Historie van 21 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 januari hebben plaatsgevonden.

1799: introductie van het pokkenvaccin

Het pokkenvaccin wordt geïntroduceerd. Het vaccin is uitgevonden door Edward Jenner.

1954: de 1e nucleaire onderzeeër

De 1e nucleaire onderzeeër, de U.S.S. Nautilus, wordt te water gelaten. Het schip blijft in de vaart tot en met 3 maart 1980. Daarna is het te bezichtigen in Het Onderzeeërmuseum in de Verenigde Staten.

1974: Van Tijn zegt op tv het woord ‘neuken’

In het VARA-programma Open & Bloot spreekt Joop van Tijn als eerste op de Nederlandse televisie, enigszins bekakt het woord “neuken” uit. Het land is in rep en roer en er volgen zelfs Kamervragen.

1976: de 1e Concordevlucht

Het supersonische passagiersvliegtuig de Concorde beleeft zijn 1e lijnvlucht. British Airways begint haar supersonische verbinding tussen Heathrow en Bahrain met vlucht BA300 en van Parijs vertrok een Air France Concorde naar Rio de Janeiro. De Concorde is een gezamenlijk prestige-project van de Britse en Franse regeringen. Op 25 juli 2000 komen 113 mensen om het leven als een Concorde van Air France in Parijs opstijgt met een brandende brandstoftank. De piloot probeert een noodlanding te maken, maar de Concorde wordt onbestuurbaar en stort neer op een bijgebouw van een hotel in het dorp Gonesse, ten noordoosten van Parijs. Op 24 oktober 2003 voert British Airways de laatste commerciële vlucht tussen Londen en New York uit.

2012: Zeilmeisje Laura Dekker komt aan op het eiland Sint Maarten

Laura Dekker, die een soloreis rond de wereld maakt met haar zeilschip ‘Guppy’, komt aan op Sint Maarten. Ze is daarmee de jongste zeiler ooit die de wereld heeft overgevaren. Het ‘zeilmeisje’ is dan 16 jaar, 4 maanden en 1 dag.

1941: de geboortedag van Plácido Domingo

Hoewel hij in de operawereld al jaren grote bekendheid geniet, breekt José Plácido Domingo Embil (Madrid, 1941) begin jaren negentig pas door bij het grote publiek als één van De Drie Tenoren. Samen met Luciano Pavarotti en José Carreras geeft hij een concert bij de opening van de Wereldkampioenschappen voetbal in Rome. Hoewel het optreden oorspronkelijk als een eenmalig evenement is gepland, besluiten de drie nog enkele malen de handen ineen te slaan. Het succes is overweldigend. In de vijf jaar na het eerste concert touren de drie operazangers de hele wereld over. Het album Carreras – Domingo – Pavarotti: the Three Tenors in Concert blijft tot op de dag van vandaag het best verkopende klassieke muziek album aller tijden.

1956: de geboortedag van Geena Davis

Geena Davis (Wareham, Massachusetts, VS, 1956) is een Amerikaanse actrice en voormalig model, beroemd geworden door Hollywood-klassiekers als Thelma & Louise en The Accidental Tourist. Hoewel ze meerdere keren is genomineerd voor een Oscar, die ze één keer wint, wordt Davis’ carrière getekend door grote ups and downs. Kaskrakers worden afgewisseld met flops en uitstekende televisieseries met flauwe komedies.

1963: de geboortedag van Goedele Liekens

Goedele Liekens (Aarschot, België, 1963) is de bekendste seksuologe van de Lage Landen. De voormalige Miss België is sinds het winnen van haar titel een bekende televisiepersoonlijkheid. In Nederland is ze vanaf 1987 te zien in haar eigen show Goedele. Ze treedt enige tijd op als aangever van komiek Urbanus in het programma Meer moet dat niet zijn alvorens zelf aan het presenteren te slaan, onder meer in Recht van antwoord. Ook in Nederland is de Vlaamse Liekens veelvuldig op de buis, zij het meestal in haar rol als seksuologe. Ze schrijft een serie boeken over dit onderwerp, waaronder 69 Vragen Over Seks, Waar Je Nooit Het Juiste Antwoord Op Kreeg. Samen met haar inmiddels ex-man Chris Cockmartin heeft ze twee dochters. Vanaf 2008 heeft ze een eigen magazine genaamd Goedele. In 2010 is Goedele te zien in Goedele Nu en Het Sterke Geslacht. Haar Orgasmeboek is de titel van haar boek dat in oktober 2011 verschijnt. Vanaf eind 2013 is ze te zien in de tv-serie De Dokters. In 2014 maakt ze een Engelse serie om Engelse jongeren seksueel voor te lichten. Vanaf 2017 presenteert ze voor RTL het programma Goedele On Top. In 2019 gaat Goedele de politiek in. Ze neemt plaats in het parlement voor Open Vld.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE