Historie van 22 maart

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 22 maart hebben plaatsgevonden.

1621: Hugo de Groot ontsnapt uit Loevestein

Op 22 maart 1621 vindt één van de beroemdste ontsnappingen plaats uit de vaderlandse geschiedenis. Hugo de Groot zit ’ter eeuwiger gevangenisse’ op slot Loevestein. Wanneer hij al 3 jaar op het slot leeft, krijgt zijn vrouw een idee. Vaak wordt op Loevestein een kist boeken bezorgd en ook weer opgehaald. Op 22 maart haalt Hugo’s vrouw de boeken uit de kist en zegt tegen haar man dat hij zich in de kist moet verbergen. De kist wordt meegenomen en eenmaal buiten weet Hugo in metselaarskleren naar Parijs te vluchten.

1933: president Franklin D. Roosevelt beëindigt de drooglegging

Op 22 maart 1933 maakt de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt een einde aan de zogenoemde ‘drooglegging’ in Amerika. Van 1920 tot 1933 geltd in Amerika namelijk een verbod op de productie en verkoop van alcohol. Het idee achter de drooglegging is om het alcoholisme uit te bannen. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1975: Teach-In wint het Eurovisie Songfestival

Teach-In wint voor Nederland in Zweden het Eurovisie Songfestival. Het nummer Ding-a-dong wordt een internationale hit. De band gaat in 1980 uit elkaar. (Foto: ANP).

1998: einde van de samenwerking tussen Van Kooten en De Bie

Na ruim 35 jaar beëindigen Kees van Kooten en Wim de Bie hun gezamenlijke televisieloopbaan. Het tweetal begint hun lange samenwerking in 1963 met De Klisjeemannetjes en werkt vervolgens mee aan een serie VPRO-programma’s, zoals Hadimassa en Het Gat van Nederland. Wanneer ze in 1974 het Simplisties Verbond oprichten maakt Nederland voor het eerst kennis met van Kooten en De Bie als dynamisch duo. Samen zijn verantwoordelijk voor onvergetelijke types als De vieze man, Cor van der Laak en natuurlijk Jacobse en Van Es. Laatstgenoemde karakters zijn op een bepaald moment dusdanig populair dat hun geestelijk vaders zich genoodzaakt zien de 2 ‘vrije jongens’ op het Binnenhof overhoop te laten schieten. Eind jaren 90 wordt Van Kooten het drukke televisiewerk moe en kondigen de 2 hun afscheid aan.  (Foto: ANP).

2016: terroristische aanslagen in Brussel

Teruggekeerde Syriëstrijders die gelieerd zijn aan IS, plegen aanslagen in Brussel. Iets voor 8 uur in de morgen ontploft aan de rechterkant van de vertrekhal van Brussels Airport een bom. Ongeveer 9 seconden later ontploft een bom bij de balie van Brussels Airlines. Een 3e exposief wordt gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het blijkt om zelfmoordaanslagen te gaan. 1 dader, Mohamed Abrini, weet te ontkomen en wordt op 8 april 2016 opgepakt. Hij krijgt de bijnaam ‘de man met het hoedje’. Om 09.11 uur is het weer raak. Een zelfmoordterrorist blaast zich op in een metrotrein van de Brusselse metro bij station Maalbeek. In totaal komen 32 mensen om het leven en raken ongeveer 300 mensen gewond. Naast de ‘man met het hoedje’, wordt nog een medeplichtige, Sofien Ayari, gearresteerd voor de aanslagen. Hij wordt in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

2017: Terroristische aanslag in Londen

De terrorist Khalid Masood rijdt in een auto in Londen de Westminster Bridge op en rijdt in op de op de brug aanwezige mensen. Hij vermoordt 4 mensen en verwondt er 50. Hij stapt bij het Britse Parlement uit de auto en vermoordt met een mes een agent. Een aanwezige gewapende agent schiet vervolgens Masood dood. De autoriteiten linken de aanslag aan het Islamitisch terrorisme.  (Foto: ANP).

1921: de geboortedag van Norbert Schmelzer

Norbert Schmelzer (Rotterdam, 1921) was een Nederlands politicus. Hij wordt bekend om de zogenoemde Nacht van Schmelzer. Hij is staatsecretaris en minister voor de KVP. Als fractievoorzitter van de KVP dient hij tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in voor een betere begrotingsdekking voor het jaar 1967. Het kabinet beschouwt dit als een motie van wantrouwen een treedt af. Schmelzer is begin jaren 70 nog 2 jaar minister van Buitenlandse Zaken. Norbert Schmelzer overlijdt op 14 november 2008 in Sankt-Ingbert, Duitsland.  (Foto: ANP).

1931: de geboortedag van William Shatner

William Shatner (Montreal, Canada, 1931) is een Canadees acteur. Shatner wordt wereldberoemd als Captain Kirk van Starship Enterprise uit de serie Star Trek. Shatner zal nooit van het imago afkomen van captain Kirk ook al speelt hij na de Star Trek-periode in verschillende series en films.  (Foto: ANP).

1932: de geboortedag van Els Borst

Els Borst (Amsterdam, 1932) was een Nederlandse politica. In de kabinetten Kok I en Kok II is ze minister van Volksgezondheid. In het laatstgenoemde kabinet is ze tevens vice-premier. Na haar studie geneeskunde begint ze aan een carrière als arts. Later is ze hoogleraar, directeur van het UMC Utrecht en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. In 1994 wordt ze minister in het eerste paarse kabinet, waarin ze D66 vertegenwoordigt. Tijdens haar periode als minister krijgt ze te maken met een groot aantal medisch-ethische kwesties, zoals de nieuwe euthanasiewet. In 2012 ontvangt ze de Aletta Jacobsprijs vanwege haar voorbeeldfunctie voor vrouwen en haar voortrekkersrol op emancipatiegebied. Op 10 februari 2014 wordt Els Borst dood aangetroffen in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. In 2015 spoort de politie de dader op. Hij verklaart begin 2016 Els Borst te hebben vermoord omdat ze als minister verantwoordelijk was voor het tot stand komen van de euthanasiewet.  (Foto: ANP).

1948: de geboortedag van Andrew Lloyd Webber

Andrew Lloyd Webber (Londen, Groot-Brittannië, 1948) is een Brits componist. Enige tijd studeert hij aan het Royal College of Music en samen met Tim Rice componeert hij in 1970 de rockopera Jesus Christ Superstar. Dit betekent voor hem de grote doorbraak als componist. Een tweede project is de musical Evita uit 1978, tevens met Tim Rice. Ook deze musical wordt in theaters overal in de wereld met veel succes opgevoerd. Andere musicals van zijn hand zijn onder andere Cats (1981), The Phantom Of The Opera (1986) en Sunset Boulevard (1993).  (Foto: ANP).

1958: de geboortedag van Astrid Joosten

In Beverwijk wordt in 1958 Astrid Maria Bernadette Joosten geboren. Ze komt voort uit een geslacht van vrachtwagenchauffeurs en als enige van het gezin gaat Astrid studeren. Haar keuze valt op Spaanse taal- en letterkunde en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verhuist dan ook naar de hoofdstad. Leren kost Astrid Joosten weinig inspanning, ze heeft dan ook veel tijd over voor bijbaantjes. Ze geeft onder andere Spaanse les in een buurthuis en werkt als tolk voor een advocaat. Van jongs af aan zijn teksten belangrijk voor haar en ze vertaalt bij wijze van hobby de albumteksten van haar jeugdidolen Bob Dylan en Janis Joplin.

1970: de geboortedag van Leontien van Moorsel

Leontien van Moorsel (Boekel, 1970) begint haar wielercarrière aan het einde van de jaren 80. Ze is zo fanatiek dat ze aan anorexia gaat lijden en zichzelf als het ware ‘kapot fietst’. Na een lange dip komt ze langzaam weer terug in de sport en behoort sindsdien tot de beste wielrensters ter wereld. Leontien wint maar liefst 4 gouden medailles op de Olympische Spelen. 6 keer wordt ze Sportvrouw van het Jaar en tijdens het Gala ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KNWU wordt Leontien verkozen tot beste Nederlandse wielrenster aller tijden. Ze wordt onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Trofee in 2006. In 2017 vertelt haar voormalige wielerarts Peter Janssen aan De Volkskrant dat hij Van Moorsel op haar verzoek in 2000 en 2001 heeft voorzien van EPO-injecties. Van Moorsel ontkent en noemt de aantijgingen “vage verdachtmakingen”.  (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie