In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 februari hebben plaatsgevonden.
1848: Het Communistisch Manifest
Karl Marx en Friedrich Engels brengen Het Communistisch Manifest uit. Het is één van de meest invloedrijke politieke werken uit de geschiedenis.
1972: bezoek van president Nixon aan China
President Richard Nixon van de Verenigde Staten begint zijn bezoek aan het communistische China. Hij wil zo de betrekkingen tussen de twee landen normaliseren. (Foto: ANP).
1985: Van Benthem wint de Elfstedentocht
Evert van Benthem wint de 13e Elfstedentocht. Hij en 3 medevluchters sprinten naar de finish. Met enkele meters voorsprong weet hij de Tocht der Tochten op zijn naam te schrijven. De boer uit het Friese Sint Jansklooster laat het echter niet bij 1 overwinning. Ook in het volgende jaar behaalt hij de eerste plaats. Hij doet in 1997 mee als toerrijder en maakt er een ereronde van. Van Bethem woont in Canada, is getrouwd en heeft 3 (schaatsende) zonen. Hij is initiatiefnemer van een Canadese schaatstocht op natuurijs. Aanvankelijk doen hier alleen Canadezen aan mee maar het deelnemersveld wordt steeds internationaler. (Foto: ANP).
2010: goud voor Tuitert op de 1.500 meter
Mark Tuitert zorgt voor een daverende verrassing op de Olympische Spelen in Vancouver door een gouden plak in de wacht te slepen op de 1.500 meter schaatsen. Tuitert is de eerste Nederlander sinds Ard Schenk in 1972 die de olympische titel op de 1.500 meter verovert. (Foto: ANP).
1910: de geboortedag van Douglas Bader
Douglas Bader (Londen, Groot-Brittannië, 1910) was een succesvolle Britse gevechtspiloot. Hij begint zijn carrière bij de RAF in 1928. Bader haalt graag acrobatische toeren uit in zijn vliegtuig. Op 14 december 1931 gaat het fout als een vleugel van het vliegtuig de grond raakt. Bader verliest beide onderbenen en zijn carrière als piloot lijkt ten einde. Hij begint aan een lange revalidatie en krijgt kunstbenen, iets wat zeer ongebruikelijk is in de jaren 30. Als de oorlog uitbreekt en Groot-Brittannië iedere piloot nodig heeft, mag Bader weer vliegen. Tijdens de Slag om Engeland haalt hij 20 van de in totaal 23 Duitse vliegtuigen neer die hij in zijn carrière weet neer te schieten. Bader wordt alom geprezen, ook bij de Duitsers wekt hij ontzag.
1927: de geboortedag van Hubert de Givenchy
Graaf Hubert de Givenchy (Beauvais, Frankrijk, 1927) was een Frans aristocraat en modeontwerper. De Givenchy is de oprichter van het modehuis Givenchy. In 1952 opent Givenchy zijn eigen modehuis en presenteert zijn eerste couturecollectie. In deze show introduceert hij de séparables, lichte rokjes en blouses met pofmouwtjes, gemaakt van ruw katoen. Deze stoffen zijn voordien bestemd voor de modellen, waarbij het ontworpen kledingstuk eerst in ruwe stoffen wordt uitgesneden en gepast door meisjes, om ze dan te kunnen aanpassen, voordat het ontwerp gemaakt wordt in de echte, duurdere stoffen. Hiermee legt Givenchy de grondslagen voor de stijl die nu bekend is als casual chic. Givenchy is de ontwerper van de meeste kleding van onder anderen Audrey Hepburn en Jacqueline Kennedy. Hubert de Givenchy overlijdt op 10 maart 2018. Hij is 91 jaar geworden. (Foto: ANP).
1961: de geboortedag van Christopher Atkins
Christopher Atkins is een Amerikaans acteur en een populair tieneridool. Hij is geboren in New York in 1961. Hij wordt bekend door zijn rol in The Blue Lagoon met Brooke Shields. De film gaat over 2 kinderen die schipbreuk lijden en vervolgens opgroeien op een onbewoond eiland. De rolprent is, vooral in Amerika, een enorm succes en Atkins is op 19-jarige leeftijd op slag wereldberoemd. Met zijn sportieve uiterlijk staat hij op veel covers van verschillende bladen. Ook werkt hij aan reclamespots voor verschillende grote merken als Adidas en Coca Cola. Tot vreugde van zijn fans poseert hij in 1983 naakt in het Playgirl Magazine.
1933: de geboortedag van Nina Simone
Nina Simone (North Carolina, 1933 – Carry-le-Rouet, Frankrijk, 21 april 2003) was zangeres, schrijfster en pianiste. Ze begint al op 8 jarige leeftijd te zingen in de plaatselijke kerk, waarbij ook haar bijzondere talenten achter de piano zichtbaar worden. Wanneer ze op 10-jarige leeftijd debuteert bij een pianoconcert moeten haar ouders, die op de voorste rij zijn gaan zitten, plaatsmaken voor blanken. Dit incident zorgt ervoor dat Simone betrokken raakt bij de Amerikaanse Civil Rights Movement. In 1995 schiet Simone op haar buurjongen met een luchtdrukgeweer omdat ze zich door zijn gelach niet kan concentreren. In de muziekwereld heeft ze de reputatie lastig en wispelturig te zijn. Simone zelf probeert dit beeld van haar altijd recht te zetten. Hoewel haar gedrag op het podium soms wat hooghartig en gereserveerd was, leek ze later meer plezier te hebben in het contact met het publiek. Tijdens optredens kijkt ze vaak terug op gebeurtenissen in haar carrière, waaronder haar soms bijzondere eisen. Simones koninklijke eisen en gedrag op het podium levert haar de titel “High Priestess of Soul” op. Ze overlijdt in haar slaap op 70 jarige leeftijd. (Foto: ANP).