Historie van 21 augustus

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 augustus hebben plaatsgevonden.

1888: octrooi op de rekenmachine

Het eerste octrooi voor een commercieel beschikbare rekenmachine wordt aangevraagd. De uitvinder is William Sewerd Burroughs.

1911: diefstal van de Mona Lisa

De Mona Lisa wordt gestolen uit het Parijse Louvre. De daad blijkt te zijn gepleegd door een medewerker van Italiaanse afkomst. Hij vindt dat het schilderij thuis hoort in Italië. Na 2jaar loopt hij tegen de lamp als hij het schilderij probeert te verkopen in Florence.

1944: Dumbarton Oaks Conferentie

De Dumbarton Oaks Conferentie begint in Washington. Deze conferentie wordt gezien als aanloop voor de oprichting van de Verenigde Naties. De gesprekken worden afgerond op 7 oktober van dat jaar.

1965: lancering van de Gemini 5

De Gemini 5 wordt gelanceerd. De ruimtevlucht van bijna 8 dagen breekt het uurrecord voor bemande ruimtevluchten.

1965: 1e nummer van Voetbal International

Het 1e nummer van het weekblad Voetbal International verschijnt. De1e uitgave telt 24 pagina’s, verschijnt op krantenformaat en kost 55 cent. Het idee voor een voetbalblad ontstaat in 1963 op de boten De Waterman en De Grote Beer, waarop honderden Feyenoordsupporters op weg gaan naar Lissabon om de Europa Cup-1 wedstrijd Benfica-Feyenoord te aanschouwen.

1938: de geboortedag van Kenny Rogers

Kenny Rogers wordt in 1938 geboren in Houston, Texas. Zijn carrière begint in de jaren 50 met de groep The Scholars. Zij hebben een klein succesje met Poor Little Doggie. Hij is dan echter niet de lead-zanger van de groep. De groep valt uit elkaar als de zanger solo gaat. Kenneth Rogers besluit dan zelf ook solo te gaan. Het nummer That Crazy Feeling is een kleine hit. Deze solocarrière is geen groot succes en hij gaat zingen voor de jazzgroep The Bobby Doyle Trio. Ook dit levert geen succes op, maar hij blijft doorgaan met zingen.

1949: de geboortedag van Keetie van Oosten-Hage

Keetie van Oosten-Hage (Sint Maartensdijk, 1949) is een voormalige Nederlandse wielrenster. In de jaren 60 en 70 behoort zij tot de wereldtop van zowel het wielrennen op de baan als op de weg. In 1968 en 1976 is zij zelfs wereldkampioen op de weg. Op 16 september 1978 rijdt Keetie in München een wereldduurrecord van 43.082 kilometer. Helaas is in haar tijd het dameswielrennen nog geen onderdeel van de Olympische Spelen. Ook de Tour Féminin bestaat dan nog niet.

1951: de geboortedag van Char Margolis

Char Margolis (Detroit, Michigan, VS, 1951) is een spiritiste uit de VS. Ze zegt via haar intuïtie in contact te komen met overleden mensen. Ze is jarenlang te zien met zogenaamde readings op RTL4. Het programma wordt eerst gepresenteerd door Chazia Mourali en later door Sylvana Simons. Char krijgt veel kritiek te verduren. Zo verklaren veel mensen na een reading niet overtuigd te zijn van de gave van Char. Het programma Zembla wijdt in 2008 een uitzending aan haar waarin aan haar gave wordt getwijfeld.

1956: de geboortedag van Kim Cattrall

Kim Cattrall (Liverpool, 1956) is een Amerikaanse actrice en schrijfster van Brits-Canadese afkomst. In de jaren 80 wordt zij voor de eerste keer wereldberoemd dankzij films als Porky’s en Mannequin. Haar 2de doorbraak komt met Sex in the City in de jaren 90. Zij wordt in 1998 gecast als Samantha Jones voor de serie. Ze krijgt internationale erkenning voor het neerzetten van een uiterst sexy femme fatale in de serie. Ook de gelijknamige film van de serie in 2008 is een groot succes.


Reacties

Geef een reactie