Historie van 21 oktober

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 oktober hebben plaatsgevonden.

1805: Slag bij Trafalgar

De slag bij Trafalgar vindt plaats. Het is de belangrijkst zeeslag tijdens de coalitieoorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en het Franse keizerrijk van Napoleon. De Britse vloot onder leiding van admiraal Horatio Nelson vernietigt een Frans-Spaans eskader onder leiding van viceadmiraal Pierre de Villeneuve bij Kaap Trafalgar. Veel historici menen dat door de Britse overwinning de ‘heerschappij over de golven’ voor meer dan 100 jaar is verzekerd voor de Britten: het Britse rijk krijgt de leiding over alle wereldzeeën in handen. De overwinning bij Trafalgar zorgt ervoor dat het Verenigd Koninkrijk en niet Frankrijk zich kan uitbreiden met koloniën en daardoor een wereldrijk wordt. Tevens blijft Londen het financiële hart van Europa.

1969: Brandt wordt bondskanselier

Willy Brandt wordt bondskanselier van de Duitse bondsrepubliek. Behalve bondskanselier is hij ook minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Berlijn. In 1971 wint hij de Nobelprijs voor de Vrede.

1977: Bat Out Of Hell ligt in de winkel

De LP Bat Out Of Hell van Meat Loaf komt uit. De nummers zijn geschreven door Jim Steinman. De plaat is natuurlijk bekend van het nummer Paradise by the Dashboard Light. Het heeft als thema puberliefde en -seks. Het is het relaas van een man die de herinnering aan een vrijpartij ophaalt, die levensbepalend blijkt. Twee jongeren bevinden zich samen in een auto op een stil plekje. Hij wil seks, zij wil dat hij eerst eeuwige trouw zweert. Hij kan de opwinding niet weerstaan en begint te zweren op zijn God en op zijn moeders graf dat hij haar tot het einde der tijden zal lief hebben. Hij is een man van zijn woord, maar niet van harte. De tekst vlak voor het einde luidt: “Nu bid ik voor het einde der tijden, zodat ik mijn tijd met jou kan beëindigen”. Het eindigt met: “Het is lang geleden, het is zover weg, het was zoveel beter dan dat het tegenwoordig is”. Het nummer wordt gezongen door Meat Loaf en Ellen Foley (o.a. We Belong to the Night). Dit is niet de vrouw uit de clip. Dat is zangeres Karla DeVito. Van Bat Out Of Hell zijn tot nu toe meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht. Het nummer Paradise By The Dashboard Light is tevens een karaoke-topper. Van Bat out of Hell komt nog een wereldhit: You Took The Words Right Out Of my Mouth.

1940: de geboortedag van Anne Wil Blankers

Anne Wil Blankers (Rotterdam, 1940) is een Nederlandse actrice. Voor haar rollen in theaterstukken ontvangt ze diverse prijzen, onder andere als Agnes in School Voor Vrouwen van Molière en voor haar rol van Elektra in Elektra van Sophocles. Haar bekendste rol is die van Hanna Huisman in de tv-serie Prettig Geregeld. In 2011 en 2012 is ze te zien in de musical Soldaat Van Oranje. Ze speelt daarin koningin Wilhelmina. Ze staat in 2013 50 jaar op de planken. Dit heugelijke feit wordt gevierd met de opvoering van Madame Rosa door het Nederlands Toneel. Met dit gezelschap debuteert zij een halve eeuw geleden met onder anderen Ko van Dijk. In 2016 treedt Anne Wil Blankers samen met Paul de Leeuw op in het stuk Mothers And Sons.

1947: de geboortedag van Doeschka Meijsing

Doeschka Meijsing wordt in 1947 in Eindhoven geboren. Ze groeit op in Haarlem, waar ze achttien jaar woont en naar het gymnasium gaat. Haar grote passie is lezen, maar ze begint ook al vroeg met schrijven. Later noemt ze die passie voor lezen een noodzakelijke voorbereiding op het schrijverschap. Na het gymnasium studeert ze Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Amsterdam. Nog altijd woont ze in de hoofdstad. Meijsing geeft van 1971 tot 1976 les aan het Ignatius College in Amsterdam. Hierna werkt ze drie jaar als wetenschappelijk medewerker aan het Instituur voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. In 1978 wordt ze literatuurredacteur van Vrij Nederland. In 1987 stapt ze over naar Elsevier en bekleedt daar tot 1998 dezelfde functie.

1949: de geboortedag van Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu (Tel Aviv, Israël, 1949) is een Israëlisch diplomaat en politicus bij de Likoedpartij. Hier is hij sinds 20 december 2005 de partijleider. Op 7 augustus 2005 dient hij zijn ontslag in als minister van Financiën in de tweede regering-Sharon. Dit nadat de regering beslist om de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen. Van 1996 tot 1999 is hij voor het eerst minister-president van Israël. Van maart 2009 is hij opnieuw de premier van dat land. Hij wordt in 2019 beschuldigd van fraude, omkoping en een vertrouwensbreuk. Het is voor het eerst dat een Israëlische premier in staat van beschuldiging wordt gesteld. Na de verkiezingen van 2020 vormt Netanyahu een kabinet met Hosen L’Yisrael van Benny Gantz. Zij spreken af om tijdens het ambtstermijn ieder 18 maanden het premierschap te vervullen, te beginnen met Netanyahu. De coalitie komt in 2020 alweer ten val. Na de verkiezingen in 2021 krijgt de regeringscoalitie Lapid-Bennett voldoende stemmen om te mogen gaan regeren. Deze stemming betekent het eind van Benjamin Netanyahu’s 12-jarige premierschap.

1956: de geboortedag van Carrie Fisher

Carrie Fisher (Beverly Hills, Californië, VS, 1956) was een Amerikaanse actrice. Zij is voornamelijk bekend van haar rol als prinses Leia in de Star Wars-films.  Van Carrie Fisher’s hand verschijnt het autobiografische boek Postcards from the edge. Dit boek is verfilmd met Meryl Streep, Shirley MacLaine en Dennis Quaid. In 2008 gaat Carrie op tournee om lezingen te geven onder het motto Wishful Drinking. Ze vertelt over haar drank- en drugsverslaving en over haar leven met een bipolaire stoornis. Hiervoor ontvangt ze in 2010 een Grammy Award. In 2013 is er sprake van dat zij wederom de rol van prinses Leia zal spelen in Star Wars VII. De rol gaat uiteindelijk naar haar dochter, Billy Lourd.


Reacties

Geef een reactie