Historie van 22 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 februari hebben plaatsgevonden.

1632: ‘de aarde draait om de zon, niet andersom’

Galileo Galilei publiceert zijn Dialoog Over De 2 Belangrijkste Wereldsystemen. Hierin beschrijft hij dat de aarde om de zon draait en niet, zoals Ptolemaeus aanneemt, dat de zon om de aarde draait. In het jaar daarna wordt hij naar aanleiding van het boek verdacht van ketterij. Zijn werk komt op de index van verboden boeken en Galilei krijgt na een kerkelijk proces een levenslang huisarrest. In 1992 spreekt Paus Johannes Paulus II een excuus uit waarmee Galilei’s naam eindelijk wordt gezuiverd en Galilei zelfs wordt erkend als gelovig mens.

1944: ‘Vergissingsbombardement’ Nijmegen

Geallieerde bommenwerpers bombarderen Nijmegen. Er vallen ongeveer 800 doden en in een halve minuut wordt een deel van de historische binnenstad verwoest. In voorbereiding op de invasie in Normandië in juni 1944 willen de geallieerden zoveel mogelijk schade toebrengen aan Duitse vliegtuigfabrieken. Het eerste doel is daarom de Duitse stad Gotha waar zich de Messerschmidt jachtvliegtuigenfabriek bevindt. Vanwege het slechte zicht kiezen de piloten een ander doel. Ook dat doel, Eschwege, blijkt niet haalbaar. Ze kiezen daarom gelegenheidsdoelen. De groep is inmiddels uiteengevallen. Een deel laat hun bommen vallen op de Nederlandse steden Arnhem, Deventer en Enschede waar tientallen doden vallen. Een ander deel van de bommenwerpers laat hun bommen vallen op Nijmegen waar het spooremplacement het doel is. Het luchtalarm gaat te laat af hetgeen het grote aantal doden verklaart. De stad staat 3 dagen in brand.

1956: Heartbreak Hotel bereikt de hitlijsten

Met het nummer Heartbreak Hotel behaalt Elvis Presley voor het eerst de hitlijsten. Hij zingt het nummer live op de Amerikaanse televisie en vanaf dat moment is een nationale beroemdheid. In dat jaar begint tevens zijn carrière als filmster met Love Me Tender en Jailhouse Rock. (Foto: ANP.)

2010: goud voor Wüst op de 1.500 meter

Schaatster Ireen Wüst wint op de Olympische Winterspelen in Vancouver een gouden medaille op de 1.500 meter. Ze blijft haar concurrenten voor en wint met de snelle tijd 1.56,89 een gouden plak. Het is de derde gouden medaille voor Nederland tijdens de spelen in Vancouver. (Foto: ANP.)

2021: Daft Punk stopt ermee

Op 22 februari 2021 stopt het Franse house- en electropop duo Daft Punk ermee. In een 8 minuten durende video met de titel Epilogue  kondigden de 2 mannen met onafscheidelijke integraalhelmen aan dat ze er na 28 jaar de brui aan gaven. (Foto: Shutterstock) Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeitje.

1949: de geboortedag van Niki Lauda

Niki Lauda (Wenen, 1949) debuteert als autocoureur in de Formule 1 door in 1971 zich met het geld van zijn familie in te kopen bij het team van March. Hij leert het vak snel en in 1974 heeft hij zoveel indruk gemaakt, dat hij een contract krijgt aangeboden door Scuderia Ferrari. In 1975, 1977 en 1984 wint hij de wereldtitel. Niki Lauda overleeft maar net een verschrikkelijk ongeluk in 1976 op de Nürburgring als zijn Ferrari materiaalpech krijgt, in de vangrail schiet en in brand vliegt. Hij wordt bedolven door een zee van vlammen. Een aantal medecoureurs stoppen hun race en weten hem uit de brandende bolide te bevrijden. Hij vecht lange tijd voor zijn leven in het ziekenhuis. Een deel van zijn lichaam en dan met name zijn gezicht is verbrand en hij is voor het leven getekend.

1950: de geboortedag van Lenny Kuhr

Lenny Kuhr wint in 1969 het Eurovisie Songfestival in Madrid met het lied De Troubadour. Ze is echter niet de enige winnaar. Ook Spanje, Frankrijk en Engeland behalen de eerste plaats. Hierna heeft Lenny veel succes in Frankrijk en 1972 heeft ze een grote nummer 1-hit met Jesus Christo. Lenny Kuhr is geboren in Eindhoven. Haar talent wordt ontdekt bij het Eindhovense Cabaret der Onbekenden, waar ook Anneke Grönloh en Armand zijn ontdekt. Later maakt ze haar debuut in het VARA-programma Nieuwe Liedjes. In 1980 scoort ze in Nederland weer een grote hit met het nummer Visite. Hierop zingen Les Poppys mee. In de jaren 80 verschijnen een aantal albums en singles die het succes van Visite niet kunnen evenaren en na 1986 wordt het wat stiller rond de zangeres. In 1990 slaat ze een nieuwe weg in en neemt samen met haar partner, auteur Herman Pieter de Boer, een nieuw album op met luisterliedjes. Vanaf deze tijd begint ze op te treden in het theatercircuit en heeft hiermee veel succes.

1969: de geboortedag van Hans Klok

Hans Klok (Purmerend, 1969) begint op zijn 10e verjaardag met een goocheldoos zijn carrière. Inmiddels heeft hij in 2006 Stage entertainment Magic opgericht. Hans Klok heeft zich ontwikkeld tot een van de succesvolste illusionisten van Europa. In 2006 en 2007 heeft hij een show in Las Vegas. Zijn assistente is niemand minder dan Pamela Anderson. Hans goochelt in 2009 in Ouwehands Dierenpark en in 2011 in Carré met het programma Circus Hurricane. In februari 2012 is Hans Klok te zien in de modeshow in Londen van Stella McCartney. Tevens krijgt hij in 2012 de titel Member Of The Inner Circle With Gold Star van The Magic Circle. Deze titel is maar voor weinige goochelaars weggelegd. (Foto: ANP.)

1971: de geboortedag van Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) debuteert op 23-jarige leeftijd Grunberg met Blauwe Maandagen, een sterk autobiografische roman waarin onder andere zijn joodse afkomst aan bod komt. Het boek wordt een internationaal succes: het wordt vertaald naar het Engels, Duits, Deens, Italiaans, Frans, Spaans, Zweeds en Japans. Met zijn tweede roman, Figuranten (1997), bevestigt hij zijn talent. Op dit moment woont en werkt hij in New York. Grunberg wint vele prijzen waaronder De Gouden Uil, De AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. (Foto: ANP.)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE