Historie van 20 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 oktober hebben plaatsgevonden.

1880: oprichting van de VU

De Vrije Universiteit Amsterdam wordt opgericht door een groep orthodox-protestanten onder aanvoering van Abraham Kuyper.

1965: eredoctoraat voor Martin Luther King

Ds. Dr. Martin Luther King ontvangt een eredoctoraat van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De grootste voorvechter van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten wordt een eredoctoraat verleend in de sociale wetenschappen. Hij wordt gepromoveerd, samen met onder anderen prins Bernhard, tijdens het 85-jarig bestaan van de Vrije Universiteit. In 1963 houdt Ds. King zijn befaamde toespraak I Have A Dream…. Deze rede wordt gezien als één van de belangrijkste uit de geschiedenis. Een jaar later ontvangt Ds. King de Nobelprijs voor de Vrede. Als hij in 1968 op het balkon van een hotel in Memphis staat, wordt hij doodgeschoten. Ds. Dr. Martin Luther King is 39 jaar geworden.

1973: opening van het Sydney Opera House

Koningin Elisabeth II opent in Sydney het Opera House, wat een heel bijzonder gebouw is. Het uiterlijk kan het beste worden omschreven als een aantal in elkaar geschoven schelpen. In 1955 ontstaan al de eerste ideeën voor zo’n gebouw. Er wordt een ontwerp-westrijd uitgeschreven. Deze wordt uiteindelijk gewonnen door de Deen Utzon. Tijdens de bouw trekt hij zich terug doordat er vanwege allerlei bezuinigingen nogal aan het ontwerp wordt getornd.

1977: vliegtuigongeluk van Lynyrd Skynyrd

In de Amerikaanse staat Mississippi verongelukt een vliegtuig met aan boord de rockband Lynyrd Skynyrd. Drie bandleden, onder wie zanger en songwriter Ronnie van Zant overlijden. Skynyrds bekendste werken zijn Free Bird en Sweet Home Alabama, wat een antwoord is op Neil Youngs Southern Man en Alabama. Het bijzondere geluid van de band komt doordat ze met drie sologitaristen spelen. De solo op Free Bird wordt gekozen tot de derde beste gitaarsolo aller tijden. De bands naam is een verbastering van de naam van hun gymleraar, Leonard Skinner, die een hekel had aan langharig tuig. Lynyrd Skynyrd treedt nog steeds op.

1982: de Loezjnikiramp

Tijdens de Europacupwedstrijd Spartak Moskou tegen HFC Haarlem komen op zijn minst 66 mensen om het leven. Aan het einde van de wedstrijd wordt een doelpunt gescoord. In het gedrang komen mensen beklemd te zitten. Volgens toeschouwers is het werkelijke aantal slachtoffers beduidend hoger.

1983: nieuwe definitie van de meter

Wetenschappers komen met een nieuwe definitie van de meter. Deze definitie luidt: een meter is de afstand die licht door een vacuüm aflegt in 1/299.792.458ste seconde.

1995: Claes treedt af

De Belg Willy Claes moet aftreden als secretaris-generaal van de NAVO. Dit als gevolg van een smeergeldaffaire rond de aanschaf van helikopters voor de Belgische luchtmacht.

2007: doop van prinses Ariane

Prinses Ariane wordt gedoopt. Haar volle naam luidt Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Ariane betekent ‘de eerbiedwaardige’. De prinses wordt gedoopt in de Kloosterkerk in Den Haag. De doping geschiedt met water uit de rivier de Jordaan.

2011: Khadaffi wordt doodgeschoten

De Libische dictator Moammar Khadaffi wordt nabij zijn geboorteplaats Sirte doodgeschoten. Zijn regeringstroepen zijn al maandenlang in gevecht met opstandelingen als de leider na de val van de hoofdstad Tripoli naar Sirte vlucht. Als ook Sirte dreigt te vallen, neemt hij per konvooi de wijk. Het konvooi wordt aangevallen door vliegtuigen van de NAVO waarna opstandelingen de Libische dictator verscholen vinden in een rioleringsbuis. Hij is gewond en opstandelingen nemen hem gevangen. Later gaan beelden de wereld over van een dode Khadaffi. Hij is overleden door een schotwond aan het hoofd. Khadaffi is 42 jaar aan de macht geweest. Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor het neerstorten van een Pan Am-vliegtuig op de Schotse plaats Lockerbie.

1935: de geboortedag van Jerry Orbach

Jerry Orbach (New York, VS, 1935) was een Amerikaanse acteur. Jerry wordt vooral bekend door de succesvolle serie Law And Order. Hij speelt daarin dertien jaar lang de harde, cynische politieagent Lennie Briscoe. Bij Jerry wordt prostaatkanker ontdekt. In 2004 is hij zo ziek dat hij alleen nog maar kan fluisteren. De laatste aflevering waarin hij speelt moet worden herschreven om te rechtvaardigen dat hij fluistert. Jerry Orbach overlijdt op 28 december 2004. Zijn uitgever brengt na zijn dood een boek uit met liefdesgedichtjes van Jerry. Tijdens zijn leven schrijft hij iedere morgen een gedichtje voor zijn vrouw, Elaine. Dat laat hij achter naast haar kopje koffie.

1948: de geboortedag van Piet Hein Donner

Piet Hein Donner (Amsterdam, 1948) is een Nederlandse politicus. Donner is van 2002 tot 2006 minister van Justitie in het Kabinet-Balkenende I, II en III. Op 21 september treedt hij af naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor veiligheid over de brand in cellencomplex Schiphol. In december 2005 wordt Piet Hein Donner door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar. De als degelijk bekend staande Donner verrast in februari 2006 iedereen door onder de artiestennaam De Don een door hem gezongen rap te lanceren. Hierin licht hij zijn drugsbeleid toe. Van 2007 tot oktober 2010 is hij Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet Balkenende IV. In oktober 2010 wordt hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte. Sinds 1 februari 2012 is Donner vice-voorzitter van de Raad van State. Eind 2018 gaat Piet Hein Donner met pensioen. Zijn opvolger is Thom de Graaf.

1950: de geboortedag van Tom Petty

Tom Petty (Gainesville, Florida, VS, 1950) was een Amerikaanse muzikant. In 1976 breekt hij door met zijn band Tom Petty & The Heartbreakers. Men vergelijkt zijn muziek met de stijl van Bob Dylan en Neil Young. In 2010 verschijnt de plaat Mojo. Tevens gaan Tom Petty & The Heartbreakers weer op tournee. In oktober 2011 verschijnt op vinyl in beperkte oplage de LP Kiss My Amps (Live). Tom Petty treedt met The Heartbreakers in juni 2012 op in Nederland.

1955: de geboortedag van Robert ten Brink

In 1955 komt Robert ten Brink in Amsterdam ter wereld. Van 1973 tot 1978 studeert Robert aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 1979 begint hij bij de KRO als radio-dj. Bij de KRO presenteert hij tot 1982 samen met Hubert van Hoof en Bram van Splunteren de Noenshow. Ook is hij van 1985 tot 1995 ieder jaar op 5 december de stem van Sinterklaas in De Avondspits van Frits Spits.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE