Historie van 2 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 2 september hebben plaatsgevonden.

1666: de grote brand van Londen

De grote brand van Londen breekt uit. De brand verwoest ongeveer 13.000 huizen. Een groot deel van de oude stad wordt verwoest. Ook de oude kathedraal St.-Paul gaat in vlammen op. Volgens de overleveringen vallen er relatief weinig slachtoffers.

1945: officiële capitulatie van Japan

Op het Amerikaanse oorlogschip de USS Missouri ondertekenen de Japanners en de Amerikanen de capitulatie van Japan. Hiermee komt er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

1967: prins Willem-Alexander wordt gedoopt

In de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag wordt prins Willem-Alexander gedoopt. De doopgetuigen en peetouders zijn prins Bernhard, koningin Margrethe van Denemarken, Ferdinand von Bismarck, oud-minister-president dr. Jelle Zijlstra en mevrouw Smith-Roell.

1939: de geboortedag van IJf Blokker

IJf Blokker (Den Helder, 1930) is een Nederlandse drummer, presentator, komiek en stripauteur. Blokker geeft drumles aan onder anderen Jan Keizer van BZN. Hij speelt in het orkest van de Sleeswijkrevue en in het orkest van Ted de Braak. Begin jaren 70 krijgt hij zijn bekendste rol als Barend Servet in de Fred Haché Show en de Barend Servet Show, bedacht door onder anderen Wim T. Schippers en Ruud van Hemert voor de VPRO. Deze shows worden gekenmerkt door de grote hoeveelheid bloot en absurde humor. Er worden Kamervragen gesteld als in de Barend Servet Show een actrice koningin Juliana parodieert als gewone spruitjes schoonmakende huisvrouw. Blokker heeft een hit met het nummer Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan?. Hij speelt de rol van meneer Smit in de kinderserie Mevrouw Ten Kate, de voorloper van Villa Achterwerk. Hij heeft rollen in series als Zeg ‘ns Aaa en in films als Filmpje!. Ook is Blokker te zien in theaterproducties als De Jantjes en Hadjememaar. Voor de VPRO presenteert hij het programma Puur Natuur. Hij is de commentaarstem van de quiz Prijs Je Rijk voor de AVRO, gepresenteerd door Fred Oster.

1960: de geboortedag van Ruth Jacott

Ruth Jacott wordt in 1960 in Paramaribo geboren. Als ze 9 jaar oud is, verhuist ze met haar familie naar Nederland. Ze begint haar zangcarrière als ze 17 jaar is. Ze treedt regelmatig op met diverse orkesten, onder andere The Skymasters, het VARA-dansorkest en het Metropole Orkest, door heel Nederland, maar ook Duitsland en Zuid-Amerika. Daarnaast treedt ze vaak op als sessiemuzikante.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE