Historie van 21 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 21 september hebben plaatsgevonden.

1937: The Hobbit ligt in de boekenwinkels

The Hobbit wordt gepubliceerd door J.R.R. Tolkien. Het is een fantasieboek voor kinderen en wordt gezien als een belangrijk werk in de jeugdliteratuur.

1955: PSV speelt in een Europees kampioenschap

PSV is de 1e Nederlandse club die speelt in een Europees kampioenschap. De Eindhovenaren verliezen met 6-1 van Rapid Wien.

1957: Perry Mason is voor het eerst op tv

De eerste aflevering van Perry Mason wordt uitgezonden. Acteur Raymond Burr speelt bijna 10 jaar de rol van advocaat Perry Mason.

2004: start van de bouw van de Burj Khalifa

Op deze dag wordt gestart met de bouw van de Burj Khalifa in Dubai. De toren is maar liefst 828 meter hoog en is daarmee vooralsnog de hoogste toren ter wereld. Diederick Dam, eigenaar van architectenbureau Dam&partners, werpt een blik op de bekende toren in Villa VdB.

1866: de geboortedag van H.G. Wells

H.G. Wells (Bromley, Groot-Brittannië, 1866) was een Britse auteur van onder meer The Invisible Man en The War of the Worlds. Deze boeken zijn beide verfilmd, de laatste door Steven Spielberg in 2005. Op 31 oktober 1938 (Halloween) wordt een hoorspel opgevoerd van The War of the Worlds, geproduceerd door Orson Welles. Het verhaal gaat over marsmannetjes die met verwoestende machines de aarde aanvallen. Door veel mensen wordt dit hoorspel voor waar aangenomen. Paniek breekt uit en massahysterie is het gevolg. Orson Welles geeft tijdens de uitzending meerdere malen aan dat het een hoorspel betreft. Hierdoor en vanwege het feit dat Welles belooft nooit meer iets dergelijks uit te halen, ontkomt hij en het radiostation aan vervolging. Wells en Welles ontmoeten elkaar later en lachen smakelijk om het voorval. Op de plek in New Jersey waar de ‘marsmannetjes’ zouden zijn geland, is een plaquette geplaatst. Hij overlijdt op 13 augustus 1946.

1921: de geboortedag van Piet Ekel

Piet Ekel (Soest, 1921) was een Nederlandse acteur. Hij speelt in meer dan 1.000 hoorspelen. Daarnaast is hij de Nederlandse stem (nasynchronisatie) van de acteur Harold Lloyd. Ook is hij te beluisteren als vader van het tekenfilm kuiken Calimero. Het meest bekend is Piet Ekel als Malle Pietje uit de succesvolle kinderserie Swiebertje. 7 jaar lang, tot en met de laatste uitzending in 1975, speelt hij de handelaar in oude spulletjes. Hij heeft een boek geschreven getiteld Een Luisterrijk Verleden. Hij was de laatste nog levende acteur van Swiebertje. Piet Ekel overlijdt op 28 juni 2012 op 90-jarige leeftijd in Soest.

1931: de geboortedag van Larry Hagman

Larry Hagman (Fort Worth, Texas, VS, 1931) was een Amerikaanse acteur en regisseur. Hij wordt bekend van de serie I Dream Of Jeannie. Zijn grootste rol speelt hij als de gehate Texaanse oliebaron J.R. Ewing uit de succesvolle tv-serie Dallas. Hij is tevens te zien naast John Travolta in de film Primary Colors. De laatste jaren van zijn leven kampt Larry Hagman met zijn gezondheid. Dat weerhoudt hem er niet van om in 2012 wederom in de huid te kruipen van de gehate J.R., naast oude bekenden als Linda Gray (Sue Ellen) en Patrick Duffy (Bobby Ewing), in het vervolg van Dallas. Larry Hagman overlijdt in Dallas, Texas, VS op 23 november 2012 op 81-jarige leeftijd.

1934: de geboortedag van Leonard Cohen

Leonard Cohen (Montreal, Canada, 1934) was een Canadese dichter, folksinger/-songwriter en schrijver. Hij leert als tiener gitaar spelen. Hij start de groep The Buckskin Boys. In 1956 debuteert hij met Let Us Compare Mythologies. In 1967 verhuist hij naar de Verenigde Staten waar hij bekend wordt als singer/songwriter. Hij zingt onder ander het nummer Suzanne. Leonard Cohen is opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Leonard Cohen overlijdt op 7 november 2016 op 82-jarige leeftijd.

1945: de geboortedag van Epi Drost

Epi (Eimert, Epy) Drost (Amersfoort, 1945) was een Nederlandse voetballer en trainer. Hij speelt tijdens zijn leven 9 keer voor Oranje. Epi speelt voor Wageningen, Heracles, FC Twente, DS’79 en later weer voor Twente. Hij is laatste man en neemt bijzonder veel risico bij het uitverdedigen en bij terugspeelballen. Tevens is hij bekend om zijn prachtige traptechniek. Zijn hoogtijdagen heeft hij bij Twente met op doel Piet Schrijvers. In 1975 speelt hij in de verloren UEFA Europa League-finale tegen Borussia Mönchengladbach. In 1977 wint hij met Twente de KNVB Beker. Twente wint met 3-0 van PEC Zwolle onder meer door een verwoestend afstandsschot van Epi. Eén van zijn bijnamen luidt ‘Mister FC Twente’. Na zijn carrière wordt Epi trainer. Tijdens een wedstrijd van oud-internationals zakt hij in elkaar. Reanimatie mag niet meer baten. Epi Drost overlijdt in Rotterdam op 27 mei 1995. Hij is slechts 49 jaar geworden. In 2007 verschijnt een boek over het leven van Epi Drost geschreven door Bert Nederlof. Volgens de schrijver is de schrijfwijze van zijn naam ‘Epy’.

1947: de geboortedag van Stephen King

Stephen King wordt in 1947 geboren in Portland (Maine). Op jonge leeftijd verlaat zijn vader het gezin en groeit Stephen op zonder vader. Het gezin verhuist dan in korte tijd een aantal keer. Maar Maine zal altijd centraal blijven staan in het leven van Stephen. Hij begint al op jonge leeftijd met het schrijven. Op 13-jarige leeftijd vindt hij een doos met oude boeken van zijn vader, vooral horror- en science-fictionboeken. Hij raakt direct verslingerd aan deze genres.

1953: de geboortedag van Arie Luyendijk

Arie Luyendijk (Sommelsdijk, 1953) is een voormalige Nederlandse autocoureur. In de jaren 70 begint hij met autoracen. In zijn klasse wint hij 3 maal het Nederlandse kampioenschap. In 1977 wordt hij Europees kampioen in de Super Vee. Hij mag dan de overstap maken naar de Formule 3. In 1984 verhuist hij naar de Verenigde Staten waar hij ‘rookie of the year’ wordt (beste nieuwkomer), omdat hij het Super Vee-kampioenschap wint. Hij wint 2 maal de belangrijkste Indy Carrace, de Indianapolis 500. In 1990 vestigt hij zelfs de snelste Indy 500 aller tijden. In 2001 maakt hij een redelijk succesvolle comeback. Arie heeft inmiddels zijn helm aan de wilgen gehangen

1968: de geboortedag van Ricki Lake

Ricki Lake (Hastings-on-Hudson, New York, VS, 1968) is een Amerikaanse talkshowhost en actrice. In Nederland is ze vooral bekend door haar eigen gelijknamige talkshow. De eerste aflevering van Ricki Lake is op 13 september 1993. Daarvoor acteert ze veel. Er worden in de talkshow vele controversiële onderwerpen behandeld. In de jaren 90 boekt deze show grote successen, maar in het begin van de jaren 2000 lopen de kijkcijfers terug. In 2004 stopt Ricki Lake na 11 jaar met haar talkshow. Ricki is moeder van 2 kinderen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE