Historie van 20 juli

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 juli hebben plaatsgevonden.

1944: aanslag op Adolf Hitler

De aanslag op Adolf Hitler vindt plaats. Een aantal Duitse officieren onder leiding van kolonel Claus Graf von Stauffenberg plaatst een bom in de buurt van Hitler. De tas met de het explosief wordt echter verplaatst en Hitler loopt slechts verwondingen op. De samenzweerders zijn tegen de oorlog, tegen Hitler en zij gruwen van de wreedheden van de SS. De officieren worden opgepakt en geëxecuteerd.

1969: Apollo 11 landt op de maan

Apollo 11 landt op de maan. Neil Armstrong en Buzz Aldrin zijn de eerste mensen die een andere planeet bezoeken. Michael Collins blijft achter in de commando- en servicemodule.

1980: Zoetemelk wint de Tour de France

Na 5 maal tweede te zijn geworden, wint Joop Zoetemelk als tweede Nederlander in de geschiedenis de Tour de France. Zijn grote rivaal, de Fransman Bernard Hinault, moet vanwege een knieblessure de strijd staken. Als de meet in Parijs nadert, houdt ploeggenoot Gerrie Knetemann de arm van Joop Zoetemelk triomfantelijk in de lucht.

2002: herbegraving van Pim Fortuyn

Pim Fortuyn wordt herbegraven in het Italiaanse Provesano. Op 6 mei 2002 wordt hij door de linkse activist Volkert van der G. vermoord.

1919: de geboortedag van Edmund Hillary

Sir Edmund Hillary (Auckland, Nieuw-Zeeland, 1919 – Auckland, 11 januari 2008) was een Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer. Hij bereikt in 1953 met Sherpa Tenzing Norgay als 1e de top van de Mount Everest. Dit doet hij na jarenlang als tiener in de Nieuw-Zeelandse Alpen te hebben geklommen. Hij wordt voor deze prestatie ook geridderd. Over wie van de 2 als 1e op de top staat, bestaat nog steeds onenigheid.

1938: de geboortedag van Diana Rigg

Diana Rigg was een Britse actrice. Zij wordt op 20 juli 1938 in Doncaster geboren. Wanneer ze 2 jaar oud is, verhuist zij met haar ouders naar India. Op 8-jarige leeftijd verhuizen ze echter weer terug naar Engeland. Haar debuut is The Caucasian Chalk Circle in 1955. Diana Rigg is vooral bekend van de serie The Avengers (De Wrekers). Ze speelt daar in de jaren 60 de geheime agent Emma Peel in. Haar karakter is een zelfverzekerde agente, met superieure vechtvaardigheden en modebewustheid. De afleveringen waar zij en Patrick Macnee in spelen worden gerekend tot de klassiekers. Deze worden gekarakteriseerd door een futuristische sciencefiction. Op een gegeven moment is de serie zo succesvol dat hij aan de Verenigde Staten wordt verkocht. In 1967 wordt The Avengers uiteindelijk in kleur uitgebracht.

1947: de geboortedag van Carlos Santana

Carlos Santana (Autlan de Navarro, Mexico, 1947) is een Mexicaans gitarist. Met zijn band Santana is hij al succesvol sinds eind jaren 60. Het gitaarspel van Santana en de mix van Latijns-Amerikaanse instrumenten zijn de belangrijkste kenmerken van de band.

1939: de geboortedag van Hanneke Groenteman

Hanneke Groenteman (Amsterdam, 1939) is een Nederlandse journaliste. Ze begint haar carrière bij Het Parool. In 1975 gaat ze werken bij de VARA-radio. Vervolgens stapt ze over naar de VPRO waar ze diverse programma’s presenteert, onder andere Zomergasten in 1998. In het seizoen 2004-2005 presenteert zij B&W. Voor MAX heeft Hanneke het programma Sterren op het Doek gepresenteerd, waarin bekende Nederlanders door kunstenaars worden geportretteerd.

1961: de geboortedag van Ria Visser

Ria Visser (Oud-Beijerland, 1961) is een voormalige Nederlandse schaatsster. In 1980 wint zij een zilveren medaille op de 1500 meter schaatsen tijdens de Olympische winterspelen. Zij haalt ook nationaal veel successen, ze is na Stien Kaiser de meest succesvolle schaatsster tijdens het NK allround.  Na haar schaatscarrière wordt ze commentator bij de NOS voor schaatsuitzendingen. Dat doet ze tot en met 2010.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE