Historie van 22 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 augustus hebben plaatsgevonden.

1567: komst van de hertog van Alva

De Spaanse hertog van Alva komt naar de Nederlanden als landvoogd . Als reactie op de Beeldenstorm, het vernietigen van katholieke beelden en plaatsen, stuurt koning Filips van Spanje zijn beste veldheer naar de Nederlanden. Een waar schrikbewind is het gevolg.

1864: oprichting van het Rode Kruis

Het Internationale Rode Kruis wordt opgericht. Het Rode Kruis is met bijna 100 miljoen leden, vrijwilligers en supporters en 189 nationale organisaties de grootste humanitaire organisatie in de wereld.

1962: aanslag op president De Gaulle

De geheime organisatie OAS, die tegen de onafhankelijkheid van Algerije van Frankrijk is, pleegt een aanslag op president De Gaulle. De Gaulle overleeft de kogelregen mede doordat zijn Citroën DS ondanks lekke banden bestuurbaar blijft.

1994: Kabinet-Kok I beëdigd

Wim Kok lost Ruud Lubbers af als minister-president van Nederland en staat aan het hoofd van het 1e paarse kabinet. “De roden en de liberalen hebben elkaar gevonden.” Beluister ook het fragment uit Villa VdB, waarin Frits Wester over deze gebeurtenis vertelt.

1999: het Museumplein gaat open

Het Amsterdamse Museumplein gaat officieel open na een grondige verbouwing. De Zweedse architect Anderson ontwerpt het plan.

2009: strandrellen in Hoek van Holland

Tijdens het festival Sunset Grooves in Hoek van Holland breken ernstige rellen uit. Als gevechten uitbreken, worden agenten in burger herkend. Zij voelen zich zo in het nauw gedreven dat ze naar het vuurwapen grijpen. Eén persoon komt om het leven, een aantal raakt gewond.

1934: de geboortedag van Norman Schwarzkopf

Norman Schwarzkopf (Trenton, New Jersey, VS, 1934) was een Amerikaanse 4 sterren-generaal buiten dienst. Hij is tijdens de eerste Golfoorlog verantwoordelijk was voor de operaties in de hoorn van Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Hij maakt onder andere een gedetailleerd plan voor de defensie van olievelden in de Perzische Golf, omdat deze mogelijk bedreigd werden door Irak. Dit is de grondlegging voor de operatie Desert Storm en Desert Shield. In 1991 legt hij zijn militaire functies neer en schrijft een biografie getiteld It Doesn’t Take A Hero. Norman Schwarzkopf had een IQ van 170. Hij overlijdt op 27 december 2012.

1946: de geboortedag van Felix Meurders

Felix Meurders wordt in 1946 geboren in Maastricht. Vanaf 1964 maakt hij zijn eerste stappen op radiogebied. Het maken en presenteren leert hij bij de afdeling Maastricht van MINJON (Miniatuur Jeugdomroep Nederland). MINJON is een activiteit van de AVRO. Tijdens het Bronshoes-festival in 1968 wint hij een wedstrijd voor dj’s. Hierdoor krijgt hij de kans om bij Radio Luxemburg te gaan werken. Tegelijkertijd krijgt hij een aanbieding van de NOS. Hij begint daar als producer/samensteller. In februari 1969 wordt Felix Meurders dj.

1966: de geboortedag van Rob Witschge

Rob Witschge (Amsterdam, 1966) is een voormalige Nederlandse voetballer. Hij speelt in zijn voetballoopbaan onder andere voor Ajax, Feyenoord en FC Utrecht. In mei 2000 slaagt hij voor het diploma trainer coach. In 2004 wordt hij assistent-bondscoach van het Nederlands voetbalelftal met de hoofdcoaches Marco van Basten en John van ’t Schip. Daarna verhuist hij mee met Van Basten naar Ajax. Als deze vertrekt is hij tijdelijk werkzaam bij Haarlem. Rob is de oudere broer van Richard Witschge.

1979: de geboortedag van Mia Audina

Mia Audina (Jakarta, Indonesië, 1979) is een voormalige badmintonspeelster. Zij is in Indonesië geboren maar komt sinds 2000 voor Nederland uit. In 1994 wordt ze voor het eerst met de Indonesische nationale selectie wereldkampioen. In april 2004 verovert ze, als Nederlander, de Europese titel in het enkel- en het dubbelspel. Daarmee stijgt ze naar de 2de plaats op de wereldranglijst voor het vrouwenenkelspel. Ze wint tot en met juli 2004 in totaal 9 Grand Prix-toernooien en de zilveren plak op de Olympische spelen in Atlanta. In augustus 2006 besluit zij het professioneel badmintonnen af te sluiten. In 2010 maakt ze een comeback, maar in 2011 maakt ze definitief een eind aan haar loopbaan.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE