Historie van 2 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 juni hebben plaatsgevonden.

1953: kroning van Elizabeth II

Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk wordt gekroond tot koningin. Het is de 1e kroning die op televisie wordt uitgezonden. De koningin is het meest bereisde staatshoofd in de geschiedenis. Ze laat zelfs paus Johannes Paulus II achter zich. Elizabeth zit meer dan 70 jaar op de troon, een record in de Britse geschiedenis. Tevens is zij van alle vrouwelijke staatshoofden degene die het langst aan de macht is geweest. Koningin Elizabeth overlijdt op 8 september 2022. Ze is 96 jaar geworden. (Foto: ANP)

1971: Ajax wint de Europa Cup I

Als 2e Nederlandse club en voor het eerst in de clubgeschiedenis wint Ajax de ‘cup met de grote oren’. De Amsterdammers verslaan het Griekse Panathinaikos in Londen met 2-0. Doelpuntenmakers zijn Dick van Dijck en Arie Haan. Het is de 2e keer dat Ajax in de finale van de Europa Cup I staat. In 1969 verliezen de Amsterdammers van AC Milan met 4-1. (Foto: ANP)

1973: het Van Gogh Museum opent de deuren

Het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt geopend door koningin Juliana. Sindsdien is het één van de meest vooraanstaande en populaire musea ter wereld. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1904: de geboortedag van Johnny Weissmuller

Johnny Weissmuller (Bánság, Oostenrijk-Hongarije, 1904 – Acapulco, Mexico, 1984) was een Oostenrijks-Amerikaanse Olympisch zwemkampioen en acteur. Hij is tevens bekend als Tarzan. Als hij 7 maanden oud is, emigreert hij samen met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij krijgt op 9-jarige leeftijd polio. Zijn dokter raadt hem aan te gaan zwemmen. Vanaf dat moment wint hij elke wedstrijd en blijft hij zijn hele loopbaan ongeslagen. Hij wint maar liefst 5 gouden Olympische medailles. Tevens wint hij brons in 1928 op de Olympische Spelen in Amsterdam met het waterpoloteam. Vanaf 1929 is Johnny te zien in films. Zijn beroemdste rol is die van Tarzan, Lord Of The Jungle. Hij verzint zelf de beroemde schreeuw van Tarzan. Johnny Weissmuller overlijdt in op 20 januari 1984 in het Mexicaanse Acapulco. Als de kist ter aarde wordt besteld, klinkt de Tarzanyell driemaal.

1942: de geboortedag van Charlie Watts

Charlie Watts (Londen, Groot-Brittannië, 1942) was de drummer van The Rolling Stones. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een sobere aanpak; Charlie drumt zonder veel poespas. Keith Richards vindt Charlie de meest onderschatte rockdrummer; hij richt zich tijdens concerten altijd op Charlie, omdat hij zich niet van de wijs laat brengen door het flamboyante gedrag van zanger Mick Jagger. Charlie is een jazzliefhebber. Hij is dan ook het meest in zijn element in de wat meer rustige songs van de Stones als hij gebruik kan maken van zijn brushes. Hij heeft ooit tijdens een interview gezegd dat hij thuis nooit een plaat draait van The Rolling Stones. Het muziekblad Rolling Stone zet Charlie Watts op de 12e plaats van de lijst van beste drummers aller tijden. In 2021 gaat het niet goed met zijn gezondheid. Hij moet een ingreep ondergaan en zal niet meegaan met de dan aanstaande tournee van The Stones. Charlie Watts overlijdt in Londen op 24 augustus 2021. Hij is 80 jaar geworden.

1951: de geboortedag van Arnold Mühren

Arnold Mühren (Volendam, 1951) is een voormalige Nederlandse profvoetballer. Hij begint bij FC Volendam. In navolging van zijn broer Gerrie verhuist hij in 1971 naar Ajax. Hij verovert echter geen basisplaats en gaat naar FC Twente, waar hij één van de dragende spelers wordt. Hij speelt in Engeland bij Ipswich Town met Frans Thijssen. Ipswich is daardoor de eerste Engelse club die speelt met een echt middenveld. Hij wint in 1981 de UEFA-Cup. Daarna verhuist hij naar Manchester United, waarmee hij de FA Cup wint. In 1985 keert hij terug naar Ajax, dat met voornamelijk jonge voetballers speelt. Hij wint met de Amsterdammers de Europa Cup II.

1956: de geboortedag van Jan Lammers

Jan Lammers wordt in 1956 in Zandvoort geboren. Als kind is hij al bezig met de autosport. Hij werkt op de anti-slipschool van de legendarische autocoureur Rob Slotemaker. Hij krijgt daar de kans om zijn kunsten als autocoureur te vertonen. Zijn talent gaat niet onopgemerkt voorbij. Hij wint in 1972 de racecursus van Zandvoort en maakt zijn officiële debuut in de autosport. Hij wint zijn eerste race als hij 16 jaar oud is. Hoewel hij nog geen rijbewijs heeft, is hij een sensatie in de autosport. Hij rijdt in diverse klassen, onder andere in de Formule 1 en de Sportcars.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE