Historie van 20 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 februari hebben plaatsgevonden.

1816: première van Il Barbiere di Siviglia

Rossini’s komische opera Il Barbiere di Siviglia gaat in Rome in première. Zoals het met bijna alle grote werken lijkt te gaan, is ook deze eerste voorstelling een fiasco. Tijdens de opening klinkt gefluit, gesis en boegeroep uit de zaal. De tweede uitvoering verloopt heel anders: de opera is een succes.

1962: John Glenn gaat in een baan om de aarde

10 maanden na de Russen is John Glenn de eerste Amerikaan die omwentelingen om de aarde maakt. Op 27 kilometer hoogte legt hij meer dan 130.000 kilometer af. John Glenn maakt 3 omwentelingen waarna hij weer veilig landt. In november 1998 bezoekt hij de ruimte voor de tweede maal. Met zijn 77 jaar is hij dan de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest. (Foto: ANP).

2010: val van kabinet-Balkenende IV

Het kabinet-Balkenende IV valt. Wouter Bos en Jan Peter Balkenende staan lijnrecht tegenover elkaar in ‘de kwestie Uruzgan’. Na verschillende onenigheden valt het vertrouwen niet meer te lijmen en sneuvelt het kabinet voortijdig. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Willem van Hanegem

Willem van Hanegem (Breskens, 1944) is een voormalig Nederlands voetballer en trainer. Hij geldt als één van de beste voetballers van de vorige eeuw. Van Hanegem heeft een begenadigd linkerbeen en is middenvelder. Zijn bijnaam luidt De Kromme vanwege zijn geweldige traptechniek met buitenkantje links. Van Hanegem kan perfecte passes geven over lange afstand, heeft een geniaal spelinzicht en is bikkelhard. Hij gaat van Velox naar Xerxes. In 1968 debuteert hij bij Feyenoord. Daar vormt hij samen met onder anderen Wim Jansen een legendarisch en niet te kloppen middenveld. Van Hanegem wint met Feyenoord de Europa Cup I en de Wereldcup voor clubteams. Ook wint hij de UEFA-Cup met Feyenoord. In 1974 wordt hij met Oranje tweede op het WK. Hij speelt verder nog bij AZ’67, het Amerikaanse Chicago Sting, FC Utrecht en als laatste wederom bij zijn grote liefde Feyenoord. Hij wordt daarna trainer van onder meer Feyenoord en FC Utrecht. We zien hem regelmatig op de tv als analist bij Eredivisie Live en hij heeft een column in het AD. In 2018 wordt bekend dat Willem van Hanegem lijdt aan prostaatkanker. Tevens komt in 2018 naar buiten dat hij een longembolie heeft. Inmiddels is hij van beide ziektes hersteld. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van André van Duin

Duizendpoot André van Duin wordt in Rotterdam geboren. Hij wordt ontdekt in 1964 in het AVRO-programma Nieuwe Oogst. Nog geen twee maanden later staat hij in het voorprogramma van de Rolling Stones tijdens hun legendarische concert in het Kurhaus in Scheveningen. Vanaf dat moment is André van Duin regelmatig te zien op de Nederlandse televisie. Vooral in de jaren zeventig oogst hij met zijn revue enorme successen. Als André zaterdagavond op de tv is, is het echt stil op straat. In 1973 begint André van Duin samen met Ferry de Groot De Dik Voormekaar Show op de radio. De slome Meneer de Groot, Dik Voormekaar en Ome Joop vervullen hierin hoofdrollen. Als zanger heeft André van Duin een flink aantal hits op zijn naam staan en speelt hij in films. In 1976 is het nummer Willempie een groot succes. Maar ook Doorgaan, Ta ta ta, Er Staat Een Paard In De Gang en ‘k Heb Hele Grote Bloemkoole zijn hits.

1953: de geboortedag van Riccardo Chailly

Riccardo Chailly (Milaan, 1953) is tot 2004 is de eerste niet-Nederlandse chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Chailly raakt als dirigent van dit orkest bij het grote publiek bekend door het Sjostakovitsj Jazz Album, waar meer dan een kwart miljoen exemplaren van zijn verkocht. Chailly wordt in 2004 opgevolgd door Mariss Jansons en is daarna werkzaam bij het Gewandhausorchester in Leipzig. Vanaf 2015 is hij chef-dirigent van La Scala in Milaan. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE