Historie van 20 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 november hebben plaatsgevonden.

1975: generaal Franco overlijdt

De Spaanse dictator generaal Franco overlijdt. Franco houdt Spanje tientallen jaren in zijn greep. Twee dagen na zijn overlijden wordt prins Juan Carlos gekroond tot koning van Spanje.

1985: Nederland verslaat België, maar gaat niet naar WK

Nederland verslaat met het voetbal België met 2-1. Het is over twee wedstrijden niet genoeg voor Oranje: met dit verlies plaatsen de Belgen zich wél voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in Mexico.

1985: introductie van Microsoft Windows

Microsoft Windows ziet vandaag het levenslicht. Meteen sinds de introductie domineert dit besturingssysteem de markt.

1992: brand in Windsor Castle

Er breekt brand uit in het koninklijke privé-gedeelte van het Engelse Windsor Castle. De brand woedt 15 uur en richt een behoorlijke schade aan aan het noordwestelijk gedeelte van het kasteel. Onderzoek wijst uit dat de brand ontstaat in een gordijn dat te lang tegen een spotje heeft gehangen.

1940: de geboortedag van Chiem van Houweninge

Op 20 november 1940 wordt Chiem van Houweninge in Den Haag geboren. Hij is een Nederlandse acteur en schrijver en is getrouwd met Marina de Vos. Ze hebben een zoon, Chiem junior, en een dochter, Hendrikje. Een half jaar geeft Chiem van Houweninge colleges scenario schrijven en scenarioanalyse aan de universiteit. Chiem brengt de Nederlandse comedy op de televisie tot grote bloei met programma’s als Zeg ‘ns Aa, Cassata, Luifel En Luifel en Oppassen. Chiem is van mening dat Nederlanders veel meer Nederlandstalig drama op televisie willen zien. Hij doet dan ook zijn uiterste best om daaraan bij te dragen. Tussen 1982 en 1991 schrijft hij samen met anderen vijf afleveringen van de Duitse serie Tatort. De door hem helemaal zelf geschreven aflevering getiteld Kuscheltiere wordt gekozen tot één van de drie beste afleveringen aller tijden. Hij speelt in Tatort ook een rol, namelijk die van Hans Scherpendeel, maar heeft als roepnaam Hänschen. Chiem van Houweninge staat bij veel mensen bekend als een vrolijke en hartelijke Bourgondiër. Zijn zoon Chiem junior bedenkt, regisseert en produceert de videoclip Dansen aan Zee van de Zeeuwse band Bløf. In 2009 is hij wederom de schrijver van de populaire tv-serie Zeg ‘ns Aa. Chiem van Houweninge leent zijn stem aan Slinky, een figuur uit de animatiefilm Toy Story waarvan deel 3 in 2010 verschijnt.

1942: de geboortedag van Joe Biden

Joseph Robinette Biden jr. (Scranton, Pennsylvania, VS, 1942) is de 46e president van de Verenigde Staten. Na zijn rechtenstudie is hij van 1973 tot 2009 senator voor de staat Delaware. In 1988 en in 2008 wil hij presidentskandidaat worden voor de Democratische Partij, hetgeen niet lukt. In 2008 en 2012 wint Barack Obama de presidentsverkiezingen en Biden wordt vicepresident. In april 2019 stelt hij zich verkiesbaar voor het presidentschap. Hij wint de verkiezingen in november 2020 van zittende president Donald Trump. Op 20 januari 2021 wordt hij beëdigd als president van de Verenigde Staten. Vicepresident wordt Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. (Foto: ANP)

1947: de geboortedag van Joe Walsh

Joe Walsh (Wichita, Kansas, VS, 1947) is gitarist van The Eagles. Dit is een Amerikaanse Southern rockband en tevens een van de meest succesvolle bands aller tijden. Joe wordt gezien als één van de beste slide-gitaristen ter wereld. De gitaarsolo op Hotel California wordt door menig muziekliefhebber zonder problemen nagezongen. De band wordt opgericht in 1971 en is een aantal jaar uit elkaar geweest door knallende ruzies en drugsgebruik. Dit zorgde ervoor dat in de tijd dat The Eagles uit elkaar waren, bandlid Don Henley zegt dat de The Eagles weer bij elkaar komen als “de hel bevriest”. Als de bandleden weer gaan samenspelen in 1994 heet hun eerste (live)plaat dan ook Hell Freezes Over. De naam van The Eagles is afgeleid van de Amerikaanse adelaar, tevens het beeldmerk van de Verenigde Staten. De band scoort hits met onder andere One Of These Nights, Hotel California en New Kid In Town. The Eagles treden nog steeds op. In 2012 verschijnt de soloplaat Analog Man.

1956: de geboortedag van Bo Derek

Bo Derek (Long Beach, Californië, VS, 1956) is een Amerikaanse actrice en model. Ze speelt onder andere in de films Orca, 10, Frozen With fear en Malibu’s Most Wanted. Ook produceert ze enkele films, waaronder Ghosts Can’t Do It en Bolero.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE