maand uitgezonden.

1952: Prinses Beatrix opent miniatuurstad Madurodam

Prinses Beatrix opent miniatuurstad Madurodam. Madurodam is opgericht ter nagedachtenis aan de op Curaçao geboren oorlogsheld George Maduro. Madurodam is tevens bedoeld als verdienmodel voor het Nederlands Studenten Sanatorium. Later gaat een groot deel van de opbrengst ook naar andere doelen voor kinderen. Net als een normale stad heeft Madurodam een burgemeester. Tot aan haar inhuldiging als koningin bekleedt prinses Beatrix die functie. Daarna kiezen de medewerkers van Madurodam elk jaar een ander kind als burgemeester. Prinses Beatrix is de beschermvrouwe van Madurodam. (Foto: ANP)

1956: de geboortedag van Marga Bult

Marga Bult wordt als Marga Groeneveld in 1956 geboren in het Twentse dorpje Lattrop. Al in haar tienerjaren treedt ze met diverse orkesten op in haar geboortestreek en in dancings en disco’s aan de Duitse kant van de grens. Na een opleiding tot verpleegster vormt Marga samen met de voormalige Teach-in zangeres Marianne Wolsink het duo Tulip. In 1981 heeft de meidengroep Babe een verse zangeres nodig, nadat Gemma van Eck geen zin meer heeft. Marga wordt de nieuwe leadzangeres van Babe. Babe toert over de hele wereld, de meiden treden onder andere op voor onze jongens in Libanon. Op het hoogtepunt van hun succes kapt de groep ermee. Marga gaat solo.

1956: de geboortedag van Jerry Hall

Jerry Hall (1956, Gonzales, VS) is een Texaanse supermodel en actrice, maar is vooral bekend als Mick Jaggers beoogde echtgenote. In de jaren 1990 trouwen ze in Bali. Maar Jerry gaat dan eigenlijk al met Bryan Ferry. Haar huwelijk met Jagger eindigt in 1999. Ze hebben samen 4 kinderen: Elizabeth, James, Georgia, en Gabriel. Op 4 maart 2016 trouwt de dan 60-jarige Hall met de dan 85-jarige miljardair en krantenmagnaat Rupert Murdoch. In juni 2022 wordt bekend dat de 2 gaan scheiden. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE