In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 maart hebben plaatsgevonden.
1933: première van King Kong
Het Amerikaanse filmpubliek maakt kennis met één van de beroemdste iconen uit de filmgeschiedenis: King Kong. Het verhaal over de filmploeg die de reuzenaap ontdekt op een afgelegen eiland en vervolgens meeneemt naar New York is inmiddels wereldberoemd. Net zoals de laatste scène uit de film, waarin King Kong op het Empire State Building wordt aangevallen door dubbeldeksvliegtuigen. De film geniet vrijwel meteen een grote populariteit. In de loop van de 20e eeuw worden er dan ook vele herfilmingen en vervolgfilms gemaakt. (Foto: ANP).
1966: de 1e niertransplantatie in Nederland
Specialisten van het Academisch Ziekenhuis Leiden voeren de 1e niertransplantatie uit in Nederland. Het is de nier van een moeder die haar orgaan afstaat aan haar zoon. De 1e niertransplantatie ter wereld wordt op 23 december 1954 uitgevoerd door de Amerikaanse arts Joseph Murray in Boston. Richard Herrick heeft een chronische nierziekte en zou spoedig sterven als hij geen tweelingbroer had gehad die bereid is een nier af te staan. Beide heren overleven de operatie. Joseph Murray ontvangt in 1990 de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit
1969: doopvlucht van de Concorde
Het supersonische vliegtuig Concorde maakt haar 1e proefvlucht. De Concorde wordt gebouwd door het Britse BAC en het Franse Aerospatiale. De proefvlucht duurt 27 minuten en de Concorde blijft ruim onder de maximale snelheid. Die bedraagt 2-maal de snelheid van het geluid, mach 2. Daardoor duurt een reis van Londen naar New York slechts 3 uur en 25 minuten, terwijl een Boeing 747 er 7 uur en 40 minuten over doet. De motoren verbruiken zeer veel brandstof en de tickets voor een vlucht zijn erg duur. Pas in 1976 wordt de 1e commerciële vlucht uitgevoerd. British Airways en Air France zijn de enige vliegtuigmaatschappijen die het vliegtuig in dienst hebben. Op 25 juli 2000 stort een Concorde van Air France vlak na de start in Parijs neer, waarbij 113 mensen om het leven komen. Ruim een jaar later wordt het vliegtuig weer in gebruik genomen. Maar vanwege het dalende aantal passagiers en de hoge onderhoudskosten staken Air France en British Airways op 24 oktober 2003 de supersonische lijndienst. De laatste vlucht op die datum is van New York naar Londen. (Foto: ANP)
1998: ontvoering van Natascha Kampusch
Natascha Kampusch wordt in Wenen ontvoerd. Haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, neemt haar mee in een busje. Hij houdt haar 8 jaar lang vast in een geheime ruimte. Op 23 augustus 2006 moet ze van haar ontvoerder een auto stofzuigen. Als hij telefoon krijgt en niet oplet, weet Natascha te ontsnappen. Haar ontvoerder pleegt hierop zelfmoord. (Foto: ANP).
1820: de geboortedag van Eduard Douwes Dekker
Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 1820). Onder het pseudoniem Multatuli schrijft Eduard Douwes Dekker in 1860 het beroemde Nederlandse boek Max Havelaar of de Koffieveiling der Nederlandsche Handelsmaatschappij. Hij werkt als ambtenaar in Nederlands-Indië en wordt geraakt door de vele wantoestanden in het land. Max Havelaar gaat over deze toestanden en is ook wel gezien als een aanklacht van Dekker zelf. Het pseudoniem Multatuli is latijn voor Ik Heb Veel Leed Gedragen.
1913: de geboortedag van Godfried Bomans
Godfried Bomans (Den Haag, 1913) was één van de bekendste Nederlandse schrijvers. Vrijwel iedere Nederlander kent zijn boek Erik Of Het Kleine Insectenboek. In de jaren 50 verschijnt in De Volkskrant de strip De Avonturen Van Pa Pinkelman met teksten van Bomans. Tevens is hij een bekende Nederlander en verschijnt regelmatig op radio en tv. Zo presenteert hij in 1963 het Grand Gala Du Disque met daarin Marlene Dietrich. Bomans grapt: “Had mijn vrouw maar één zo’n been.” Vanaf 1959 is hij te horen in Kopstukken tijdens het radioprogramma van de KRO Tierelantijnen. Mensen stellen vragen en een panel geeft antwoord op humoristische wijze. Godfried Bomans overlijdt op 22 december 1971 in Bloemendaal. (Foto: ANP).
1931: de geboortedag van Michail Gorbatsjov
Michail Gorbatsjov (Privolnoje, USSR, 1931). Van 1985 tot 1991 is Michail Gorbatsjov president van de Sovjet Unie. Hij begint zijn ambtsperiode in een moeilijke tijd: de koude oorlog. Tijdens zijn bewind is een einde gemaakt aan deze oorlog, mede door de hervormingen die hij heeft doorgevoerd in de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hiervoor krijgt hij in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. Hoewel hij in het buitenland altijd erg populair is, zijn de Russen zelf minder positief. Michail Gorbatsjov overlijdt op 30 augustus 2022. Hij is 91 jaar geworden. (Foto: ANP).
1942: de geboortedag van Lou Reed
Lou Reed (New York, VS, 1942) was een Amerikaans Rock & Roll artiest en een icoon in de rockwereld. Hij richt in de jaren 60 The Velvet Underground op. Samen met kunstenaar Andy Warhol en onder anderen John Cale en het model Nico maken ze controversiële muziek over onder meer sadomasochisme en heroïne. De bekendste LP is getiteld Andy Warhol met de beroemde bananenhoes gemaakt door Warhol. In 1970 gaat Reed solo en in 1972 scoort hij met de hit Walk on the Wild Side van de plaat Transformer. Dit nummer gaat over transseksualiteit. Ook Perfect Day wordt een grote hit. In die tijd is Reed zeer verslaafd en hij neemt regelmatig een spuit op het toneel. Een ander fantastisch album van Reed uit die tijd is Berlin. Met de regelmaat van de klok brengt hij nieuwe platen uit en is altijd te porren voor een uitdagend project, getuige Songs For Drella. Dit neemt hij op met John Cale en is gemaakt voor Andy Warhol. Hij neemt in 2011 samen met metallica de plaat Lulu op en is hij te zien in de Heineken Music Hall in juni 2012. Lou Reed overlijdt op 27 oktober 2013 in New York. (Foto: ANP).
1950: de geboortedag van Karen Carpenter
Karen Carpenter (New Haven, VS, 1950) was een Amerikaanse zangeres en drummer. Samen met haar broer Richard vormt ze The Carpenters, een groep die vooral easy listening muziek maakt. Het hoogtepunt van hun muzikale loopbaan is tussen eind jaren 60 en eind jaren 70. Evergreens als Close To You, Top Of The World en Yesterday Once More zijn slechts enkele wereldhits die tot op de dag van vandaag te beluisteren zijn op de radio. Karen lijdt aan eetstoornissen waaronder haar lichaam zeer te lijden heeft. Ze overlijdt aan een hartstilstand en wordt slechts 32 jaar. (Foto: ANP).
1968: de geboortedag van Daniel Craig
Daniel Craig (Chester, Groot-Brittannië, 1968). De Britse acteur Daniel Craig is opgegroeid in Liverpool. Als hij 14 is staat hij al op de planken in het stuk Romeo and Juliet als Oliver. Op 16-jarige leeftijd verhuist hij naar Londen, om bij het Nationale Jongeren Theater te gaan. In 1992 krijgt hij zijn eerste filmrol in The Power of One. Grote internationale bekendheid krijgt hij als hij Pierce Brosnan opvolgt als James Bond in Casino Royale (2006), The Quantum of Solace (2008) en Skyfall (2012). Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 in Londen is hij te zien samen met koningin Elisabeth. Als James Bond springt hij met de majesteit uit een vliegtuig om zo net op tijd te zijn voor het begin van de openingsceremonie. Daniel Craig speelt in 2015 wederom de Britse spion 007 James Bond in de film Spectre. Daniel Craig geeft in 2017 te kennen dat hij nog eenmaal in de huid zal kruipen van ’s werelds bekendste geheim agent. Het wordt zijn 5e Bondvertolking. (Foto: ANP).
1970: de geboortedag van Wibi Soerjadi
In 1970 wordt Wibi Soerjadi geboren in Leiden. Als kind is hij nogal onrustig. Hij kan zijn energie niet goed kwijt, tot hij op 11-jarige leeftijd het pianospelen ontdekt. Als hij 15 is doet Soerjadi mee aan het Prinses Christina Concours en wint. Na zijn middelbare school, gaat hij naar het conservatorium. Na 4 jaar haalt hij zijn eindexamen met het hoogst haalbare cijfer: een 10 met onderscheiding. Een groot moment in zijn carrière beleeft Soerjadi op 22 september 1996 als hij een optreden geeft in de beroemde zaal van Carnegie Hall in New York. 10 jaar later geeft hij een concert in de tuin van zijn landgoed in Zeist, om zijn 25-jarig jubileum te vieren. De laatste jaren krijgt hij steeds meer bekendheid in Azië. Ook wil hij op zijn landgoed graag een piano-academie starten.