Historie van 22 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 december hebben plaatsgevonden.

1770: het IJzerkoekenoproer

Het IJzerkoekenoproer is de naam voor de volksopstand in Coevorden op 22 december 1770. De kerkeraad doet een voorstel tot afschaffing van het uitdelen van nieuwjaars- of ijzerkoeken aan daklozen. Als het verbod wordt uitgevaardigd, veroorzaakt het al direct grote onrust onder de bevolking. Een protestbijeenkomst wordt verboden. Op oudejaarsdag belegert een boze meute het raadhuis aangevoerd door ijzerkoekenbaksters. De bestuurders geven toe, maar daarmee is de belegering nog niet voorbij. Uiteindelijk moet de magistraat onder begeleiding van garnizoenssoldaten naar huis gebracht worden.

1808: opvoering van de vijfde symfonie van Beethoven

De vijfde symfonie van Beethoven wordt voor het eerst opgevoerd. Het is een van de meest bekende composities van de West-Europese klassieke muziek. Het totale stuk bestaat uit vier delen, met als begin het bekende thema dat zich het best laat beschrijven als ta-ta-ta-táa. Al snel na de prèmiere in Wenen, krijgt het werk zijn reputatie. Men noemt het een van de belangrijkste werken van de eeuw. Deze symfonie, en vooral de opening, zijn wereldwijd bekend. Als gevolg hiervan zijn elementen uit de symfonie opgedoken in discomuziek en in de rock en roll. In morsecode staat ta-ta-ta-táa (. . . _) voor de letter V. Dat wordt tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt voor V=Victory (V staat voor overwinning).

1972: overlevenden van de Andesvliegramp

Hulpverleners vinden de eerste overlevenden van de vliegramp met een vliegtuig van Uruguayaanse Luchtvaartmaatschappij. Op 13 oktober vertrekt de Fokker Fairchild van Montevideo naar Santiago in Chili met aan boord onder meer een rugbyteam. Het vliegtuig komt in turbulent weer en stort neer in de Argentijnse Andes. Oorspronkelijk overleven 25 van de 45 passagiers. Door een lawine op de berg overlijden nog eens acht mensen. Twee van hen zoeken hulp en bereiken na tien dagen de bewoonde wereld. De overlevenden plegen kanibalisme om te overleven.

1989: opening van de Brandenburger Tor

Na bijna dertig jaar wordt de Brandenburger Tor in Berlijn weer geopend. Dit beëindigt de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn. Als president John Kennedy de poort bezoekt, hangen de Sovjets grote vlaggen aan de andere kant, zodat hij de Oost-Berlijnse kant niet kan zien. Op 22 december wordt de Brandenburger Tor symbolisch geopend door bondskanselier Helmut Kohl die zijn Oost-Duitse collega Modrow onder de poort de hand schudt.

1960: de geboortedag van Lulu Wang

Lulu Wang is op 22 december 1960 geboren te Beijing. Als enig kind verzint ze verhalen om de eenzaamheid te verdrijven. Op haar elfde schrijft ze een eerste cabaretstuk dat haar lerares Culturele Propaganda ten tonele laat voeren. Daarna schrijft ze stiekem liefdesromannetjes, waarin Chinese dames flauwvallen en Chinese mannen zuchten. In 1979 begint ze met haar studie Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Beijing. In 1986 komt ze naar Nederland om les te gaan geven aan de hogeschool van Maastricht. Hier leert ze Nederlands van haar Vlaamse hospita, zodat ze in 1988 kan beginnen aan haar debuutroman Het Lelietheater. Lulu Wang beschrijft hierin haar jeugd in China.

1858: de geboortedag van Giacomo Puccini

Giacomo Puccini (Lucca, Italië, 1858 – Brussel, 29 november 1924) was een Italiaans componist. Hij wordt beschouwd als een van de beste operacomponisten aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Zijn derde opera, Manon Lescaut, is een enorm succes en brengt hem in contact met schrijvers Illica en Giacosa, die voor La Bohème Tosca, en Madama Butterfly met hem zouden samenwerken. Dit drieluik vormt Puccini’s grootste successen. Hierna componeert Puccini nog maar mondjesmaat. In 1903 raakte hij gewond als gevolg van een auto-ongeluk. Zijn laatste opera Turandot blijft onvoltooid; de laatste twee scènes worden afgemaakt door Franco Alfano. Puccini’s melodieën zijn echter van een onsterfelijk karakter en zijn opera’s ontroeren nog steeds avond na avond het publiek. Foto: ANP.

1945: de geboortedag van Joris Voorhoeve

Joris Voorhoeve (Den Haag, 1945) is een Nederlands politicus, oud-minister en hoogleraar. Voorhoeve wordt in 1979 benoemd tot hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen aan de Universiteit Wageningen. Vanaf 1990 is hij deeltijdhoogleraar Internationale Organisaties te Leiden. In september 1982 wordt hij lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Voorhoeve volgt in 1986 Ed Nijpels op als fractieleider van de VVD en blijft dat tot 30 april 1990. In januari 1991 verlaat hij het parlement. Vervolgens is hij vier jaar directeur van Instituut Clingendael. Als minister van defensie (1994-1998) krijgt hij met het Srebenica-drama te maken. Op 31 augustus 2006 maakt de Ministerraad bekend dat hij tot 1 oktober 2006 fulltime staatsraad zal blijven. Sinds 2007 is hij voorzitter van de raad van toezicht van Oxfam/Novib. In 2010 geeft Voorhoeve zijn lidmaatschap van de VVD op. Hij heeft principiële bezwaren tegen samenwerking met de PVV.

1947: de geboortedag van Bill van Dijk

Bill van Dijk (Rotterdam, 1947) is een Nederlands zanger en musicalster. Van Dijk is vooral bekend van zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 1982 met  het nummer Jij en ik, en zijn hoofdrol in de musical Cyrano in 1992 en1993. Hij is tevens enkele jaren de vaste zanger van het volkslied voorafgaande aan wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal. Bill van Dijk spreekt stemmen in bij het kindertelevisieprogramma Sesamstraat van de NPS. Hij zingt veel liedjes van Sesamstraat-CD’s. In 2008 speelt Bill een rol in de film Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek. In 2009 is hij te zien in de musical De Palingvissers. Bill van Dijk speelt in 2011 de rol van The Wizard in de musical Wicked. Hij is in 2013 te zien in de rol van Pilatus in de productie Jesus Christ Superstar.Het geheel wordt gespeeld in de Rotterdamse haven. Er werken ook amateurs mee aan de productie. Bill  van Dijk is op 8 september 2013 te gast in Tijd Voor MAX. Samen met onder anderen Peter Faber speelt hij in Revival, een Parade-voorstelling.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE