Historie van 21 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 maart hebben plaatsgevonden.

1951: aankomst van Molukkers met de Kota Inten

In Rotterdam komt het schip Kota Inten aan met aan boord 900 Molukkers. De Molukkers hebben gediend bij het KNIL of bij de marine en hebben aan de kant van de Nederlanders gevochten tijdens de politionele acties. Op dienstbevel moeten de militairen en hun familie uitwijken naar Nederland. Ze worden gehuisvest in de kampen Vught en Westerbork. In de loop van 1951 komen nog eens 11.500 Molukkers aan. De Molukkers is beloofd dat hun verblijf tijdelijk is. (Foto: ANP).

1963: Alcatraz sluit

Op 21 maart 1963 sluit de fameuze Alcatraz gevangenis. De gevangenis is in vergelijking met andere gevangenissen te duur om te onderhouden. In de 29 jaar dat de gevangenis in bedrijf is, zitten er beroemde misdadigers als Al Capone en de Birdman from Alcatraz. In 1962 proberen een aantal gevangenen te ontsnappen met behulp van een opblaasbaar vlot. Men heeft nooit meer iets van de ontsnapten vernomen en men vermoedt dat ze verdronken zijn. Van deze ontsnappingspoging is een film gemaakt, genaamd Escape from Alcatraz, met Clint Eastwood in de hoofdrol. (Foto: ANP).

1986: beschadiging van Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue

Een man beschadigt in het Stedelijk Museum het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue van de kunstenaar Barnett Newman. Een andere versie van het schilderij ondergaat in 1982 in Berlijn hetzelfde lot. Beluister ook het fragment uit VillaVdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP).

1946: de geboortedag van Timothy Dalton

Timothy Dalton (Colwyn Bay, Groot-Brittannië, 1946) is een Brits acteur, die opgroeit in Manchester. Na het afmaken van zijn school, gaat hij naar het National Youth Theatre. Hij studeert 2 jaar aan de Royal Academy of Dramatic Art. In zijn eerste film, The Lion In Winter, speelt hij de koning van Frankrijk. Verder wordt hij gevraagd om de hoofdrol te spelen in de James Bond-films. Hij speelt in de Bond-films The Living Daylights en in License To Kill. (Foto: ANP).

1960: de geboortedag van Bert van Leeuwen

Bert van Leeuwen (Den Haag, 1960) is een Nederlandse televisiepresentator. De grootste bekendheid verwerft hij met de presentatie van quizprogramma’s, die hij presenteert voor de Evangelische Omroep. Zo presenteert hij onder andere That’s The Question, Ik Weet Het Beter en Het Familiediner. Bert van Leeuwen studeert Nederlands en wordt omroeper bij de Evangelische Omroep. In 1984 begint hij met de presentatie van programma’s. Tevens presenteert hij de EO-Jongerendag. Bert van Leeuwen presenteert in 2011 het programma De Pelgrimscode. Kandidaten ondernemen een pelgrimstocht van Istanbul naar Jeruzalem voor het goede doel. In 2013 is hij op tv met Wat Weet Nederland?. De Sterren van Bethlehem is het programma waarin we Bert in 2014 kunnen zien. (Foto: ANP).

1961: de geboortedag van Lothar Matthäus

Lothar Matthäus (Erlangen, Duitsland, 1961) is een voormalige Duitse voetballer. 8 keer wordt hij landskampioen in Duitsland. Tevens wordt hij Wereldkampioen en Europees kampioen met Die Mannschaft. Lothar Matthäus geldt als één van de succesvolste Duitse voetballers. In het seizoen 06/07 is hij trainer bij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. Van 2008 tot 2010 is hij trainer bij Maccabi Netanya. Daarna, tot 2011, traint hij 10 wedstrijden het Bulgaarse elftal. (Foto: ANP).

1963: de geboortedag van Ronald Koeman

Ronald Koeman wordt in 1963 in Zaandam geboren. Na zijn voetbalcarrière wordt hij trainer. Ronald is de jongere broer van Erwin Koeman. Ronald Koeman groeit op in Groningen. Op 16-jarige leeftijd debuteert hij in het eerste elftal van FC Groningen. Samen met zijn broer en Jan van Dijk vormt hij het middenveld. Hierna vertrekt hij in 1983 naar Ajax om erna zijn carrière in Nederland te vervolgen bij PSV. Vervolgens speelt Koeman 5 seizoenen bij FC Barcelona. Hij beëindigt zijn spelersloopbaan bij Feyenoord. In 1988 wint Ronald Koeman met PSV de Europa Cup I. Datzelfde herhaalt hij in 1992 met Barcelona als hij met een vrije trap het enige en winnende doelpunt scoort. Hij staat bekend om zijn harde en zuivere traptechniek.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE