Historie van 20 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 juni hebben plaatsgevonden.

1877: Bell zet de 1e telefoondienst op

De 1e commerciële telefoondienst wordt opgezet door Alexander Graham Bell. Dit alles vindt plaats in Hamilton, in de staat Ontario in Canada.

1908: patentaanvraag op de koffiefilter

De Duitse Melitta Bentz vraagt patent aan op de koffiefilter. Ze ergert zich ontzettend aan de drab die overblijft na het zetten van een kopje leut.

1943: razzia’s in Amsterdam

In Amsterdam-Zuid en in Amsterdam-Oost vindt een grote actie plaats op de laatst overgebleven Joden. Duitsers, samen met de Amsterdamse politie, sluiten alle straten af en gaan de huizen binnen om de Joden naar de verzamelplaatsen te brengen. Ruim 5.500 Joodse mensen worden per trein gedeporteerd naar doorgangskamp Westerbork en van daar naar vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau, Bergen-Belsen en Sobibor. (Foto: ANP)

1963: de installatie van The Red Telephone

De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie besluiten een zogenaamde hotline, The Red Telephone genaamd, te installeren. Dit geschiedt nadat eind 1962 de wereld ternauwernood is ontsnapt aan een nucleaire oorlog vanwege de Cubacrisis. The Red Telephone stelt de leiders van beide machten in staat om in geval van dreiging direct contact met elkaar op te nemen.

1989: Chriet Titulaer opent het Huis van de Toekomst

In Rosmalen wordt het Huis van de Toekomst geopend. Het is een project van sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer. De opening van Het Huis van de Toekomst wortd gedaan door de toenmalige minister van VROM, Ed Nijpels. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1942: de geboortedag van Brian Wilson

Brian Wilson wordt in 1942 geboren in Hawthorne, Californië in de VS. Hij is bekend als de oprichter van The Beach Boys. Vanaf het begin van de band neemt Brian het artistieke gedeelte voor zijn rekening. Hij wordt dan ook gezien als het brein achter de band. In het begin staan The Beach Boys bekend om hun vrij eenvoudige liedjes, maar als snel wordt de muziek complexer en de teksten persoonlijker. Brian Wilson groeit in zijn rol als producer van de band. Eind 1964 besluit hij om te stoppen met optreden en zich volledig te gaan richten op het schrijven van nieuwe nummers en het werken in de studio. Het resulteert onder meer in het legendarische album Pet Sounds en de single Good Vibrations. Het is een historisch hoogstandje, qua sound en compositie. Als de plaat uitkomt laten John Lennon en Paul McCartney hem uit de VS overvliegen. Ze beluisteren Pet Sounds tweemaal aandachtig. Daarna zegt McCartney te weten wat ze te doen staan. In 1967 komt Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band uit, onder meer geïnspireerd op Pet Sounds. Als Brian Wilson de plaat beluistert, stort hij in en blaast hij het project Smile, waar hij op dat moment mee bezig is, af om het pas in 2003 te voltooien. Na deze periode is Brian Wilson bij regelmaat onder behandeling van een psychiater. In 1988 verschijnt het eerste solo-album van Wilson. De teksten worden geschreven door de andere Beach Boy Landy. De plaat heet Brian Wilson. Na een rechtszaak moet Landy zijn contact verbreken met Wilson. Een tweede rechtszaak volgt, dit keer aangespannen door Mike Love, die financiële vergoeding en erkenning eiste voor zijn bijdragen aan Brians nummers.

1949: de geboortedag van Lionel Richie

Lionel Richie (Tuskegee, Alabama,VS, 1949) is bekend als muzikant en popzanger. Deze Amerikaan begint tijdens zijn studiejaren de band de Commodores. Hij schrijft de muziek waarmee ze wereldwijd grote hits scoren. Three Times A Lady en Still zijn bekende nummers. In de jaren 80 blijkt dat de aandacht vooral gaat naar Lionel, hij besluit daarom een solocarrière te beginnen en verlaat de band. Zijn eerste singles worden gelijk een groot succes. In 1986 doet hij een stapje terug als zijn album niet de gewenste verkoopcijfers behaalt.

1967: de geboortedag van Sjors Frölich

Sjors Frölich (Enkhuizen, 1967) is een voormalige bekende radio- en televisiepresentator. Tijdens zijn opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht werkt hij al zo veel als radiopresentator dat hij besluit te stoppen met zijn opleiding. Sinds 1982 is hij aan het werk bij de NCRV. Hij debuteert met het jongerenprogramma Tussenuur. Sinds 1996 concentreert hij zich meer op journalistieke radio. Hij presenteert onder andere nieuwsprogramma’s als Langs de Lijn en Cappuccino, daarnaast presenteert hij ook het populaire programma Stand.nl. In 2007 onderbreekt hij zijn carrière vanwege stemproblemen. Aan zijn tijd als presentator komt in 2008 definitief een eind als bij hem een aandoening aan zijn stem wordt geconstateerd. Sjors Frölich is daarna adviseur bij Radio 2 en 5. Met ingang van 1 februari 2013 is hij hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Met ingang van november 2019 is hij tevens burgemeester van Vijfheerenlanden. (Foto: ANP)

1967: de geboortedag van Nicole Kidman

Nicole Kidman (Honolulu, Hawaï, VS, 1967) is een Australische actrice. Ze woont tot haar 4e in de Verenigde Staten, waarna ze met haar ouders naar Australië verhuist. Op haar 14e begint ze haar carrière in de kerstfilm Bush Christmas. Hierna speelt ze in films als Eyes Wide Shut, The Interpreter en Australia. Daarnaast speelt ze in de reclame van het parfum Chanel No. 5. Hiervoor krijgt ze een recordbedrag uitbetaald. Het zou de duurste reclamespot ooit zijn. Op de set van Days Of Thunder (haar eerste Amerikaanse film) begint ze een relatie met acteur Tom Cruise. In 1990 trouwt het tweetal en adopteren ze 2 kinderen. Vervolgens scheiden ze in augustus 2001. Ze trouwt met countryzanger Keith Urban. Het paar heeft 2 kinderen. In 2003 ontvangt ze een Oscar voor haar rol in de film The Hours. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE