Historie van 2 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 mei hebben plaatsgevonden.

1945: de val van Berlijn

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt vanaf eind april tot en met 2 mei hard gevochten in Berlijn, tussen soldaten van de Sovjet-Unie en Duitsland. Waarschijnlijk komen bij deze Slag om Berlijn meer dan 200.000 mensen om het leven. Veel Nazi-kopstukken, onder wie Hitler en zijn vrouw Eva, plegen in die tijd zelfmoord, evenals minister van Propaganda Joseph Goebbels en zijn vrouw Magda, die samen met artsen haar 6 kinderen vermoordt. Op 2 mei valt Berlijn, als de Duitse generaal Helmuth Weidling zijn troepen beveelt de wapens neer te leggen. Enkele dagen later is de Tweede Wereldoorlog in Europa voorbij.  (Foto: ANP)

1952: 1e commerciële lijndienst met een straalvliegtuig

Vanaf London Airport stijgt De Haviland Comet op van de Britse vliegtuigmaatschappij BOAC, met 36 betalende passagiers aan boord voor een vlucht naar Johannesburg. Het is de 1e commerciële lijndienst met een straalvliegtuig. De vlucht luidt een nieuw tijdperk in, doordat straalvliegtuigen sneller, stiller en comfortabeler vliegen dan propellervliegtuigen. Het straalvliegtuig vliegt met een snelheid van 780 kilometer per uur, terwijl een vergelijkbaar propellervliegtuig maximaal iets meer dan 500 kilometer per uur weet te halen. Na 5 tussenstops landt de Comet in Johannesburg na een vlucht van 21 uur en 20 minuten, over een afstand van zo’n 11.000 kilometer. Een vergelijkbaar propellervliegtuig doet er 27 uur en 55 minuten over, terwijl het ongeveer 1.600 kilometer over dezelfde afstand minder moet vliegen.

2000: Doe Maar is terug op het podium

Na 15 jaar staan de leden van Doe Maar weer op het podium. Ernst Jansz, Hennie Vrienten, Jan Pijnenburg en Jan Hendriks geven het eerste van 16 uitverkochte concerten in Ahoy. Tijdens hun bestaan eind jaren 70 is het de populairste groep in de popmuziek. De 4 studioalbums sinds Skunk halen allen de nummer 1-positie in de albumlijsten. In de loop der jaren halen maar liefst 5 verschillende compilatiealbums de hitlijsten. Hiermee is Doe Maar ook commercieel de meest succesvolle Nederlandstalige groep. De leden besluiten in 1999 een concertreeks te geven.  (Foto: ANP)

2011: Osama bin Laden sterft

In een villa in Pakistan wordt de leider van Al-Qaida, Osama bin Laden, vermoord. Elite-eenheden van het United States Marine Corps Navy SEAL Team 6 doden de leider die onder andere verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag op het WTC Centrum in New York. Het gevecht duurt ongeveer 40 minuten. Osama bin Laden wordt door zijn hoofd geschoten door Navy SEAL Robert O’Neil. Zijn identificatie vindt plaats door middel van een DNA-test en gezichtsherkenning per computer. Daarna wordt zijn lichaam in zee gegooid. De elite-eenheid van het Amerikaanse Korps Mariniers heeft ongeveer 9 jaar in het geheim getraind om de terrorist op te sporen en te doden. Er stond 27 miljoen dollar op het hoofd van Osama bin Laden. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1936: de geboortedag van Engelbert Humperdinck

Engelbert Humperdinck (Madras, India, 1936) heeft wereldwijd 150 miljoen platen verkocht. Zijn beroemdste nummer is natuurlijk de evergreen Release me. Zijn echte naam is Arnold Dorsey. Hij treedt in 2007 op met De Toppers in de Amsterdam ArenA. Op 26 mei 2012 vertegenwoordigt Engelbert Humperdinck Groot-Brittannië op het Eurovisie Songfestival. Hij doet dat met het nummer Love Will Set You Free. Engelbert wordt met dit lied 25ste en voorlaatste.  (Foto: ANP)

1953: de geboortedag van Valery Gergiev

Valery Gergiev wordt in 1995 dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sindsdien wordt elk jaar het Gergiev Festival gehouden. Tijdens de 10e editie van het festival wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gergiev is geboren op 2 mei 1953 in Moskou. Hij brengt zijn jeugd door in Vladikavkaz. Hij leert piano spelen en gaat naar Leningrad om te studeren aan het conservatorium. Zijn eerste baan als dirigent is bij het Kirovtheater in Moskou. Hij maakt er zijn debuut met Prokofjevs opera Oorlog en Vrede. Gergiev heeft een beweeglijke stijl van dirigeren. Ook zijn gezicht lijkt de muziek te vertolken. Hij prevelt en springt af en toe op en neer. Vooral bij dramatische stukken komt zijn stijl tot zijn recht. Zijn doel is zijn voorliefde voor Russische muziek elders in de wereld bekendheid te geven. Sinds 2005 is Gergiev chef-dirigent van het London Symphony Orchestra. Gergiev is een vriend van de Russische president Vladimir Poetin. In 2022 weigeren verschillende orkesten nog met hem samen te werken als hij zich niet wil uitspreken tegen de Russische invasie van Oekraïne.

1955: de geboortedag van Donatella Versace

Donatella Versace (Calabrië, Italië, 1955) blondeert haar haar al op 11-jarige leeftijd en draagt de kleding die haar broer Gianni, hoofdontwerper van Versace, speciaal voor haar heeft ontworpen. Ze begint met het ontwerpen van accessoires en in 1993 wordt haar eerste kledinglijn gepresenteerd. Het is een lijn met kinderkleding onder de naam Versace Young. Later wordt ze benoemd tot hoofdontwerpster voor Versus. In 1997 neemt ze de taken van Gianni over, nadat hij voor zijn huis in Miami is doodgeschoten op 15 juli van dat jaar.  (Foto: ANP)

1975: de geboortedag van David Beckham

David Beckham (Londen, Groot-Brittannië, 1975) is een voormalige Britse voetballer. Hij is bekend om zijn perfecte traptechniek. Beckham begint zijn carrière bij Manchester United. In 1999 haalt hij met deze club de zogenaamde treble: United wordt landskampioen, wint de beker en wint de Champions League. Van 2003 tot en met 2007 speelt hij bij Real Madrid. Dit is niet zijn meest gelukkige voetbalperiode. Hij verhuist naar het Amerikaanse LA Galaxy. Begin 2010 wordt hij door deze club uitgeleend aan AC Milan. Vanaf 2012 is hij speler van de Franse sterrenformatie Paris Saint-Germain. Hij hangt in mei 2013 zijn kicksen aan de wilgen. David Beckham is getrouwd met Victoria Adams, een voormalig Spice Girl.  (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE