Historie van 21 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 juni hebben plaatsgevonden.

1955: de ‘geboorte’ van Nijntje

Het getekende konijntje Nijntje wordt ‘geboren’. De familie Bruna is op vakantie. Daar speelt hun zoontje met zijn stoffen speelgoedkonijn. Vader Dick zit wat te tekenen. Omdat Dick vroeger ook echte konijnen heeft gehad waar hij veel mee gespeeld heeft, staat er ineens een getekend konijntje op het vel papier. Dat is de 1e keer dat Nijntje wordt getekend. Dick maakt er een meisjeskonijn van, omdat hij een jurkje leuker vindt om te tekenen dan een broekje. Het 1e boekje waar Nijntje in staat is inmiddels meer dan 50 jaar oud. Inmiddels worden de boekjes van Nijntje en vele andere artikelen wereldwijd verkocht. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.  (Foto: ANP)

1973: het beeld van Dik Trom wordt onthuld

In Hoofdorp wordt het bronzen beeld van Dik Trom onthuld. Dik Trom is de hoofdpersoon in de kinderboeken geschreven door C. Joh. Kieviet. Hij is een ondeugend en dik kind. Het beeld op het marktplein in Hoofddorp laat Dik Trom achterstevoren op een ezel zien. (Foto: ANP)

1979: de walkman komt op de markt

Sony presenteert de eerste walkman. De draagbare cassetterecorder met koptelefoon is een gigantisch succes.

1999: de 1e Metro en Spits worden gedrukt

De gratis dagbladen Metro en Spits verschijnen voor het eerst in Nederland. Deze dagbladen verschijnen op werkdagen (maandag t/m vrijdag) en worden hoofdzakelijk verspreid onder reizigers in het openbaar vervoer. Ze worden door miljoenen Nederlanders gelezen. In 2007 komen de gratis dagbladen DAG en De Pers uit. DAG geeft in 2008 aan te stoppen met de papieren editie. (Foto: ANP)

1926: de geboortedag van Lou Ottens

Lou Ottens (Bellingwolde, 1926) was een Nederlandse ingenieur, uitvinder en manager. Na zijn studie gaat Ottens aan de slag bij Philips, waar hij zijn hele werkende leven zal blijven. In 1960 wordt hij hoofd van de nieuwe afdeling Productontwikkeling in Hasselt. Onder zijn leiding wordt de 1e draagbare bandrecorder van Philips ontwikkeld, waarvan er meer dan 1 miljoen worden verkocht. Dan ontstaat het plan om een draagbare cassetterecorder te ontwikkelen. RCA heeft al een cassettesysteem, maar Ottes vindt de afmeting van de cassette alsmede de bandsnelheid niet geschikt voor compacte, mobiele apparaten. Samen met zijn team ontwikkelt hij de compacte cassetterecorder en het cassettebandje. In 1963 presenteert Philips de cassette op de Internationale Radiotentoonstelling in Berlijn. Over de hele wereld gaan in totaal meer dan 100 miljard cassettebandjes over de toonbank! In 1979 presenteert Philips de compact disc, eveneens een succesvolle uitvinding van Ottens en zijn team.

1973: de geboortedag van Fedja van Huêt

Fedja van Huêt (Den Haag, 1973) is een Nederlandse acteur. Hij is de zoon van Leo van Huêt en Rosalind Nijholt. Fedja debuteert op 14-jarige leeftijd als Peter, de broer van de hoofdpersoon in de film Terug Naar Oegstgeest. Hij studeert aan de toneelschool, ondanks dat hij ook naar het conservatorium had kunnen gaan. Hij is namelijk een getalenteerd drummer. Daarna speelt hij in series als Prettig Geregeld en In Voor- En Tegenspoed. Zijn doorbraak op het witte doek komt in 1996 in de film Advocaat Van De Hanen. Het jaar daarop vindt zijn grote doorbraak plaats: hij is de hoofdpersoon in de verfilming van Karakter naar een boek van Bordewijk. De film ontvangt een Oscar voor de beste buitenlandse film.

1973: de geboortedag van Juliette Lewis

Juliette Lewis (Los Angeles, Californië, VS, 1973) is een Amerikaanse actrice en zangeres. Ze wordt vooral bekend als ze in de Quentin Tarantino’s film From Dusk Till Dawn speelt en in Natural Born Killers met Woody Harrelson. Daarnaast is ze bekend van de filmversie van Starsky & Hutch, Enough en Caper Fear. Voor deze laatste film krijgt ze een Oscarnominatie voor beste bijrol. Ze wint deze niet, maar in 2001 krijgt ze een Emmy Award. Deze krijgt ze voor haar rol in My Louisiana Sky. Daarnaast heeft ze een eigen rockgroep, genaamd Juliette and The Licks. Ze staat in 2007 op het Pinkpoppodium. Deze houdt in 2009 op te bestaan. Daarna gaat ze verder met een band onder haar eigen naam. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE