Historie van 21 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 april hebben plaatsgevonden.

1918: Baron Manfred von Richthofen komt om het leven

De meest gevreesde gevechtspiloot van de Eerste Wereldoorlog, baron Manfred von Richthofen, beter bekend als de Rode Baron, komt om het leven bij een luchtgevecht. De gevechtspiloot is bevelhebber over een eskader dat zijn vliegtuigen met bonte kleuren beschildert. Daardoor krijgt het eskader van de Engelsen de bijnaam Von Richthofen’s Flying Circus. De Barons eigen vliegtuig is knalrood. Von Richthofen schiet gedurende 2 jaar 80 Britse vliegtuigen neer.

1967: kolonels-coup in Griekenland

Om de dreiging van linkse activisten te weerstaan pleegt een groep middelhoge Griekse officieren een staatsgreep. Omdat bij de staatsgreep merendeels kolonels zijn betrokken gaat de coup de geschiedenis in als de kolonelscoup. Een zeer conservatieve militaire junta neemt de macht over en lanceert een ‘schoonmaak-campagne’ die met name linkse sympathisanten treft. Honderden mensen worden gedeporteerd of gedood. Een contracoup door koning Constantijn II mislukt en de vorst is gedwongen naar Rome te vluchten. (Foto: ANP).

1976: 1e uitzending van Veronica

De 1e tv-uitzending van Veronica wordt uitgezonden. De voormalige zendpiraat is vanaf dat moment een legale omroeporganisatie in het publieke bestel. (Foto: ANP).

2019: aanslagen Sri Lanka

Op paaszondag 21 april 2019 vinden op Sri Lanka 8 aanslagen plaats, onder meer in katholieke kerken en in 3 luxe hotels. Meer dan 250 mensen vinden de dood, onder wie 3 Nederlanders, en ongeveer 500 mensen raken gewond. De aanslagen zijn gepleegd door de islamitische terreurgroep National Thowheeth Jama’ath. Ook IS eist de aanslagen op. Volgens de Sri Lankaanse regering zijn de aanslagen wraak voor de aanslagen van 15 maart 2019 in het Nieuw-Zeelandse Christchurch op 2 moskeeën, waarbij 51 doden vallen. (Foto: ANP).

1918: de geboortedag van Eddy Christiani

Eddy Christiani (Den Haag, 1918 – Aalsmeer, 2016) geldt als één van de grondleggers van de Nederpop. In een tijd waarin traditionele orkesten nog de dienst uitmaken op de radio, baart Christiani opzien door als eerste Nederlander een elektrische gitaar om te hangen. Het leven van de gitarist leest sindsdien als een jongensboek. Omdat hij tijdens de oorlog moet onderduiken vlucht Christiani in 1943 naar Brussel. Na de bevrijding van de Belgische hoofdstad sluit hij zich aan bij een Engels legerorkest en trekt achter de frontlinies door Duitsland heen. Eenmaal teruggekomen in Nederland blijkt zijn populariteit groter dan ooit. Christiani vormt een ensemble onder leiding van Frans Poptie en scoort hits als Zeemanshart, Zonnig Madeira, Spring Maar Achterop en Kleine Greetje Uit De Polder. In 2005 ontvangt hij de Edisonprijs voor zijn hele oeuvre. Eddy Christiani treedt sinds 2008 niet meer in het openbaar op en overlijdt op 24 oktober 2016 op 98-jarige leeftijd. (Foto: ANP).

1926: de geboortedag van koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië (Londen, Groot-Brittannië, 1926) was vanaf 1952 de vorstin van het Verenigd Koninkrijk. Ze is sinds 1947 getrouwd met een verre verwant van haar, Philip Mountbatten, beter bekend als prins Philip. In 2022 viert ze haar 70-jarig jubileum als vorstin. Ze overlijdt op 8 september 2022. Ze is 96 jaar geworden.  (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van Cisca Dresselhuys

Zeg ‘Cisca Dresselhuys’ en je zegt Opzij. Van 1981 tot 2008 staat Dresselhuys aan het roer van dit feministische maandblad. Als veelgevraagd spreker en commentator heeft zij zich in de loop der jaren tot de frontvrouw van de vrouwenbeweging opgewerkt.

1945: de geboortedag van Ronnie Tober

Ronnie Tober (Bussum, 1945) begint zijn muzikale loopbaan aan de andere kant van de wereld. 3 jaar na zijn geboorte verhuist hij met zijn ouders, 2 broers en zusje naar de Verenigde Staten. Daar wordt het muzikale talent van Tober al snel ontdekt. Hij verdient een plekje in het prestigieuze St. Peter’s Episcopal Boys Choir en werkt zich daar op tot solozanger. Tegen de tijd dat hij 17 jaar oud is wordt hij regelmatig uitgenodigd in bekende tv-shows als The Perry Como Show en de Ed Sullivan Show. Hij wordt zelfs uitgeroepen tot Junior Mister America. Een bezoekje aan zijn oma doet hem echter besluiten naar Nederland te verhuizen. Tijdens zijn bezoek zingt Tober in de Willem Duys’ Voor de vuist weg, waarna de redactie wordt bedolven onder de reacties. Tober verkast naar de Lage Landen en scoort hits met nummers als Rosemarie en Rozen Voor Sandra. Hij presenteert programma’s voor de KRO en de AVRO en vertegenwoordigt Nederland tot tweemaal toe op de Eurovisie Songfestival. In 2008 viert hij zijn jubileum als hij 45 jaar in het vak zit. Ronnie Tober speelt maar liefst in 3 Sinterklaasfilms. In 2010 is hij te zien in Sinterklaas en het Pakjesmysterie. Als koningin Beatrix in 2013 bekend maakt te zullen aftreden, brengt hij met René Riva de plaat Dank U, Majesteit uit. In 2015 wordt de zanger 70. Hij viert dit feit op Radio 5 Nostalgia met een optreden in de TinekeShow. Daarna is hij bij Sybrand en Martine in Tijd voor MAX. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Sheila de Vries

Sheila de Vries mag zich met recht de koningin van de Nederlandse glamour noemen. Menige Nederlandse societydame is door haar gekleed. Ze is begonnen in de Amsterdamse Jordaan, maar inmiddels zijn haar winkel en atelier alweer enige tijd gevestigd aan de chique Van Baerlestraat. De Vries oogst begin jaren 80 succes met haar modeshows in de Verenigde Staten. Tot haar klantenkring mag ze sterren rekenen als Jane Fonda, Barbara Sinatra en vele soapsterren uit die tijd. Ook in Nederland laat het succes niet op zich wachten. Met name vrouwen uit de televisie- en theaterwereld voelen zich aangetrokken tot haar ontwerpen. Ook koningin Beatrix laat zich door Sheila de Vries kleden. Op 17 april 2011 wordt de couturière benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In datzelfde jaar stopt ze met het geven van shows. Sheila wordt in 2014 uitgeroepen tot World Designer of the Year. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE