Historie van 22 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 juni hebben plaatsgevonden.

1941: operatie Barbarossa gaat van start

Operatie Barbarossa begint. Ondanks het niet-aanvalsverdrag tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie vallen de Duitsers de Sovjet-Unie aan. Ze zien het bolsjewisme als de grootste vijand. Het blijkt achteraf het begin van het eind voor de nazi’s. In 1942 wordt door hen de Slag om Stalingrad verloren, hetgeen een ommekeer in de Duitse opmars betekent. De operatie is de grootste militaire operatie qua troepen en slachtoffers uit de geschiedenis. De naam Barbarossa is afkomstig van de bijnaam van Frederick ‘Barbarossa’ I, keizer van het Roomse Rijk die in de 12de eeuw de Derde Kruistocht leidt. Hitler ziet zijn strijd tegen de Sovjet-Unie als een kruistocht tegen het bolsjewisme. (Foto: ANP)

1990: Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie wordt opgeheven. Deze grenspost in Berlijn heeft er 29 jaar gestaan. Na de afbraak van de Muur wordt het stenen silhouet in het asfalt aangegeven. In 2000 verschijnt er ook een exacte kopie van het wachthuisje. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

2006: schildpad Harriet overlijdt

In de dierentuin van Queensland Australië overlijdt Harriet, een schildpad van 176 jaar. Omstreeks 1830 is ze geboren. Ze is een 180 kilo zware reuzenschildpad. Ze wordt in 1835 meegenomen van de Galapagoseilanden tijdens de expeditie van Charles Darwin.

1936: de geboortedag van Kris Kristofferson

Kris Kristofferson wordt in 1936 geboren in het Amerikaanse Brownsville. Deze veelzijdige man is bekend als songwriter, zanger en acteur. Liedjes als Me And Bobby McGee, Sunday Mornin’ Comin’ Down en Help Me Make It Through The Night maken hem wereldberoemd. Zijn nummers worden vaak door andere artiesten gecoverd. Janis Joplin, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Willie Nelson zijn bekende artiesten die zijn nummers in het verleden gecoverd hebben. Zijn eerste succes scoort Kristofferson met Viet Nam Blues. Roger Miller besluit 3 nummers van hem op te nemen: Me and Bobby McGee, Best Of All Possible Worlds en Darby’s Castle. Me And Bobby McGee wordt in deze uitvoering een grote wereldwijde Countryhit.

1949: de geboortedag van Meryl Streep

Meryl Streep (Summit, New Jersey, VS, 1949) is een Amerikaanse actrice. Sinds 1977 is zij al op het witte doek te bewonderen. Ze speelt dan in Julia. Er volgen vele films. Ze wordt beschouwd als één van de beste actrices. Ze speelt vooral in dramafilms, maar ook komedie vindt ze erg leuk. Haar eerste Oscar wint ze voor haar rol in Kramer vs. Kramer in 1979. Er volgen nog diverse Oscarnominaties. Dit leidt tot nog een Oscar in 1982. In 2004 ontvangt ze een Lifetime Achievement Award. De jury bestempelt haar als een actrice die haar acteerwerk aan het hemelse zou doen grenzen. In 2008 speelt ze een hoofdrol in de verfilming van de hitmusical Mamma Mia!. Meryl Streep wint in 2012 een Oscar voor haar (hoofd)rol in The Iron Lady, een film over Margaret Thatcher. (Foto: Shutterstock)

1955: de geboortedag van Leo Driessen

Leo Driessen (Amsterdam, 1955) is sportverslaggever en tekstschrijver. In 1982 begint zijn omroepcarrière bij het programma Langs de Lijn. Hij presenteert het programma, maar is ook voetbal- en wielerverslaggever. Hij schrijft daarnaast ook voor het dagblad Het Parool en Elf, een voetbalblad. Zijn verslaggeving kenmerkt zich door veel gevoel voor humor. Zijn typetje Ab Kaashoek is een veel gehoord personage op de radio. Eind jaren 80 gaat hij ook naar de televisie. Leo Driessen is commentator bij voetbalwedstrijden van RTL en Eredivisie Live. Hij is tevens schrijver van vele liedjes. Zo schrijft hij een deel van het lied Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato. Ook schrijft hij teksten voor Guus Meeuwis. Leo Driessen is commentator en analist bij ESPN. (Foto: ANP)

1964: de geboortedag van Dan Brown

Dan Brown (Exeter, New Hampshire, VS, 1964) is een Amerikaanse schrijver. In Nederland wordt hij vooral bekend door zijn boek The Da Vinci Code, dat in 2004 in Nederland verschijnt. Dit boek staat wekenlang boven aan de bestsellerslijst. Voor hij aan het schrijven slaat, studeert hij Engelse literatuur en kunstgeschiedenis. Andere bekende boeken van zijn hand zijn Digital Fortress, Deception Point en Angels and Demons. (Foto: ANP)

1972: de geboortedag van Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom (Nijmegen, 1972) is een Nederlandse presentator en zanger. Zijn doorbraak op tv vindt plaats als hij samen met Ariane Spier het programma Explosief presenteert. Ook presenteert hij Domino D-Day. In het programma De Wereld Draait Door doet hij de stem na van Gerard Joling in het satirische onderdeel Café De Wereld. Ironisch genoeg is hij de vervanger in De Toppers van diezelfde Gerard Joling eind 2008. De 3 gaan naar Moskou om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ze halen echter de finale niet. Jeroen scoort sinds 2007 bij regelmaat hits. Tot zijn grootste successen behoren Jij bent zo, Eén wereld en Het is over. In 2011 treedt Jeroen van der Boom in het huwelijk met Dany de Wit. Jeroen en Dany hebben 2 kinderen. In 2012 is hij onder meer te zien in de quiz Wat Schat Je?. Bloed, Zweet en Tranen en De Beste Liedjes Van zijn de programma’s die hij in 2013 presenteert. Jeroen speelt Petrus in The Passion in 2015. Hij kondigt in mei 2018 aan weer de theaters in te gaan. In 2020 is Jeroen te zien op de buis met het SBS6-programma Hoge Bomen. In een persoonlijk gesprek aan de piano schetst hij de levenslijn van een bekende hoofdgast. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE