Historie van 20 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 april hebben plaatsgevonden.

1808: Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland

Koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, roept Amsterdam uit als hoofdstad van Nederland.

1862: Pasteur ontwikkelt het pasteuriseren

Louis Pasteur en Claude Bernard ontwikkelen de techniek van pasteuriseren. Enkele jaren daarvoor heeft Pasteur een theorie bedacht dat ziektes vaak de oorzaak zijn van minuscule organismen, genaamd microben. Deze ziektekiemen komen ook voor in voedsel, maar kunnen eenvoudigweg gedood worden door het product kortstondig te verhitten zonder dat daarbij het product aan te tasten. Het werk van Pasteur is baanbrekend. Zo kunnen operatie-instrumenten eindelijk worden gesteriliseerd en schone verbanden worden aangelegd. Pasteur is tevens de uitvinder van het vaccin tegen hondsdolheid. (Foto: ANP).

1955: kennismaking met Swiebertje

Nederland maakt voor het eerst kennis met de dolle avonturen van Swiebertje, gespeeld door Joop Doderer. De serie is meteen een enorm succes en wordt pas midden jaren 70 van de buis gehaald. Doderer speelt de rol van Nederlands favoriete zwerver zó lang, dat men tegenwoordig van het Swiebertje-effect spreekt wanneer een acteur zich vereenzelvigt met zijn rol. (Foto: ANP).

1986: Horowitz treedt weer op in Rusland

De in Kiev geboren pianist Vladimir Horowitz treedt voor het eerst in 61 jaar weer op in Rusland. Horowitz heeft het Amerikaanse staatsburgerschap aangenomen. (Foto: ANP).

1999: schietpartij op Columbine

2 leerlingen van de Columbine middelbare school in de Amerikaanse staat Colorado richten een bloedbad aan onder hun medeleerlingen. De beweegredenen van het tweetal zijn tot op de dag van vandaag onbekend. Wel wordt snel duidelijk dat de 2 jongens geïsoleerd leefden en sterk beïnvloed waren door computerspelletjes. Het verhaal van de schietpartij is inmiddels 2 keer verfilmd, Bowling for Columbine van Michael Moore en Elephant van Gus van Sant. (Foto: ANP).

2010: olieramp Deepwater Horizon

Op het olieplatform Deepwater Horizon voor de zuidkust van de VS vindt een explosie plaats. 11 mensen verliezen het leven en 17 raken gewond. Het heeft grote gevolgen voor de plaatselijke flora en fauna. Het platform zinkt. 3 maanden lang stroomt er olie in zee. Deze olieramp is de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis. (Foto: ANP).

2018: sterfdag dj Avicii

Op deze dag in 2018 sterft de Zweedse dj Avicii, de grootste muzikant uit dit land sinds ABBA. Hij ontneemt zichzelf van het leven tijdens een vakantie in Oman. Hij was 28 jaar oud. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1967: de geboortedag van Raymond van Barneveld

Raymond ‘Barney’ van Barneveld, Nederlands eerste professionele darter, wordt geboren in zijn geliefde Den Haag op 20 april 1967. Hij is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de opkomst van de dartsport in ons land. Inmiddels is The Embassy, tegenwoordig The Lakeside, een begrip geworden. Maar liefst 4 maal weet Van Barneveld ’s werelds meest prestigieuze dartstoernooi op zijn naam te schrijven.

1935: de geboortedag van Henk Elsink

Henk Elsink (Enschede, 1935 – Amersfoort, 2017) was een Nederlands schrijver en cabaretier. Elsink begint in de jaren 50 bij Tom Manders, om na 2 jaar te verhuizen naar het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. In de jaren 60 heeft Elsink een radioprogramma waarin hij beroemde Nederlanders interviewt. Het meest bekend is Henk Elsink van zijn One-manshows. Het levert een markante verzameling typetjes op. Zo is er Harm Met Het Harpje die leeft met zijn vriend Eugene. Hij krijgt veel kritiek op deze sketch te verduren, omdat men hem verwijt een stereotiep neer te zetten van een homoseksueel. Ook is Elsink de lamlendige politiechef die uiterst sloom zijn ondergeschikte te woord staat als deze een bom heeft gevonden op het strand. Bekende liedje van Henk Elsink zijn Johanna en De Supporter. In 1988 stopt hij met cabaret. Hij legt zich daarna toe op het schrijven van boeken. Henk Elsink leidt de laatste jaren van zijn leven aan alzheimer. Hij overlijdt op 24 februari 2017 op 81-jarige leeftijd. (Foto: ANP).

1940: de geboortedag van Jan Cremer

Jan Cremer (Enschede, 1940) is een Nederlandse schilder en kunstenaar. Het enfant-terrible van de Nederlandse beeldende kunst en literatuur breekt in 1963 door met de roman Ik, Jan Cremer, waarin hij zijn turbulente jeugd op schrift zet. Cremer heeft een broertje dood aan conventies en probeert zich in zijn kunst nadrukkelijk los te weken van de culturele bagage van zijn voorgangers. Zo hangt hij tijdens zijn eerste expositie op 18-jarige leeftijd een prijskaartje van 1 miljoen gulden aan een schilderij en crosst hij luid toeterend langs het Boekenbal. Ik, Jan Cremer is in 2014 precies een halve eeuw geleden verschenen. Daarom verschijnt een jubileumeditie die op het Boekenbal wordt gepresenteerd. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Jessica Lange

Jessica Lange (Cloquette, Minnesota, VS, 1949) draait alweer heel wat jaartjes mee in Hollywood. Wanneer ze in 1976 de hoofdrol krijgt in de remake van King Kong betekent dit bijna het einde van haar carrière. Critici sabelen de film en Lange volledig neer. Ze weet echter overeind te krabbelen en maakt in de daaropvolgende 30 jaar klassiekers als The Postman Always Rings Twice en Cape Fear. Lange wint in totaal 2 Oscars en is één van de weinige actrices die in hetzelfde jaar genomineerd is geweest voor zowel Beste Vrouwelijke Bijrol als Beste Vrouwelijke Hoofdrol. De actrice is ambassadrice voor UNICEF. (Foto: ANP).

1983: de geboortedag van Yuri van Gelder

Yuri van Gelder (Waalwijk, 1983) is een zeldzaamheid. Zoveel succesvolle turners kent ons land namelijk niet. Zijn bijnaam The Lord Of The Rings krijgt hij wanneer hij in 2005 zowel Europees als wereldkampioen wordt op het onderdeel ringen. Hij wordt in hetzelfde jaar tot Nederlands Sportman van het jaar gekozen. In het dagelijks leven is Van Gelder sergeant in het Nederlandse leger geweest. Hij is oneervol ontslagen omdat hij in 2009 betrapt is op het gebruik van cocaïne. In 2010 maakt hij zijn terugkeer in het turncircuit, maar de bond weerhoudt hem van een deelname aan het WK. Hij zou opnieuw de fout in zijn gegaan. Van Gelder ontkent dit en zegt last te hebben gehad van faalangst. Zijn echte comeback aan de ringen maakt hij op 28 februari 2011. De Olympische Spelen van 2012 in Londen gaan aan hem voorbij. Hij richt zich op Rio de Janeiro in 2016. In Rio haalt Van Gelder de finale. Hij besluit een avondje te gaan stappen. Hij keert pas ’s ochtends terug en mist daardoor de ochtendtraining. Hij wordt disciplinair gestraft en moet direct het Olympisch dorp verlaten. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE