Historie van 20 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 januari hebben plaatsgevonden.

1961: inauguratie van John Kennedy

John Fitzgerald Kennedy wordt ingezworen als president van de Verenigde Staten van Amerika. Tijdens zijn rede spreekt hij de memorabele woorden: “Vraag niet wat jouw land voor jou kan doen, vraag wat jij kunt doen voor jouw land.”.

1981: gijzelaars keren terug naar Amerika

De in de Iraanse hoofdstad Teheran vastgehouden Amerikaanse gijzelaars mogen na 444 dagen naar huis. De 52 Amerikanen zetten voet op West-Duitse bodem. Het gebeurt 20 minuten na de inauguratie van Ronald Reagan als president van de Verenigde Staten. Mede doordat zijn voorganger Jimmy Carter de gijzelaars niet weet vrij te krijgen, wint Reagan de verkiezingen. Jaren later blijkt het afgesproken werk tussen gezanten van Reagan en Bush en die van de ayatollah Khomeiny van Iran.

1986: de laatste Bommelstrip

De laatste Bommelstrip verschijnt. Heer Olivier B. Bommel is een creatie van Marten Toonder die in het derde avontuur van Tom Poes (In den Toovertuin) wordt geïntroduceerd. Heer Bommel is de bewoner van het slot Bommelstein. Hij rijdt in een bescheiden auto en gaat meestal gekleed in een geruite jas.

2009: inauguratie van Barack Obama

Barack Obama wordt geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten.

2017: inauguratie Donald Trump

Donald Trump wordt geïnaugureerd als de 45e president van de Verenigde Staten.

1946: de geboortedag van David Lynch

Wie heeft Laura Palmer vermoord? Nederland zit aan de buis gekluisterd, wanneer de VPRO in 1990 de misdaadserie Twin Peaks uitzendt. Filmmaker, kunstenaar en striptekenaar David Lynch tekent voor de regie en vestigt definitief zijn naam als Master of Suspense in de beste Hitchcock traditie. De Amerikaanse regisseur heeft op dat moment al een aantal baanbrekende films op zijn naam staan die gekenmerkt worden door een zeer consistente stijl. Dromerige beelden en surrealistische elementen worden afgewisseld met nachtmerrieachtige scènes en technisch perfecte special effects. Bekende titels zijn: Eraserhead, Elephant Man, Dune en Blue Velvet.

1974: de geboortedag van Paskal Jakobsen

Paskal Jakobsen (Vlissingen, 1974) is een Nederlandse zanger en gitarist van de popgroep Bløf. Gezegend met een gevoelige stem en aanstekelijke podiumpresentatie wordt Jakobsen bekend van hits als Aan de kust, Dansen aan zee en Harder dan ik hebben kan. De groep wordt vaak in dezelfde zin genoemd als het duo Acda en De Munnik door hun uitgekiende mix van popmelodieën, songwriterschap en rake Nederlandstalige teksten. Even hangt het bestaan van Bløf aan een zijden draadje, wanneer in 2001 drummer Chris Götte om het leven komt bij een motorongeluk. Het album Blauwe Ruis wordt opgedragen aan de geliefde slagwerker. Eind 2004 zijn de mannen van Bløf definitief uit het dal. Hun samenwerking met de bekende Amerikaanse band Counting Crows komt tot uiting in het nummer Holliday In Spain en wordt een enorme hit. In 2009 komt het album XXS2 uit dat in 2011 wordt opgevolgd door Alles blijft Anders. Als de band in 2012 20 jaar bestaat verschijnt Hier – Het Beste uit 20 jaar Bløf. Paskal zingt samen met Miss Montreal begin 2015 een duet getiteld Ik Zoek Alleen Mezelf.

1976: de geboortedag van Gretha Smit

Gretha Smit (Rouveen, 1976) wordt na haar optreden op de Olympische Winterspelen van 2002 in één klap bekend als Salt Lake Smitty. Uit het niets wint de voormalige marathonkoningin een zilveren medaille op de 5 kilometer. Het Holland Huis in Salt Lake City, Utah, staat op zijn kop. Blessureleed en een ingewikkeld kwalificeringsysteem weerhoudt Gretha ervan om haar prestatie vier jaar later te evenaren, maar eind 2006 lijkt het erop dat de schaatster uit Rouveen weer terug is aan de top. Ze wordt Nederlands kampioen op de 5000 meter en plaatst zich daarmee automatisch voor de Wereldbekerwedstrijden van 2007. In november 2009 stopt Gretha met wedstrijdschaatsen. In die tijd bericht Studio Sport dat de coach van Gretha Smit, Ingrid Paul de Poolse schaatser Katarzyna Wójcicka zou hebben proberen om te kopen om af te zien te starten op de vijf duizend meter tijdens de Olympische Spelen in Turijn. De schaatsbond en NOC/NSF besluiten als straf tot en met de Olympische Spelen van 2014 op Gretha geen beroep te doen. Tevens krijgt ze, ondanks dat ze is gestopt, een jaar lang geen startlicentie.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE