Historie van 20 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 maart hebben plaatsgevonden.

1602: oprichting van de VOC

Op 20 maart 1602 wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie opgericht. Voor die tijd bestaan er in de Republiek der Verenigde Nederlanden 12 verschillende compagnieën. Johan van Oldenbarneveldt ziet dat de verschillende bedrijven meer met elkaar concurreren dan met de Engelsen en de Portugezen. Onder zijn invloed besluiten de Staten-Generaal alle kleine compagnieën te laten opgaan in 1 grote. Zodoende krijgt de Nederlandse Staat een handelsmonopolie op de Kaap de Goede Hoop en Indonesië. Door Engelse en Franse concurrentie houdt de VOC aan het einde van de 18e eeuw op met bestaan.

1916: Einstein maakt zijn relativiteitstheorie bekend

Albert Einstein openbaart zijn algemene relativiteitstheorie. Het is een geometrische theorie die stelt dat massa en energie de ruimtetijd doet krommen. De kromming beïnvloedt de baan van vrije deeltjes, zelfs lichtdeeltjes. (Foto: ANP).

1995: sekteaanslag op de metro van Tokio

De Japanse sekte Aum Shinrikyo pleegt een aanslag in de metro van Tokio. De sekte gebruikt het gifgas sarin en verspreidt dit tijdens het spitsuur. In totaal sterven 12 mensen en raken duizenden mensen gewond. Een aantal leden van de sekte wordt ter dood veroordeeld. (Foto: ANP).

2003: Geallieerde troepen vallen Irak binnen

Onder leiding van de VS vallen geallieerde troepen Irak binnen. Doel is Saddam Hoessein af te zetten en het opsporen van chemische, biologische en nucleaire wapens. Saddam Hoessein wordt uiteindelijk gevonden en ter dood veroordeeld. De wapens zijn nooit gevonden.

2004: prinses Juliana overlijdt

Prinses Juliana overlijdt. De prinses is Koningin der Nederlanden van 1948 tot en met 1980. (Foto: ANP).

2020: toespraak koning Willem-Alexander over coronacrisis

In navolging van premier Rutte en andere staatshoofden, houdt ook koning Willem-Alexander een toespraak over de coronacrisis. Het is de 2e keer tijdens zijn koningschap dat de koning een ingelaste toespraak houdt. De 1e keer is in 2014, als vlucht MH17 uit de lucht wordt geschoten. Daarvoor is het zijn moeder koningin Beatrix na de aanslag op Koninginnedag in 2009. En voor de keer daarvoor moeten we terug naar 1953 als koningin Juliana een toespraak houdt na de Watersnoodramp.

1917: de geboortedag van Vera Lynn

Dame Vera Lynn (Londen, Groot-Brittannië, 1917) was een Britse zangeres. Ze wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog beroemd met het melancholische lied We’ll Meet Again. Ze krijgt de bijnaam The Forces Sweetheart, een titel die ze verwerft van de Britse strijdkrachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt ze overal op voor de geallieerde strijdkrachten. Tevens presenteert ze vanaf 1940 Sincerely Yours voor de Britse radio, waarin ze boodschappen aan soldaten in het buitenland doorgeeft en waarin ze liedjes zingt. Dit programma wordt ook door vele Nederlanders illegaal beluisterd. Na de oorlog heeft ze meerdere hits en in Nederland ontvangt ze een gouden plaat voor Land of Hope and Glory. Dame Vera Lynn is de oudste levende persoon die ooit op een Britse hitlijst heeft geprijkt, namelijk op de leeftijd van 103! De Britse koningin refereert namelijk aan We’ll Meet Again tijdens een toespraak over de coronacrisis in 2020, waarna het lied weer op de hitlijsten is terug te vinden. Dame Vera Lynn overlijdt op 18 juni 2020 en is 103 jaar geworden. Direct na haar overlijden bestijgt We’ll Meet Again wederom de internationale hitlijsten.

1955: de geboortedag van Rob Oudkerk

Rob Oudkerk (Amsterdam, 1955) is een Nederlands politicus en tevens huisarts. Van 1994 tot 2002 is Oudkerk lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Hij is dan woordvoerder Volksgezondheid en maakt deel uit van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de Bijlmerramp. Als enige PvdA-er stemt hij bij het slotdebat voor moties van afkeuring tegen de ministers van Jorritsma en Borst. Ook is hij van 2002 tot 2004 wethouder in de gemeente Amsterdam. Als zijn partij het vertrouwen in hem opzegt, treedt hij af en wordt opgevolgd door Ahmed Aboutaleb. Oudkerk is veel in het nieuws als bekend wordt dat hij prostituees bezoekt op de tippelzone aan de Amsterdamse Theemsweg, terwijl hij ervan op de hoogte is dat daar illegalen, minderjarigen, drugsverslaafden en slachtoffers van vrouwenhandel werken. (Foto: ANP).

1965: de geboortedag van Margot Ribberink

Op 20 maart 1965 wordt Margot Ribberink in Hengelo geboren. Na haar middelbare schoolopleiding studeert ze aan de Universiteit van Leiden en Nijmegen Biologie. Daarna volgt ze een extra jaar aan het ITC in Enschede. Met behulp van luchtfoto’s en satellietbeelden komt ze meer over de aarde te weten. Sinds 1990 werkt Margot Ribberink bij Meteo Consult. Haar carrière begint ze bij de EO in het programma Tijdsein. Haar optredens bij RTL Nieuws maken van haar echter een bekende Nederlander. Regelmatig is zij te horen en te zien op RTL 4 en 5 en TV Gelderland. Op de radio is ze te horen op Sky radio, RTL FM, Veronica, Radio 538 en Omroep Gelderland.

1973: de geboortedag van Yvon Jaspers

Yvon Jaspers (Boxtel, 1973) is een Nederlands televisiepresentatrice, kinderboekenschrijfster en actrice. Vanaf 1994 is ze te zien bij Het Klokhuis en vanaf dat moment wordt ze bekend. Ze speelt verder in de kleuterserie Knofje de moeder van Knofje. Ook presenteert ze programma’s als Boer Zoekt Vrouw en Wonderen bestaan. In 2005 is Yvon Jaspers de ‘mol’ in het programma Wie is…de mol? Yvon wint in 2006 de zilveren Televisier-ster. De andere genomineerden Anita Witzier en Sophie Hilbrand laat zij achter zich. In 2008 presenteert ze voor BNN het programma Over Mijn Lijk. Het zeer goed lopende programma Boer Zoekt Vrouw zorgt wekelijks voor spraakmakende afleveringen. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE