Historie van 20 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 augustus hebben plaatsgevonden.

1672: executie van Johan de Witt

Raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis worden gelyncht en opgehangen door een meute in Den Haag. Het zijn orangisten of prinsgezinden die de moord uitvoeren. Johan de Witt, staatsgezind, heeft in de onderhandelingen over vrede met Engeland een geheime akte laten opnemen met daarin de afspraak dat een Oranje nooit raadspensionaris mag worden. De orangisten zetten alles op alles om de gebroeders De Witt te verdrijven, hetgeen uitmondt in de moordpartij. Lichaamsdelen van de broers zijn nog steeds te bewonderen in musea.

1858: publicatie van Darwins evolutietheorie

Charles Darwin publiceert voor het eerst zijn revolutionaire evolutietheorie. Kern van de theorie is het idee dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Darwins evolutietheorie vormt samen met de erfelijkheidsleer van Mendel de basis van alle biologische kennis.

1940: moord op Trotski

Leon Trotski wordt met een ijsbijl in Mexico neergestoken door een spion van de Sovjet-Unie. Hij is één van de belangrijkste figuren van de Russische Revolutie in 1918. Nadat hij Stalin de macht had veroverd na de dood van Lenin, vlucht Trotski met zijn familie. Trotski geldt als een tegenstander van Stalin. Uiteindelijk overlijdt Trotski aan zijn verwondingen op 21 augustus 1940.

1977: NASA lanceert Voyager II

NASA lanceert Voyager II vanaf Cape Canaveral in de staat Florida. Ruimtesondes Voyager  II doet onderzoek naar de 4 grote buitenste planeten in ons zonnestelsel, te weten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Voyager II passeert Jupiter in 1979, Saturnus in 1981, Uranus in 1986 en Neptunus in 1989 en stuurt ons beelden van de ver afgelegen planeten. De sonde reist met ongeveer 56.500 km/u door de ruimte en is inmiddels onderweg naar de uiterste rand van ons zonnestelsel.

1948: de geboortedag van Robert Plant

Robert Plant (West-Bromwich, Groot-Brittannië, 1948) is de voormalige zanger van de legendarische rockband Led Zeppelin. Deze band is in de jaren 60 en 70 één van de toonaangevende bands. Met Jimmy Page op de gitaar brengt de groep de één na de andere succesvolle plaat uit. Het meest bekend is natuurlijk Stairway To Heaven. Iedereen die rockgitarist wil worden, kent het nummer. Verkopers van instrumenten worden soms gek van het aantal malen dat het nummer wordt gespeeld bij het testen van een gitaar. Dit nummer staat meerdere malen op nummer 1 in de top 1000. Na het uiteenvallen van de band begint Plant een succesvolle solocarrière. In 2007 komt Led Zeppelin nog één maal samen voor een reünieconcert. Robert Plant brengt nog steeds platen uit met zijn groep Band of Joy.

1956: de geboortedag van Joan Allen

Joan Allen wordt in 1956 geboren in Rochelle in de Verenigde Staten. Ze begint haar carrière op het toneel. Zij gaat toneelspelen om zo van haar verlegenheid af te komen. Het bevalt haar echter zo goed dat ze haar eigen theatergroep opricht, genaamd The Steppenwolf Theatre Company. In 1989 speelt ze haar debuutvoorstelling Burn This, waarvoor ze een Tony Award ontvangt. Ze speelt ook in het de Pulitzerprijs winnende toneelstuk The Heidi Chronicles.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE