Historie van 2 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 november hebben plaatsgevonden.

1947: de Spruce Goose vliegt

Het grootste vliegtuig ter wereld gaat voor de eerste en enige keer de lucht in. Spruce Goose, ontworpen en gebouwd door Howard Hughes, is een vliegende boot.

1959: Charles van Doren bekent valsspelen

Charles van Doren vertelt aan een commissie van het Amerikaanse Congres schuldig te zijn aan valsspelen. Hij doet mee in 1957 aan de populaire Amerikaanse tv-quiz Twenty-One. Charles kent alle antwoorden op de vragen en blijft daardoor alsmaar winnen, in totaal meer dan 129.000 dollar. Ook wordt hij zeer populair. Er komen echter steeds meer verhalen in de wereld dat het spel doorgestoken kaart zou zijn. Het Congres stelt een onderzoek in en concludeert dat Van Doren van te voren de vragen kon inzien. Hij hoeft niet de gevangenis in aangezien er niets illegaals is gebeurd. Van Doren, een professor aan de universiteit van Columbia, heeft echter nooit meer les gegeven. Van deze zaak is in 1994 een film gemaakt, getiteld Quiz Show met Ralph Fiennes en John Turturro.

2004: moord op Theo van Gogh

Filmmaker, televisiemaker, schrijver en beroepspuber Theo van Gogh wordt in Amsterdam door de islamitische extremist Mohammed B. op klaarlichte dag vermoord. Van Gogh heeft openlijk kritiek op de islam. Samen met islamcritica, politica en publiciste Ayaan Hirsi Ali maakt hij de film Submission. In de film worden op een blote moslima koranteksten geprojecteerd. Mohammed B. verklaart Van Gogh te hebben vermoord omdat hij de profeet zou hebben beledigd. B. zit een levenslange gevangenisstraf uit. Op de avond van de moord wordt ter nagedachtenis aan Van Gogh op de Dam in Amsterdam een luidruchtige wake gehouden, waaraan ongeveer 20.000 mensen deelnemen. In binnen- en buitenland leidt de moord op Theo van Gogh tot verontwaardiging en omvangrijke media-aandacht.

2004: Gerrie Knetemann overlijdt

Profwielrenner Gerrie Knetemann, ‘De Kneet’, overlijdt aan de gevolgen van een longembolie nadat hij tijdens een mountainbike-tocht nabij Bergen (NH) onwel was geworden. Deze Amsterdammer, van oorsprong stratenmaker, wordt in 1978 wereldkampioen wielrennen op de weg. Hij verslaat in de sprint de Italiaan Francesco Moser. De Kneet huilt tranen van geluk. Hij is meerdere malen drager van de gele trui en wint in totaal tien etappes in de Ronde van Frankrijk. In 1983 klapt hij op een stilstaande auto en raakt zwaargewond. Er wordt gevreesd voor zijn leven. Hij overleeft echter en wint zelfs in 1985 voor de tweede keer in zijn carrière de Amstel Gold Race. Wederom huilt De Kneet tranen van geluk. Gerrie beëindigt zijn carrière in 1989. Gerrie ‘De Kneet’ Knetemann gaat, naast groot wielrenner, de geschiedenis in als bedenker van vele wielertermen die hij in zijn dagelijkse column op Radio Tour de France, De Kneet Story, wereldkundig maakt (“Opgebaard over de meet komen, nadat je je het snot voor de ogen hebt gereden”). Ter nagedachtenis aan Gerrie wordt een jaarlijkse tourtocht, de Gerrie Knetemann Classic, georganiseerd.

1899: de geboortedag van E. du Perron

E. du Perron (Meester Cornelis, West-Java, voormalig Nederlands-Indië,1899-Bergen, 14 mei 1940) was een Nederlandse dichter, criticus en prozaschrijver. Hij richt samen met Menno ter Braak en Maurice Roelants het invloedrijke literaire tijdschrift Forum op. Hij groeit op in Nederlands-Indië, waar hij werkzaam is als schrijver en journalist. In 1921 vertrekt hij naar Europa. Er is een literatuurprijs vernoemt naar Du Perron, de E. du Perronprijs. Deze prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die een actieve bijdrage aan de cultuur leveren en wederzijds begrip proberen te bevorderen tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. Du Perron sterft in 1940 aan een hartaanval.

1956: de geboortedag van Eric van Tijn

Eric Job van Tijn wordt in 1956 in Amsterdam geboren. Hij groeit op in de studio, zijn vader is namelijk een geluidstechnicus. Hierdoor is hij tijdens zijn schoolperiode al bezig met het spelen in verschillende bandjes. Na het vwo besluit hij om naar het conservatorium te gaan, waar hij compositie, piano en arrangeren gaat studeren. Zijn eerste platenproductie maakt hij samen met Patricia Paay.

1976: de geboortedag van Daniel da Cruz Carvalho

Daniel ‘Dani’ da Cruz Carvalho (Lissabon, Portugal, 1976) is een Portugese voormalige voetballer. Hij speelt onder andere bij Atletico Madrid, Benfica en AFC Ajax. Voor Ajax speelt hij in totaal 72 wedstrijden. ‘Dani’, zoals hij wordt genoemd, had volgens kenners één van de beste spelers ter wereld kunnen worden. Hij had dan beter moeten worden begeleid. De Portugees is tijdens zijn carrière meer serieus bezig met het uitgaansleven dan met het voetbal. Hij is inmiddels gestopt met voetbal. Na zijn carrière als voetballer is hij te zien als presentator op de Portugese televisie.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE