Historie van 20 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 mei hebben plaatsgevonden.

1873: Strauss en Davis krijgen patent op de spijkerbroek

Levi Strauss en Jacob Davis ontvangen het patent op de spijkerbroek.

1927: de 1e man vliegt over de oceaan

Charles Lindbergh begint aan zijn vlucht over de Atlantische Oceaan. Het is de 1e keer dat iemand in een vliegtuig de oceaan oversteekt. Hij doet dit in zijn vliegtuig, The Spirit of St. Louis. Lindbergh stijgt op in New York en landt een dag later veilig en wel in Parijs. (Foto: ANP)

1932: de 1e vrouw vliegt over de oceaan

Amelia Earhart vliegt als 1e vrouw en als 2e mens non-stop over de Atlantische Oceaan. Ze vertrekt vanaf Newfoundland en landt de volgende dag in Ierland. (Foto: ANP)

1945: het einde van de Georgische opstand

De opstand van de Georgiërs eindigt. Een onderdeel van het Duitse leger bevindt zich op het eiland Texel. In dit onderdeel zitten Georgiërs die al dan niet vrijwillig dienst hebben genomen in het Duitse leger. Velen hopen zich op deze manier van het juk van Stalin te ontdoen. Om zich te rehabiliteren komen ze in de nacht van 5 op 6 mei 1945 in opstand. Tijdens het 2 weken durende gevecht verliezen de Georgiërs steeds meer terrein. Velen vinden onderdak bij de inwoners van Texel. Terwijl de Duitsers zich al op 5 mei hebben overgegeven, gaan de gevechten op Texel gewoon door. Er komt een einde aan als op 20 mei de Canadezen op het eiland landen. Dit gevecht wordt ook wel Europa’s laatste slagveld genoemd. De opstand kost aan meer dan 1000 Texelaren, Georgiërs en Duitsers het leven.

1901: de geboortedag van Max Euwe

Max Euwe (Amsterdam, 1901 – 1981) was de enige wereldkampioen schaken van Nederland. Tot de jaren 50 is hij de beste schaker van Nederland. Ook was hij voorzitter van FIDE, de wereldschaakbond. Max Euwe overlijdt in Amsterdam op 26 november 1981. (Foto: ANP)

1911: de geboortedag van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt (Kapelle, 1911 – Amsterdam, 1995) was een Nederlandse schrijfster van onder meer boeken en toneelstukken. Ze wordt vooral bekend met Jip en Janneke, Dikkertje Dap en Ja Zuster, Nee Zuster. Annie is in de harten van vele generaties Nederlanders gesloten. Er is bijna geen Nederlander te vinden die geen liedje van Annie mee kan zingen (In Een Rijtuigie….). Annie M.G. Schmidt overlijdt op 21 mei 1995 op 84-jarige leeftijd. (Foto: ANP)

1929: de geboortedag van Theo Koomen

Theo Koomen (Wervershoof, 1929) was één van Nederlands bekendste en populairste sportverslaggevers. Theo neemt het niet altijd even nauw met de waarheid en weet op de radio menig saaie wedstrijd tot een waar spektakel te maken. Als hij op 4 april 1984 de wedstrijd FC Twente – MVV ’s nachts naar huis rijdt, klapt hij frontaal op een tegenligger en overlijdt in Schermerhorn ter plaatse. Bij de eerst volgende wedstrijden in de het betaald voetbal wordt 1 minuut stilte in achting genomen. Behalve bij FC Utrecht, waar het publiek 1 minuut lang zijn naam scandeert. (Foto: ANP)

1944: de geboortedag van Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot (1944) wordt geboren in een Jappenkamp in Djakarta, waar zijn moeder in 1945 overlijdt. De kinderen worden in Nederland onderverdeeld bij verschillende gezinnen en Boudewijn komt bij zij tante terecht. Totdat zijn vader in 1952 hertrouwt en de kinderen worden herenigd. Ze gaan in Heemstede wonen. Tijdens zijn middelbare schooltijd leert De Groot gitaar spelen. Hij leert Lennaert Nijgh kennen en de 2 maken in 1962 een 8 mm film waarop Boudewijn 2 nummers speelt. Ze worden allebei toegelaten tot de filmacademie. De film wordt gezien door nieuwslezer Ed Lautenslager die contact heeft bij Phonogram. Hij spoort het tweetal aan meer nummers te schrijven. Dit resulteert in de opname van een aantal nummers. Die leveren geen succes op, maar zorgen er wel voor dat Boudewijn zijn eerste tv-optreden heeft. Het eerste succes komt in 1966 met Een Meisje Van Zestien.

1944: de geboortedag van Joe Cocker

Joe Cocker (Sheffield, Groot-Brittannië, 1944 – Crawford, VS, 2014) was een Engelse zanger die bekend wordt met het op geheel eigen wijze vertolken van liedjes van anderen. Zo neemt hij onder andere Something en With A Little Help From My Friends op van The Beatles en You Are So Beautiful van Billy Preston. Samen met Jennifer Warnes scoort hij een wereldhit met Up Were We Belong, de soundtrack van de film An Officer And A Gentleman. Joe Cocker is in de jaren 60 van de partij op het Woodstock festival. De stem van Cocker is rauw en bluesy. Daarbij begeleidt hij zijn muziek met soms spastische bewegingen hetgeen hem op veel imitaties komt te staan. Joe Cocker overlijdt op 22 december 2014. (Foto: ANP)

1946: de geboortedag van Cher

Cher (El Centro, VS, 1946) is beroemd geworden als zangeres van het duo Sonny and Cher. Nummers als Little Man en I’ve Got You Babe zijn grote hits voor het duo, dat lange tijd getrouwd is geweest. Later trouwt ze met Greg Allman, de toetsenist van The Allman Brothers, van wie ze ook is gescheiden. In 1999 scoort Cher wederom een hit met het nummer Believe. Daarnaast is ze actrice. In 1988 ontvangt ze een Oscar en een Golden Globe voor de film Moonstruck. (Foto: ANP)

1949: de geboortedag van Chiel van Praag

Chiel van Praag (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse presentator. Hij presenteert van 1969 tot 1971 Toppop. Later in de jaren 70 gaat hij bij Veronica aan de slag. Vanaf 1990 is hij werkzaam bij Radio 10. Ook heeft hij een eigen boekingsbureau. In 2014 is hij teammanager van schaatsteam Corendon. Chiel is zoon van Max van Praag en broer van tv-presentatrice Marga. (Foto: ANP)

1955: de geboortedag van Anton Corbijn

Anton Corbijn (Strijen, 1955) is een Nederlandse fotograaf en filmmaker. Hij wordt in de jaren 70 beroemd door zijn foto’s van de legendarische groep Joy Division. Hij maakt daarna foto’s van onder anderen Miles Davis, Robert de Niro, Captain Beefheart en Stephen Hawking; foto’s waarvan afdrukken op vele muren in kamers over de hele wereld hangen. Tevens ontwerpt Corbijn veel platenhoezen, onder andere van U2. Zijn film Control over het leven van de zanger van Joy Division, Ian Curtis, wordt meerdere malen onderscheiden met belangrijke filmprijzen. Anton Corbijn ontvangt in 2011 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2013 ontwerpt hij de kinderpostzegels van dat jaar. Vanwege de 60ste geboortedag van de fotograaf, organiseert het Haags Gemeentemuseum een tentoonstelling over het werk van Anton Corbijn in 2015. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE