Historie van 22 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 april hebben plaatsgevonden.

1915: 1e gebruik van gifgas tijdens Eerste Wereldoorlog

Voor het eerst tijdens de Eerste Wereldoorlog maken de Duitsers bij de Belgische plaats Ieper gebruik van gifgas, ook al is dit sinds de vredesconferentie van Den Haag in 1899 verboden. Later zullen alle strijdende partijen gifgas inzetten. Het strijdgas kost aan duizenden militairen het leven. Aanvankelijk wordt gebruik gemaakt van chloorgas, in december 1915 maakt het sterkere fosfeengas zijn intrede op het slagveld. Vanaf 1917 wordt gebruik gemaakt van mosterdgas. De bijnaam van dit gifgas is Yperiet, vernoemd naar de plaats Ieper.

1943: het 1e rapport over LSD

Op 22 april 1943 verschijnt het 1e rapport over LSD van de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann. Hofmann is de uitvinder van deze hallucinogenen stof. Hij heeft het zelf eens geprobeerd. Zijn eerste trip is geen succes: zo denkt hij dat zijn buurvrouw een kwade heks is. Andere trips verlopen plezieriger. Als hij zijn ogen sluit ziet hij vrolijke, kleurrijke beelden.

1983: ‘echte’ dagboeken van Adolf Hitler ontdekt

Het Duitse magazine Der Stern maakt bekend in het bezit te zijn van de dagboeken van Adolf Hitler. Het blad zegt dat de dagboeken zijn gevonden in een vliegtuigwrak in Oost-Duitsland. Bij nader inzien blijken de dagboeken vervalsingen.

1904: de geboortedag van J. Robert Oppenheimer

J. Robert Oppenheimer (New York, VS, 1904 – New Yersey, VS, 1967) staat bekend als de ‘vader van de atoombom’. Als hoofd van het Manhattan-team is hij verantwoordelijk voor de eerste succesvolle atoomexplosie in de woestijn van Los Alamos in 1945. Een maand later droppen Amerikaanse vliegtuigen 2 atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, waarmee de Tweede Wereldoorlog effectief ten einde wordt gebracht. De bombardementen ontketenen echter wel een wapenwedloop tussen de 2 overgebleven supermachten die de wereld de daaropvolgende 50 jaar in zijn greep zou houden.

1937: de geboortedag van Jack Nicholson

Een karakteristieke kop met een eeuwige grijns. Jack Nicholson is allesbehalve een doorsnee acteur. In de tientallen jaren die zijn carrière inmiddels omspannen heeft Nicholson zich weten te onderscheiden van zijn vakgenoten door een uitzonderlijk gevoel voor bijzondere rollen aan de dag te leggen. Klassiekers als Easy Rider en One Flew Over The Cuckoo’s Nest zijn niet voor te stellen zonder de maniakale blik van Nicholson.

1938: de geboortedag van Henk Groot

Henk Groot (Zaandijk, 1938) was een voormalige Nederlandse voetballer. Samen met zijn oudere broer Cees verhuist hij in 1959 van Stormvogels naar Ajax. In zijn 1e wedstrijd voor de Amsterdammers weet hij 3-maal het net te vinden en wordt hij met Ajax in zijn 1e jaar landskampioen. In 1963 verkast hij met gemengde gevoelens naar Feyenoord, waar hij wederom landskampioen wordt. Henk Groot speelt 33 wedstrijden voor de Rotterdammers als hij wordt teruggehaald naar Ajax. Daar beëindigt hij zijn carrière noodgedwongen door een hardnekkige knieblessure in 1969. Tussen 1959 en 1970 speelt hij 305 officiële duels voor Ajax en maakt 207 doelpunten voor de Amsterdammers. Alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen scoren vaker voor Ajax. Groot heeft nog steeds een uniek record in handen bij Ajax. In het seizoen 1960/61 maakt hij 41 competitiedoelpunten, een ongeëvenaard record bij de Amsterdammers. Groot speelt 39 maal voor het Nederlands Elftal. Hij scoort 12 doelpunten voor Oranje. Henk Groot overlijdt op 11 mei 2022 in Zaandam. Hij is 84 jaar geworden. (Foto: ANP).

1946: de geboortedag van Midas Dekkers

Midas Dekkers (Haarlem, 1946) ontwikkelt zijn liefde voor dieren tijdens zijn studie in Amsterdam. Zijn liefde voor mensen ontwikkelde zich in het café van zijn ouders. Zijn boeken hebben als onderwerp de raakvlakken tussen deze 2 werelden. Daarbij valt er vaak wat te leren, maar wellicht meer te lachen. Het werk van Dekkers is licht van toon en bij het lezen van zijn ironische commentaar ligt de lezer vaak schaterend van het lachen op de bank. Zijn gortdroge constateringen maken hem tot de leukste bioloog van Nederland. Niet alleen wint hij met zijn boeken 3 zilveren griffels, hij maakt ook enkele televisieprogramma’s over zijn grote liefdes: leven en boeken. (Foto: ANP).

1950: de geboortedag van Peter Frampton

Peter Frampton (Beckenham, Groot-Brittannië, 1950) kent een lange carrière in de muziek. Hij wordt beroemd als lid van The Herd en groeit uit tot een tieneridool. Moe van de gillende meiden verlegt hij zijn muzikale koers wanneer hij, samen met Steve Mariott van de Small Faces, een nieuwe groep opricht genaamd Humble Pie. In 1972 verlaat Frampton de groep weer om zich op zijn solowerk te richten. Het album Winds of Change wordt een bescheiden hit, maar wordt opgevolgd door Frampton Comes Alive, waarvan er maar liefst 6 miljoen exemplaren worden verkocht. Framptons naam als stadionrocker is gevestigd, al weet hij het succes van zijn vorige albums niet meer te overtreffen. Een ernstig auto-ongeval houdt hem enkele jaren uit de publiciteit. Hij speelt nog wel in de film Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, maar houdt zich verder in de luwte. Pas in 1987 staat hij weer voor een groot publiek als gitarist in de begeleidingsband van David Bowie. In 2011 is het 35 jaar geleden dat Frampton Comes Alive is uitgebracht. Ter gelegenheid hiervan toert Frampton over de hele wereld en speelt hij alle nummers van de plaat. Peter Frampton wordt in 2014 opgenomen inThe Musicians Hall Of Fame. (Foto: ANP).

1977: de geboortedag van Mark van Bommel

Mark van Bommel (Maasbracht, 1977) is een voormalige voetballer en aanvoerder van Oranje. Hij begint zijn carrière bij Fortuna Sittard, waarna hij wordt gekocht door PSV. Na één jaar Barcelona vertrekt de middenvelder naar Bayern München. In 2010 is hij met die club verliezend finalist in de Champions League. Tevens wordt hij vice-wereldkampioen in datzelfde jaar met Oranje. Eind 2010 maakt Mark van Bommel de overstap van München naar het Italiaanse AC Milan. Vanaf het seizoen 2012 speelt hij weer voor PSV. In mei 2013 hangt hij zijn kicksen aan de wilgen. Daarna wordt hij coach. Zo is hij vanaf 2014 assistent-trainer van het Nederlands Elftal. Vanaf februari 2016 is Mark van Bommel jeugdtrainer van de middenvelders van PSV. Hij wordt in juni 2018 aangesteld als hoofdcoach van PSV. In december 2019 ontslaat de clubleiding hem wegens tegenvallende resultaten. Op 27 mei 2021 tekent hij een contract bij VfL Wolfsburg. De club ontslaat hem op 24 oktober 2021 wegens tegenvallende resultaten. Sinds mei 2022 traint hij het Belgische Royal Antwerp. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE