Historie van 21 juli

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 juli hebben plaatsgevonden.

1919: oprichting van de vliegtuigfabriek Fokker

Anthony Fokker richt zijn eigen vliegtuigfabriek op. Er zijn 2 vestigingen: 1 in Amsterdam en de ander in Veere.

1947: politionele acties in Nederlands-Indië

De politionele acties in Nederlands-Indië beginnen. Nederland heeft dringend geld nodig. Het doel van de acties is het weer op gang krijgen van de belangrijkste productiegebieden van Sumatra en Java. Op 5 augustus 1948 staakt Nederland de acties onder grote internationale druk.

1968: Janssen wint de Tour de France

Jan Janssen wint als eerste Nederlander de Tour de France. De afsluitende etappe is een tijdrit. Janssen rijdt op afstand achter een motor, waardoor hij een richtpunt heeft om naar toe te rijden. Als hij over de meet komt, blijkt dat Jan Janssen in de laatste etappe de gele trui heeft overgenomen van de Belg Herman van Springel.

2013: abdicatie van Koning Albert

Koning Albert van België treedt af. Zijn zoon prins Filip is vanaf dat moment Koning der Belgen en zijn vrouw Mathilde koningin.

1922: de geboortedag van Mollie Sugden

Mollie Sugden (Keighley, Groot-Brittannië, 1922) was een Britse actrice. Ze wordt in Nederland bekend met de populaire comedy Wordt U Al Geholpen?. In het Londense warenhuis Grace Brothers speelt ze mrs. Slocombe, hoofd van de damesafdeling. Mrs. Slocombe, die menig haarkleur in de loop der jaren heeft gekend, probeert tamelijk stijlvol en chique over te komen. Maar, zeker als er alcohol in het spel is, laat ze al haar goede manieren varen en is vooral haar ‘poesje’ onderwerp van gesprek. Mollie Sugden speelt de rol van de pompeuze, flirtgrage dame de gehele serie, te weten van 1972 tot 1985. Sugden overlijdt op 1 juli 2009 in het Engelse Guildford.

1947: de geboortedag van Co Adriaanse

Co Adriaanse (Amsterdam, 1947) is een Nederlandse voetballer en trainer. Als profvoetballer speelt hij tot 1976 bij FC Utrecht. Daarna gaat hij vanaf 1979 aan de slag als trainer, eerst bij de amateurs Zilvermeeuwen, maar daarna gaat hij toch naar de topclubs. Hij werkt onder andere bij FC Den Haag en Ajax. Daarna werkt hij bij AZ, waarmee hij de halve finale UEFA Cup haalt. Na verschillende buitenlandse avonturen tekent Adriaanse in 2011 een contract bij FC Twente. Begin 2012 wordt hij ontslagen. FC Utrecht maakt in mei 2014 bekend dat Co Adriaanse de nieuwe technisch adviseur van de club is. Daar komt aan het einde van seizoen 2014-2015 een eind aan.

1948: de geboortedag van Cat Stevens

Cat Stevens (Londen, 1948) is een Britse zanger en songwriter. Hij zingt vooral folkrock- en softrockliedjes. Zijn bekendste liedjes zijn Matthew And Son (1967), Moonshadow (1971), Morning Has Broken (1972) en Oh Very Young (1974). Hij bekeert tot de islam en gaat sindsdien door het leven als Yusuf Islam.

1951: de geboortedag van Robin Williams

De carrière van Robin Williams (Chicago, Illinois, VS, 1951) begint in de televisieserie Mork & Mindy. Deze serie loopt van 1978-1982 en wordt opgezet naar een gastoptreden van Robin Williams in de tv-serie Happy Days, als Mork. In Mork & Mindy speelt hij een buitenaards wezen van de planeet Ork. Hij trekt in bij Mindy en probeert de cultuur van de Amerikanen en de gebruiken van de mens te leren kennen.

1955: de geboortedag van Boris Dittrich

Boris Dittrich (Utrecht, 1955) is een Nederlandse politicus. Hij is een voormalig lid van de Tweede kamer voor D66. Zijn politieke loopbaan begint in 1990 in Amsterdam. Hij is dan fractievoorzitter van D’66 in Amsterdam-Zuid. In 1994 komt hij in de Tweede kamer terecht. Begin 2006 treedt hij af als fractievoorzitter van D66, naar aanleiding van een debat over het uitzenden van Nederlandse militairen naar Afghanistan. Moord En Brand heet de thriller die in 2011 van zijn hand verschijnt. Aan Boris Dittrich wordt de Bob Angelo Penning van het COC uitgereikt vanwege zijn bijdrage voor het homohuwelijk en voor zijn inzet voor seksuele minderheden bij Human Rights Watch. Sinds 2019 is hij lid van de Eerste Kamer voor D66.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE