Historie van 22 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 januari hebben plaatsgevonden.

1942: De Groot wint de Elfstedentocht

In Friesland vindt de achtste Elfstedentocht plaats. De winnaar is Sietze de Groot uit Weidum. Het wordt een desastreuze tocht waarbij drie doden vallen.

1965: het Verdrag van Straatsburg

Het Verdrag van Straatsburg waarbij medewerking aan radio-uitzendingen vanuit internationale wateren wordt verboden wordt ondertekend. Nederland ondertekent dit verdrag pas in 1974. Dit betekent het einde voor onder meer Radio Veronica. De laatste uitzending is op 31 augustus 1974.

1972: toetreding van de nieuwe EEG-leden

In Brussel worden de verdragen inzake de toetreding van nieuwe leden van de EEG ondertekend. Het zijn Denemarken, Groot-Brittannië, Ierland en Noorwegen.

1907: de geboortedag van Mary Dresselhuys

Marie Johanna ‘Mary’ Dresselhuys (Tiel, 1907 – Amsterdam, 19 mei 2004) was de enige echte Grande Dame van het Nederlandse toneel. Ze speelt gedurende haar carrière een groot aantal diverse rollen, maar oogst toch het meest succes als comédienne. Met name in het begin van haar acteerloopbaan kiest ze voor de komische kant. De latere periode groeit ze naar zwaardere stukken toe, onder andere door haar huwelijk met Cees Lasseur, op dat moment leider van het Centraal Toneel in Amsterdam. Maria Johanna Dresselhuys wordt op 22 januari 1907 in Utrecht geboren. Ze groeit op in Tiel als derde kind van moeder Chris en vader Cor Dresselhuys, een tabaksmagnaat die niets van de acteeraspiraties van zijn dochter moet hebben. De jonge Dresselhuys zet toch door en speelt binnen een paar jaar de sterren van de hemel. Film is nooit een favoriet geweest van de actrice. Ze is slechts in enkele films te zien. (Foto: ANP)

1940: de geboortedag van John Hurt

Met een carrière van 40 jaar op zak en even zoveel prijzen in de kast, mag John Vincent Hurt (Shirebrook, Groot-Brittannië, 1940) tot de grote acteurs van de vorige eeuw worden gerekend. Dat hij echter met 2 benen in het nieuwe millenium staat bewijst hij door nog altijd met evenveel enthousiasme en karakter te acteren als ooit. De Britse acteur staat bekend als een geloofwaardig vertolker van legendarische figuren uit het verleden, van keizer Claudius tot Shakespeare’s King Lear. Dat hij ook het experiment niet schuwt blijkt uit zijn gevarieerde keuze aan rollen. Hurt speelt zowel in luchtige Hollywood-komedies als in loodzware Europese producties, zoals bijvoorbeeld The Elephant Man en 1984.

1971: de geboortedag van Wendy van Dijk

Wendy van Dijk (Weesp, 1971) mag zich al jaren tot de populairste televisievrouwen van Nederland rekenen. Met programma’s als Hart in Actie en Ushi en van Dijk weet ze zich te presenteren als een actrice met het hart op de goede plek en in het bezit van een gezonde dosis humor. Het levert haar in 2002 de Rembrandt Award op voor TV-vrouw van het jaar. Een jaar later wint ze de felbegeerde zilveren Televizier-ster én de Televizierring. Heel Nederland leeft met de presentatrice mee wanneer drie dagen voor haar geplande huwelijk met Volumia-zanger Xander de Buisonjé uitlekt dat hij ontrouw is geweest. Van Dijk is op dat moment drie maanden zwanger. Inmiddels is de presentatrice moeder van een kerngezonde zoon, genaamd Sem, en van een dochter. Vanaf 2009 heeft ze een relatie met Erland Galjaard. In 2009 speelt Wendy de Antilliaanse weervrouw Lucretia Martina, die te zien is in Ushi en Dushi. De Amsterdamse Loes is het typetje dat Wendy in 2010 uitbeeldt in Ushi en Loesie. Ushi & The Family is de titel van het programma dat in oktober 2011 van start gaat. Wendy speelt daarin verschillende typetjes uit een familie, de familie Leenders uit Tegelen. Tevens is ze een van de presentatoren van The X Factor en The Voice Of Holland. Vanaf 2012 speelt ze in de tv-serie Moordvrouw en vanaf 2013 is ze de vaste presentatrice van Wie Ben Ik?. Wendy trouwt op 5 september 2014 met RTL-baas Erland Galjaard. Samen met Chantal Janzen helpt ze in 2017 kinderen die vinden dat hun ouders in het huwelijk moeten treden in het programma Janzen en Van Dijk. In 2019 maakt Wendy de overstap van RTL 4 naar SBS6.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE