Historie van 20 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 september hebben plaatsgevonden.

1839: opening van de 1e spoorlijn

Het traject Amsterdam-Haarlem is het 1e traject dat wordt geopend van de spoorlijn Amsterdam-Rotterdam.

1932: de Zuiderzee wordt het IJsselmeer

De Zuiderzee wordt afgesloten. De naam luidt vanaf dat moment IJsselmeer.

1952: DNA bevat erfelijke materiaal

Alfred Hershey en Martha Chase tonen aan dat DNA erfelijk materiaal bevat. DNA bestaat uit 2 lange strengen nucleotiden (bouwstenen voor DNA) die met elkaar zijn vervlochten tot een zogenaamde dubbele helix, een dubbele spiraal.

1991: 35 windmolens bij Lelystad

Bij Lelystad wordt een windmolenpark van 35 molens officieel in gebruik genomen. Op dat moment is dit park het grootste windmolenpark in Europa.

2000: De Bruijn verbetert haar eigen wereldrecord

Zwemster Inge de Bruijn verbetert bij de Olympische Spelen in Sydney haar eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag met 300ste van een seconde: van 53,83 naar 53,77 seconden.

1934: de geboortedag van Sophia Loren

Sophia Loren (1934) is een Italiaanse actrice. Ze is geboren als Sofia Villani Scicolone. Haar vader, een ingenieur, weigert haar te erkennen. Haar moeder, een pianostemmer, voedt haar alleen op in de buurt van Napels. Op 14-jarige leeftijd wint ze een prijs in een schoonheidswedstrijd. Haar moeder laat Sophia acteerlessen volgen en ze verhuizen naar Rome. Daar krijgen moeder en dochter beiden een rol in de film Quo Vadis. Sophia speelt in een aantal kleine rollen, waarna ze wordt opgemerkt in een schoonheidswedstrijd door filmproducent Carlo Ponti. Hij laat haar een screentest doen, die ze faalt. Desondanks krijgt ze een grote rol in de film Africa Under Water. Ze krijg de vrouwelijke hoofdrol in de film Aïda. Het wordt een succes waardoor ze een contract voor een jaar krijgt om films te maken met Carlo Ponti. Ze neemt Engelse lessen, wat haar geen windeieren legt; in 1957 speelde ze in haar eerste Engelstalige film The Pride and The Passion samen met Cary Grant en Frank Sinatra.

1961: de geboortedag van Erwin Koeman

Erwin Koeman (Zaandam, 1961) is een Nederlandse voetbaltrainer en oud-voetballer. Zijn jongere broer Ronald Koeman is eveneens een voormalige voetballer. Erwin Koeman debuteert in het betaalde voetbal bij FC Groningen. Hij speelt daarna bij PSV, KV Mechelen in België en beëindigt zijn carrière bij de club waar allemaal begon: FC Groningen. Hij wint met KV Mechelen de Europacup II en de Supercup. Koeman speelt 31 interlands en is één van de spelers die met Oranje in 1988 Europees kampioen wordt. Na zijn voetbalcarrière wordt hij assistent-trainer bij PSV. In het seizoen 2004-2005 is hij hoofdtrainer van RKC Waalwijk. Na één seizoen RKC Waalwijk vertrekt Koeman als trainer naar Feyenoord. In 2007 levert hij zijn contract in wegens tegenvallende prestaties. Tot 23 juli 2010 is hij bondscoach van Hongarije. Vanaf het voorjaar van 2011 is Erwin Koeman trainer van FC Utrecht. In oktober van dat jaar komt daar een eind aan als Koeman Utrecht niet professioneel genoeg vindt. Van begin 2012 tot het eind van het seizoen is hij trainer van FC Eindhoven. Daarna wordt Koeman trainer van RKC Waalwijk. Hij degradeert in 2014 met de Waalwijkers. Vanaf het seizoen 2014/2015 is hij assistent van zijn broer Ronald bij de Engelse club Southampton.

1969: de geboortedag van Richard Witschge

Richard Witschge (Amsterdam, 1969) is een voormalige Nederlandse voetballer. Hij speelt bij Ajax, FC Barcelona, Bordeaux en het Spaanse Alavés. Ook speelt hij voor het Nederlands elftal. Het meest memorabele moment uit zijn loopbaan vindt plaats als hij in 1997 met Ajax thuis speelt tegen Feyenoord. Tijdens de wedstrijd baarde Witschge opzien door de bal al sprintend aan de linkerkant van het veld 9 keer hoog te houden. In 2012 wordt Witschge toegevoegd aan de technische staf van Ajax. Hij houdt zich bezig met individuele trainingen op De Toekomst. Vanaf 2018 is hij assistent van Erik ten Hag. In 2022 is hij lid van de technische staf van hoofdtrainer van Ajax Alfred Schreuder.

1995: de geboortedag van Laura Dekker

Laura Dekker (Whangarei, Nieuw-Zeeland, 1995) is bekend onder de naam Zeilmeisje. Als ze bekend maakt als 14-jarige solo de wereld over te zeilen, is de wereld te klein. Er wordt zelfs gedreigd haar uit huis te plaatsen. Na veel commotie is ze in augustus 2010 vertrokken om haar droom in vervulling te laten komen; Laura wil de jongste zeiler worden die ooit de wereld is overgevaren. Het record staat op naam van de Australische Jessica Watson, die een paar dagen voor haar 17de verjaardag haar reis weet te voltooien. Als Laura een paar dagen voor 20 september 2012 binnenkomt, mag ze zich de jongste zeiler noemen die ooit de wereld is overgevaren. Dat doel bereikt ze al op 21 januari 2012. In 2015 trouwt Laura met haar grote liefde, de Duitser Daniël Tealman. De 2 zijn inmiddels gescheiden. Ze krijgt daarna een relatie met botenbouwer Sander Vogelenzang met wie ze een zoon heeft.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE