Historie van 22 juli

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 juli hebben plaatsgevonden.

1894: de 1e autorace

De 1e autorace vindt plaats. De wedstrijd wordt gehouden in Frankrijk en gaat van Parijs naar Rouen. De race heeft een lengte van 127 kilometer. De winnaar is graaf Jules-Albert de Dion. Zijn gemiddelde snelheid is 19 kilometer per uur en hij legt het parcours af in 6 uur en 48 minuten. Zijn auto heeft een stoommotor. Dientengevolge heeft De Dion een stoker aan boord waardoor hij niet als winnaar wordt uitgeroepen.

1934: de FBI schiet John Dillinger neer

In Chicago wordt de bekendste misdadiger van de VS van dat moment, John Dillinger, door de FBI voor een bioscoop neergeschoten. Hij overlijdt nog dezelfde dag. Dillinger is een bekende Amerikaan in de periode 1931 tot en met 1935, waarin misdadigers veel aandacht krijgen in de media, zoals Bonnie en Clyde en Ma Barker. De FBI roept hem uit tot Public Enemy Number One, de gevaarlijkste man van de VS. Hij en zijn bende vermoorden 10 mensen, onder wie een sheriff. Dillinger is vooral bekend als bankrover. Elk jaar op 22 juli komen de leden van de John Dillinger Died For You Society bijeen in de bioscoop om de laatste wandeling van de misdadiger te herinneren.

2006: Bergkamp speelt zijn laatste wedstrijd

Na 20 jaar beëindigt Dennis Bergkamp zijn carrière met een afscheidswedstrijd tussen Arsenal FC en AFC Ajax.

2011: Breivik richt bloedbaden aan in Noorwegen

In de Noorse hoofdstad Oslo vindt een bomaanslag plaats voor het regeringsgebouw. 8 mensen komen om het leven, velen raken gewond. 2 uur later schiet een man op het Noorse eiland Utøya 69 overwegend jonge mensen dood en verwondt hij er tientallen. Ze zijn daar op kamp, georganiseerd door de Noorse sociaal-democratische jeugdbeweging, die tevens eigenaar is van het eiland. Anders Behring Breivik, een 32-jarige rechts-extremist, bekent de bloedbaden te hebben aangericht. In een meer dan 1500 pagina’s tellend manifest verklaart de Noor een groot tegenstander te zijn van de multiculturele samenleving, de volgens hem islamisering van Europa veroorzaakt en het marxisme. Hij ziet zichzelf als een strijder die met zijn daad een strijd is begonnen die 60 jaar zal duren. In het altijd rustige en vredige Noorwegen en in de rest van de wereld wordt met ongeloof en afschuw gereageerd op de beide moordaanslagen.

1934: de geboortedag van Louise Fletcher

Louise Fletcher (Birmingham, Alabama, VS, 1934) is een Amerikaanse actrice. Ze begint te acteren in een aantal televisieproducties. In 1974 begint haar filmcarrière met de film Thieves Like Us. In deze film wordt zijn ontdekt voor een andere film, namelijk One Flew Over the Cuckoo’s Nest. In deze film speelt ze de onuitstaanbare zuster Ratched en is zij de tegenspeelster van Jack Nicholson. Voor deze rol krijgt zij zelfs een Oscar voor beste actrice.

1941: de geboortedag van George Clinton

George Clinton (Kannapolis, North-Carolina, VS, 1941) is een Amerikaanse muzikant, die beschouwd wordt als één van de grootvaders van de funkmuziek. Hij begint zijn carrière met het vormen van The Parliaments. Na een enkele commerciële mislukking, hebben ze uiteindelijk succes onder 2 verschillende namen. Parliament en Funkadelic zijn succesvol in de jaren 70. In 2005 is er een documentaire gemaakt over Funkadelic, genaamd Funkadelic: One nation under a Groove.

1946: de geboortedag van Mireille Mathieu

Mireille Mathieu (Avignon, Frankrijk, 1946) is een Franse zangeres. Zij wordt in 1965 bekend naar aanleiding van het televisieprogramma Le Jeu De La Chance op de Franse televisie. Zij zingt daar het nummer Jezebel van Edith Piaf. De Fransen zoeken op dat moment een vervangster voor Edith Piaf in het vertolken van de chanson réaliste. Piaf is namelijk in 1963 overleden. Johnny Stark ziet in Mireille Mathieu die vervangster. Mireille heeft ontzettend veel hits. Ze treedt met de groten der aarde op. Mireille Mathieu staat nog steeds op de planken. Op 26 januari 2011 wordt Mireille bevorderd tot Officier de la Légion d’honneur.

1965: de geboortedag van Joke de Kruijf

Joke de Kruijf (Amsterdam, 1965) is een Nederlandse musicalster, actrice en zangeres, die bekend staat om haar bijzonder variërende toonhoogte, die tot boven de de hoge C reikt. Ze speelt onder andere in de musicals Cats, Les Misérables, Carmen en is één van de solisten in Musical To The MAX. In 2012 zit Joke 25 jaar in het vak.

1980: de geboortedag van Dirk Kuijt

Dirk Kuijt (Katwijk, 1980) is een Nederlandse voetballer. Hij begint zijn loopbaan bij Quick Boys. Al gauw wordt zijn talent opgemerkt door FC Utrecht, waarvoor hij 5 seizoenen speelt. Daarna verkast hij naar Feyenoord, waar hij uitgroeit tot publiekslieveling. Een internationaal avontuur lonkt als Liverpool interesse toont voor de spits. Hij speelt 6 seizoenen voor The Reds. Vervolgens is het Turkse Fenerbahçe SK zijn club. In 2015 keert Kuijt terug naar Rotterdam en draagt hij wederom het shirt van Feyenoord. Dirk Kuijt heeft 104 interlands op zijn naam staan.


Reacties

Geef een reactie