Historie van 2 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 oktober hebben plaatsgevonden.

1950: Peanuts

Het stripverhaal Peanuts van Charles Schulz wordt voor het eerst gepubliceerd in 7 Amerikaanse kranten. Populaire karakters zijn onder meer Charlie Brown, zijn hond Snoopy, de pianospelende Schroeder en Lucy en Linus van Pelt.

1951: de 1e officiële tv-uitzending

De Nederlandse Televisie Stichting (NTS) begint vanuit studio Irene te Bussum met de 1e officiële televisie-uitzendingen in Nederland. Om 20.15 uur verschijnt de eerste omroepster van Nederland Jeanne Roos in beeld met de mededeling: “Goedenavond, dames en heren. Vanavond is het een heel bijzondere avond”. De opening wordt verricht door minister Cals en NTS-voorzitter prof. dr. Kors. In het 1e deel zien de paar toeschouwers de voorbereidingen van de Deense televisie voor hun 1e uitzending. Dit wordt gevolgd door een documentaire over de bouw van een carillon voor de VS. Na een pauze van ongeveer 10 minuten is het de beurt voor het 1e tv-spel. De Toverspiegel is geschreven door onder meer Willy van Hemert met rollen voor Louis Bouwmeester, Ank van der Meer, Albert van Dalsum en Hetty Blok. Na anderhalf uur is de 1e Nederlandse tv-uitzending een feit.

1989: 1e uitzendingen van RTL-Veronique

RTL-Veronique, het latere RTL 4, begint met zijn 1e uitzendingen. Dit is het begin van de commerciële omroepen in Nederland.

1869: de geboortedag van Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi (Porbandar, India, 1869) was een Indiase vredesactivist, politicus en jurist. Hij studeert rechten in Engeland. Daarna belandt hij in Zuid-Afrika, waar hij opkomt tegen onrecht tegen de daar wonende Indiase bevolking. Als hij terugkeert in India, mengt hij zich in de onafhankelijkheidsstrijd. India is namelijk een kolonie van Groot-Brittannië. Gandhi predikt geweldloosheid. Uiteindelijk wordt India onafhankelijk en valt het land uiteen in India en Pakistan. Mahatma Gandhi wordt op 30 januari 1948 vermoord door een extremistische hindoe. Tot op de dag van vandaag wordt Mahatma Gandhi geroemd en bewonderd voor zijn opofferingsgezindheid en vredelievendheid.

1945: de geboortedag van Don McLean

Don McLean (New York, VS, 1945) is een Amerikaanse singer-songwriter die vooral bekend is geworden met het nummer American Pie uit 1971. Hij zingt over de dag die bekend staat als The Day The Music Died; de dag dat Buddy Holly, The Big Bopper en Ritchie Valens het leven laten. Het gaat over een jongen met een krantenwijk die op de voorpagina van de krant verneemt dat zijn 3 helden door een vliegtuigongeluk zijn omgekomen. Hij valt van zijn geloof. Het nummer staat symbool voor de verandering die de VS in die tijd ondergaan; van de onschuld in de jaren 50, de veranderingen in de jaren 60 en de Vietnamoorlog in de jaren 60 en 70. Don McLean schrijft verder de hit Vincent (Starry Night: Sterrennacht), over het leven van Vincent van Gogh. Verder scoort hij met Crying (Over You) van Roy Orbison een grote hit. Hij is geïnspireerd door Woody Guthrie en Pete Seeger. In 2012 toert Don McLean de wereld rond met The American Pie 40th Anniversary Tour.

1951: de geboortedag van Sting

Gordon Matthew Thomas Sumner (Wallsend, Groot-Brittannië, 1951) is de officiële naam van Sting. Deze bijnaam krijgt hij als hij bassist is van een jazzband. Hij draagt in die tijd vaak een zwart met geel gestreepte trui die de andere bandleden doen denken aan een bij. Sting wordt bekend als bassist en zanger van The Police. Deze band mengt pop en rock met reggae. Ze maken muziek die zowel jongeren als jongvolwassenen aanspreken en ze beïnvloeden menig band rond 1980, waaronder Doe Maar. De band maakt hele slimme liedjes. Zowel de muziek als de teksten zijn verrassend doordacht voor een popband.

1976: de geboortedag van Winston Gerschtanowitz

Winston Gerschtanowitz (Amsterdam, 1976) is een Nederlandse acteur en presentator. Hij wordt bekend als Harm van Cloppenburg in Goudkust. Hij presenteert programma’s als Thuis, Wannahaves en In De Huid Van. Tevens presenteert hij in 2010 The Voice Of Holland. Winston is op werkdagen te zien als presentator van RTL Boulevard. Hij is sinds 2011 getrouwd met Renate Verbaan.

1989: de geboortedag van Ruud Feltkamp

Ruud Feltkamp (Amsterdam, 1989) is een Nederlandse acteur. Al op jonge leeftijd is hij actief, in eerste instantie in reclamespots. Hij doet vervolgens auditie voor de film Kruimeltje en krijgt daarin de hoofdrol. Tijdens de opnames van een reclamespot komt Ruud toevallig in contact met de regisseur van Kees de Jongen. Zo krijgt hij ook in deze film, na nog wél auditie te hebben gedaan, de hoofdrol. Sinds 23 juni 2006 is Ruud Feltkamp te zien in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Hierin speelt hij de rol van Noud Mulder, zoon van Dennis Tuinman. Ruud is in 2011 en 2012 te zien in het tv-programma Fort Boyard. In 2014 is hij één van de presentatoren in het programma The Hit. Vanaf dat jaar laat hij ook als dj van zich horen. Hij debuteert met de single Listen die in 2015 wordt opgevolgd door Dirty. In 2017 is Ruud te zien in de tv-serie Maestro. Hij valt in de vijfde aflevering af.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE